Evenimente : Teatru

O lume pe dos

O lume pe dos, un spectacol de teatru din trei piese scurte, intr-un act, de Terrence McNally, A.R. Gurney Jr., si Christopher Durang, o coproductie ArCuB si Fundatia artEST Bucuresti, cu Tudor Chirila, in regia Iarinei Demian.
O lume pe dos este un spectacol ce descrie fara menajamente lumea in care traim – o lume bolnava de singuratate, in care oamenii recurg la solutii limita, fiindca nu-si mai gasesc locul, linistea, masura, sentimentele sau identitatea.
Cele trei piese scurte care formeaza "O lume pe dos" sunt:
Preludiu si Liebestod

De Terrence McNally

Cu: Tudor Chirila, Smaranda Caragea, Simona Stoicescu, Marius Drogeanu, Andrei Runcanu

Problema

De A. R. Gurney Jr.

Cu: Tudor Chirila, Smaranda Caragea

Naomi in camera de zi

De Christopher Durang

Cu: Iarina Demian, Tudor Chirila, Simona Stoicescu
Spectacolul s-a jucat in perioada 2009 – 2010 intr-o prima serie de reprezentatii la Sala Studio a Teatrului de Comedie, cu casa inchisa, in fata unor spectatori uimiti, intimidati, incitati.
O LUME PE DOS
Coproductie ArCuB si Fundatia artEST
trei piese într-an act
Regia Iarina Demian
Decor Ramona Macarie
Costume Angela Dumitrescu
Selectie muzicala Tudor Chirila
Asistent regie Doru Dragoi
Light design Tudor Chirila si Sorin Vintila
Durata:1h 40‘ (cu pauza)
Biletele pot fi achizitionate la pretul de 31.80 lei (Categoria I), 26.50 lei (Categoria II) si 15.90 lei (reducere la Categoria II – numai pentru elevi, studenti, pensionari pe baza prezentarii legitimatiei sau talonului de pensie) de la Casa de Bilete ArCuB (Str. Batiste nr. 14) si prin reteaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas, Carturesti sau online pe www.eventim.ro.
Terrence McNally – S-a nascut pe 3 noiembrie 1939 in St. Petersburg, statul Florida. A trait in Corpus Cristi, Texas pana in 1956 cand se muta la New York. In 1960 absolva Universitatea Columbia, Facultatea de Engleza. In scurt timp se va angaja ca regizor de culise la Actors Studio.
Incepe sa scrie comedii ce vor fi apreciate de critici si public: Next (1969), The Ritz (1975).
Primul sau mare succes a fost insa piesa Frankie si Johnny (sub Clar de luna) montata in 1987 la Manhattan Theatre Club. Scrie scenariul filmului Frankie si Johnny (1991), cu Al Pacino si Michelle Pfeiffer.
Piesele sale traversate de umor negru se joaca pe Broadway cu mare succes: Preludiu si Liebestod (1989), Dragoste! Vijelie! Compasiune! (1994), Master Class (1995) si Diavolul (2007).
In 1998 scrie Corpus Christi. Piesa in care Iisus este reprezentat ca fiind homosexual a strarnit mari controverse.
A scris peste 30 de piese, dar si scenarii pentru musicaluri, opere, filme si seriale TV.
A obtinut 2 premii Obie, 4 premii Drama Desk, 4 premii Tony, 1 premiu Emmy.

A. R. Gurney jr – S-a nascut pe 1 noiembrie 1930 in Buffalo, statul New York. A absolvit in 1952 Colegiul Williams, devenind Ofiter in Marina Americana. Urmeaza apoi Universitatea Yale, Facultatea de Teatru. Pana in 1982 este profesor de literatura la Universitatea Massachusetts.
Pisele sale de inceput sunt Problema (1969), Scene din viata americana (1970),Copii (1975) si Evul Mediu (1977).. Piesa Sufrageria (1982) ii aduce recunoasterea ca dramaturg. A scris peste 40 de piese, majoritatea jucate cu mare succes pe scenele americane. Printre cele mai cunoscute Richard Cory (1976), Ce am facut vara trecuta (1983), Petrecerea perfecta (1986).
Scrisori de dragoste, scrisa in 1989, a avut parte de un succes rasunator. Povestea celor doi indragostiti care isi scriu unul altuia scrisori a avut parte de distributii de exceptie de-alungul anilor, celebrele cupluri Paul Newman si Joanne Woodward, Sarah Jessica Parker si Matthew Broderick. A.R. Gurney a scris si 3 romane apreciate de critica literara: Entertaining Strangers (1977), Gospel – varianta lui Joe (1974) si Bulgarele de zapada (1984).
In 2006 a fost ales ca membru al Academiei Americane de Arta si Literatura.

Christopher Durang – S-a nascut pe 2 ianuarie 1949 in Montclair, Statul New Jersey. A absolvit Scoala Catolica si Colegiul Delbarton din New Jersey. A obtinut bacalaureatul in Engleza la Harvard si Masterul in Scriere Dramatica la Universitatea Yale, Facultatea de Teatru.
Printre cele peste 50 de piese scrise de Durang, cele mai jucate sunt: Titanic (1976), Vietnamizarea New Jersey-ului (1976), Cosmarul actorului (1981), Naomi in camera de zi (1991), Doamna Sorken (2001), Nina dimineata (2001), Vizita Wandei (2001).
A primit 3 premii Obie, un premiu Guggenheim, o nominalizare la premiul Tony. A fost de asemenea nominalizat la premiul Pulitzer in 2006 pentru piesa Domnisoara Witherspoon (2005).
Christopher Durang este membru al Consiliului de Arta Dramatica Guild si membru in comitetul director al Programului de Scriere Dramatica Julliard