Evenimente : Teatru

Declar Pe Propria Raspundere

Declar Pe Propria Raspundere, un one woman show despre discriminarea romilor cu Alina Serban, in regia lui David Schwartz, la Teatrul Luni de la Green Hours, Bucuresti.
Istoria maturizarii unei fete de etnie roma intre curtea de spoitori din cartierul Tei in care locuieste si lumea ”majoritarilor”, in care invata si lucreaza. Intre lupta cu saracia din curte si lupta cu prejudecatile din exterior. Intre respingerea si asumarea propriei identitati etnice si culturale.
Alina Serban a dezvoltat de doi ani, in diferite variante, un solo-performance bazat pe istoria personala a copilariei si adolescentei sale. Din decembrie 2010, a lucrat pe dezvoltarea scenariului de spectacol cu Alice Monica Marinescu si David Schwartz
Declar pe propria raspundere ca nu vreau sa ne mutam.
Declar pe propria raspundere ca nu vreau sa dorm aici.
Declar pe propria raspundere ca acum trebuie sa iau singura viata in piept si s-o inving. Declar pe propria raspundere ca o sa ma marit, o sa fac o droaie de copii si o sa-l las pe ala sa ma bata pina-mi scoate toate visele din cap.
Vreau sa am si eu pielea alba. Doamne, fa-ma romanca!
“Omul-arhiva_de_povesti_personale a devenit un personaj central intr-o serie de demersuri performative care inregistreaza sau recupereaza istoria unei comunitati prin multiple istorii personale, (uneori) fictionalizate. La Green Horus, intr-un one-woman-show, Declar pe propria raspundere, Alina Serban reface un traseu identitar real, parcurs din copilarie pina acum, cind are in jur de 20 de ani, si la capatul caruia si-a putut asuma, in gura mare si in vazul lumii, apartenenta la etnia roma. (…) In procesul de constructie a identitatii, personajul isi modifica unghiul de perceptie, dinspre exterior spre interior. Alina nu se va mai privi pe sine prin prisma prejudecatilor celorlalti despre romi, prejudecati pe care viata traita in curtea de spoitori i le confirma zilnic, ci isi va construi propria viziune care cuprinde dragoste, tandrete, grija parintilor pentru ea si dorul de ei.” (Oana Stoica)
Declar Pe Propria Raspundere

de Alina Serban

un One-Woman-Show cu Alina Serban

dramaturgie spectacol: Alice Monica Marinescu
scenografia: Adrian Cristea
sound performance: Catalin Rulea
regia: David Schwartz
partener: Biblioteca Alternativa
productia: Teatrul LUNI de la Green Hours