Evenimente : Eveniment Online

ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice

Asociația DocuMentor desășoară proiectul ROD Festival – Zilele recoltei cinematografice, un eveniment itinerant care îmbină tradiția caravanelor cinematografice, a proiecțiilor de film in aer liber în fața unei audiențe care nu are acces la sala de cinema, cu dezbaterea temelor importante din societate de către comunități sau oameni care de cele mai multe ori sunt ignorați.

Lansat pe structura unei caravane cinematografice care organizează proiecții de anvergură mică în locații din județ si Timișoara, ROD Festival dezvoltă o acțiune culturală care depășește sfera filmului și se extinde spre noi forme de artă și experiment social. Credem că a sosit timpul evenimentelor de anvergura mică, a șezătorilor culturale, a confesionalului, a onestității și a discuțiilor în grupuri mici, organizate în locații neconvenționale, acolo unde filmul și în special filmul documentar nu au mai pătruns de multă vreme.

Există mii de oameni ascunși prin cartiere mărginașe, cătune, comunități defavorizate, penitenciare, centre de reeducare, case de bătrâni, spitale, enclave etnice, enclave culturale, centre pentru refugiați sau stațiuni turistice decrepite de care nu se ocupă nimeni. Un public invizibil și neinteresant pentru sponsori și mass-media datorită precarității lui economice și sociale. Avem oportunitatea să–i facem și pe acești oameni să reflecteze la propria lor condiție și la lumea în care trăiesc. Putem micșora distanța dintre marea oferta de film adresată centrului si lipsa de alternativă culturală de la periferie.

În același timp caravana se deplasează și în spațiul virtual unde producători de conținut documentează călătoria și întâlnirile cu oameni și locuri unde aparatul de filmat ajunge rareori.
Începând cu sfârșitul lunii septembrie am dus filme documentare ca „Toto si surorile lui”, „Roboțelul de Aur”, „Casa cu Păpuși”, „Omul Lup”, „The New Gypsy Kings” în cătunul Fărășești din Munții Banatului, comuna Pesac, în secțiile Penitenciarului din Timișoara, la Centrul de Educare pentru Minori Buziaș, Centrul pentru copii defavorizați din Jimbolia, la Căminul de bătrâni Băile Călacea, La Căpițe și la D’arc pe Mal. Sesiunile de discuții au depășit cu mult intensitatea și onestitatea discuțiilor de la proiecțiile de film convenționale.