Evenimente : Teatru

Arlechino moare?

Arlechino moare?, de Nikolai Evreinov, joi, 3 mai 2018, de la ora 20:00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei Laborator.

Adaptare text Oana Turbatu.

Un atelier condus de Antoaneta Cojocaru.

Cu: Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Ela Ionescu, Raluca Botez, Vlad Oancea, Marius Chivu, Raluca Oprea.

Scenografia: Mihai Păcurar.

Light design: Alexandru Darie.

Grafică afiş: Octavian Neculai.

Foto: Alex Iatan.

ARLECHINO MOARE? aduce in prim-plan omul zilei de azi, prins in convenţii sociale sufocante, care işi ascunde identitatea in spatele unor măşti, care aleargă după satisfacţii materiale şi care nu mai ştie cum să se gandească la el insuşi. Dar in egală măsură spectacolul vorbeşte despre Arlechino, eroul anti-erou, cel mai bun dintre noi, ignorat de cele mai multe ori, cel care se va sfarşi luptand să restituie prietenilor săi propriile vieţi.

„In spectacolul Teatrului Bulandra care inaugurează cel mai nou şi interesant spaţiu scenic din Bucureşti, Arlechino se luptă cu normele, cu prejudecăţile €žlumii civilizate€, cu somnul, cu Moartea care nu e altceva decat pierderea inocenţei şi a entuziasmului.

Arlechino, Pierrot şi Colombina sunt măşti deopotrivă umane şi teatrale, ei se expun şi ne expun o suită de simboluri intr-un proiect in care gestul, frecvenţa şi intensitatea cu care el se repetă, tonurile, grimele, posturile incearcă să contureze un univers altfel.

Adrian Ciobanu este un interpret cu o expresivitate corporală recunoscută dar care de această dată face un tur de forţă, un maraton deopotrivă epuizant şi energetic. El construieşte un caracter şi un univers dramatic de care se lasă nu numai locuit, ci chiar posedat, cucerit. Rar vezi o asemenea asumare şi implicare. Rămai cu Arlechino in minte, cu suferinţa lui cinetică şi veselia copilărească. Antoaneta Cojocaru face un Pierrot verosimil, ludic, un personaj care reacţionează numai sub impulsul fricii, care ţine la prietenia lui Arlechino, dar şi la dragostea Colombinei, ca şi la părerea celor din jur. Actriţa care este şi iniţiatoarea acestui proiect imbină perfect momentele comice cu emoţia autentică. Distribuţia este intregită de Ela Ionescu in Colombina, Mihai Marinescu in Dottore şi excepţionala Raluca Oprea.

De această dată, indubitabil, caştigător e teatrul gazdă care, iată, deschide o uşă celor care au curajul să monteze pe cea mai titrată scenă din capitală şi, in egală măsură aruncă publicului de Bulandra mănuşa unei serii de provocări artistice, confirmandu-şi astfel vocaţia de deschizător de drumuri.”     Razvana Nita.