Evenimente : Teatru

Bârfe, zvonuri și minciuni

Bârfe, zvonuri și minciuni, de Neil Simon, joi, 22 februarie 2018, de la ora 19:30, la Teatrul National I. L. Caragiale, Sala Studio.

Traducere Oana Ioachim.

Regia: Ion Caramitru.
Decor: Cătălin Ionescu Arbore.
Costume: Liliana Cenean.
Ilustrație muzicală: Ion Caramitru.

Data premierei: 14.12.2013.

Durata: 2 h 30 min / Pauză: Da.

Distributie: Monica Davidescu; Cecilia Barbora; Rodica Ionescu; Florentina Tilea; Victoria Dicu; Marius Bodochi; Silviu Biris; Armand Calota; Gavril Patru; Dorin Andone.

O întâmplare bizară se petrece în casa viceprimarului New York-ului, chiar la aniversarea căsătoriei. Crimă? Tentativă de sinucidere? Sau şi una, şi cealaltă? Misterul trebuie elucidat pe loc de către invitații la petrecere, orice scurgere de informaţie le-ar pune în pericol cariera.

Suntem martorii unei situaţii atât de grave, încât suspansul se amplifică, spaima devine comică, umorul erupe.

Cu o acţiune construită în stilul filmelor poliţiste, dar în ritm de comedie, piesa lui Neil Simon, celebrul scenarist şi dramaturg american, pare desprinsă din realitatea imediată. Dacă vă sună cunoscută știrea că „un personaj” a încercat să se sinucidă, iar glonțul doar i-a atins urechea, este o simplă coincidenţă… Orice asemănare cu personaje din viaţa reală este pur întâmplătoare.

„Răsturnările de situații sunt numeroase și se petrec între prietenii dintr-o sferă înaltă a societății americane, oameni avuți, dar manifestările lor sunt apropiate și de fițele celor de pe plaiurile mioritice. (…)
Regizorul Ion Caramitru reușește și prin ilustrația muzicală ce îi aparține – uneori prea strident difuzată, să sporească ritmul încurcăturilor ivite mereu pentru a sprijini suspansul. Pentru personajele schematice propuse de Neil Simon, regizorul îndrumă distribuția spre  interpretarea într-o notă explicativă a tarelor principale ale fiecărei tipologii. Toți mint, înșeală și stârnesc zvonuri și bârfe.”       Ileana Lucaciu