Evenimente : Teatru

Omul-Pernă

Omul-Pernă, de Martin McDonagh, joi, 2 noiembrie 2017, de la ora 20:00, la Godot Cafe Teatru.

O producție UNATC – Promoția 2010-2013 / Clasa Prof. univ. dr. Adrian Titieni.

Distribuția:
KATURIAN – Rareș Andrici;
TUPOLSKI – Cosmin Dominte;
ARIEL – George Lepădatu;
MICHAL – Tudor Andronic.

Regia: Ion Florin Grigoraș.

Traducere: Ionuț Grama.
Scenografia: Cătălin Manea.
Foto Video & Sound: Florina Dumitrache.
Light design: Andrei Raicu.
Sound design: Alexandru Bădeliță.Durata: 2h.
Preț bilet: 30 lei.”Omul pernă”, un spectacol care crapă de frumusețe. O frumusețe care izbucnește din viscere, dureros, trist, inocent, o frumusețe absolută, desăvârșită, clară, compactă.
Spectacolul cuprinde o anchetă, căruia îi cad victimă scriitorul Katurian și fratele său Michal, unul vinovat că imaginează crime inimaginabile, altul vinovat că le-ar experimenta.
Umorul izbucnește suculent, dar fără ostentație, în fiecare scenă de la poliție. Polițiștii joacă cu mare clasă cuplul caricatural, polițistul bun și polițistul rău.
Piesa ”Omul pernă” mizează pe poezia ororii, a vulnerabilității rănite, pe emoția viscerală a terorizării inocenței.” – www.unaoarecare.ro
”Prin Omul pernă, dramaturgul irlandez Martin McDonagh zugrăveşte oroarea în dimensiuni halucinante şi uriaşe numai pentru a se distra ironic şi cu dezgust în doze şi mai consistente. Când crezi că textul îţi semnalizează importanţa gestului narativ, autorul îţi dărâmă imediat chiar ideea de poveste; când crezi că Omul pernă are de-a face cu asfixierea existenţială produsă de multitudinea de orori, ţi se arată cum umanitatea şi sclipirile de bunătate apar de unde te aştepţi mai puţin. Intriga propriu-zisă din textul lui McDonagh (traducere Ionuţ Grama) îşi găseşte fundamentul într-o logică riguroasă, matematică, dar a cărei plăcere majoră este să se lase demolată tocmai de greutatea acestei perfecţiuni.
Echipa de tineri actori, proaspăt absolvenţi ai UNATC, răspunde cu succes acestei scheme dramatice care trece dincolo de orice tentativă de moralizare şi avertisment social. Destul de fidelă universului conceptual propus de Martin McDonagh, regia lui Ion Florin Grigoraş plonjează direct în analiza lipsei de sens a dependenţei de acte creative. Iar dependenţa creşte, deloc paradoxal, direct proporţional cu pericolul dispariţiei acestui ferment.
Scriitorul ajunge întotdeauna în iad – Omul pernă” – Beatrice Lăpădat, Agenda LiterNet.