Evenimente : Teatru

EXOD 2.0 #jocdesocietate – o instalație performativ-documentară

Echipa de creație a EXOD 2.0 #jocdesocietate – o instalație performativ-documentară vă invită la primele trei pectacolele, care vor avea loc pe datelede 9, 10 și 11 noiembrie, într-un decor inedit la Biblioteca Națională a României.

Mai mult decât un spectacol clasic de teatru, EXOD 2.0 #jocdesocietate, esteo formulă artistică originală care își propune să genereze dezbatere în jurul subiectului central: exodul mamelor în țări ca Italia pentru a-și întreține decent familiile și implicațiile acestui exod asupra copiilor rămași acasă.

Ideea spectacolului a pornit de la cartea Lilianei Nechita – „Cireșe amare”, iar rezultatul este o instalație care include un joc la care publicul va participa activ, o componentă de documentare foto-video, un moment performativ și o dezbatere coordonată de un ONG specializat, World Vision.

Catinca Drăgănescu asigură coordonarea artistică și dramaturgia, iar din echipa multidisciplinară fac parte patru performeri: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruțiu, Mihaela Sîrbu și Valentina Zaharia – unul dintre inițiatorii proiectului, Matei Dersidan – arhitect, Alexei Turcan – muzician, Alexandra Dincă – antropolog, Vlad Bîrdu – fotograf, Ionuț Popescu – video editor, Robert Erdes – artist video și un atelier de creație video, Les Ateliers Nomad.

Reprezentația de pe 9 noiembrie va avea loc începând cu ora 19.00 și va fi urmată de o dezbatere a subiectului principal, dezbatere la care publicul este invitat. În zilele de 10 și 11 noiembrie, publicul este așteptat la dezbateri începând cu ora 18.00, urmând ca spectacolele să înceapă laora 19.00. Intrarea este liberă, iar rezervările se fac la adresa [email protected] sau la numărul de telefon 0753.595.932.

EXOD 2.0 joc de societate este realizat în parteneriat cu: Teatrul Mignon, Asociația Beneva, Biblioteca Națională a României, Les Ateliers Nomad, Musette Group, AVON, World Vision, Asociația Telefonul Copilului.

Proiectul este finanţat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în cadrul programului “EȘTI BUCUREȘTI”.

Parteneri media: Scena.ro, Ziarul Metropolis, Muze și Arme, Mișcarea Oamenilor Visători, 24Fun.

Mai multe informații despre proiect puteți găsi accesând pagina Facebook de eveniment, siteul exod.womenatwork.ro și pagina proiectului www.facebook.com/EXOD2.0.

Despre EXOD 2.0 joc de societate

Legătura dintre mamă și copil este o legătură sacră, organică. Poate că nu suntem sau nu vom deveni cu toții părinți, dar cu toții suntem copiii cuiva. Și toți copiii din lume au nevoie de mama lor aproape. Cu toate acestea milioane de mame din lumea întreagă se află din motive economice în situația de a se întreba ce înseamnă a fi o mamă bună când nu îți poți întreține copiii. Înseamnă să rămâni alături de ei și să nu ai ce să le pui pe masă sau să pleci de lângă ei dar să știi că au tot ce le trebuie? Și asta e o întrebare fără de răspuns, e o întrebare absurd de pus. Multe dintre mamele din Europa de Est aleg să plece să muncească în occident cu gândul că se vor întoarce peste doar câteva luni cu banii necesari. Nu au nici cea mai vagă idee cum va fi acolo, cum le va modifica viața și relația cu familia această plecare, se aruncă în gol.

Pe o astfel de mamă o cheamă Liliana Nechita și a scris o carte, Cireșe amare, despre experiența ei de badantă, devenind vocea acestei categorii sociale ignorate și abuzate. Liliana are capacitatea de a se obiectiva și de a-și conștientiza condiția, o condiție demnă de o tragediie modernă.Pentru angajatori sunt aproape niște sclavi, iar pentru familii sunt doar o voce la telefon și o sursă de bani cu anii. Aici, într-o țară străină, ei devin nimeni, niște „nenorociți de imigranți” cum spune Liliana și iată un cerc vicios de dependențe din care nu pot ieși.