Evenimente : Expo

Copilaria de altadata, la tara

Muzeul National de Istorie a României anunta vernisajul expozitiei temporare “Copilaria de altadata, la tara”, vineri, 1 iunie, ora 12.00, la sediul din Calea Victoriei nr.12, Bucuresti.

Expozitia este organizata în parteneriat cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” (Bucuresti), Muzeul National Secuiesc (Sf. Gheorghe), Complexul National Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul de Etnografie Brasov, Complexul Muzeal Judetean Neamt (Piatra-Neamt), Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova (Ploiesti) si Asociatia Muzeul Jucariilor (Bucuresti) si reuneste obiecte deosebite din patrimoniul acestora.

A devenit o traditie pentru Muzeul National de Istorie a României sa organizeze anual, cu ocazia Zilei Internationale Copilului si în ajunul Craciunului, o expozitie dedicata vârstei inocentei, amintind aici cele doua proiecte expozitionale din ultimul an – “Colectie de copilarii” (iunie – iulie 2011) si „De la Mos Gerila la Mos Craciun” (decembrie 2011 – ianuarie 2012).

Daca în expozitiile amintite mai sus am prezentat jucarii si jocuri ale copiilor de la oras, de data aceasta am ales jucariile copiilor de la sat, dorind sa aducem în fata contemporanilor de toate vârstele, acest minunat univers, care, din pacate, este prea putin cunoscut. Jucariile prezentate sunt impresionante prin modestia materialului din care au fost realizate, prin simplitatea si în acelasi timp, ingeniozitatea celor care le-au mesterit. Veti admira jucarii care au apartinut copiilor români, sasi si secui care si-au trait viata la sat, nucleul societatii în epocile trecute ale istoriei.

„Expozitia este una inedita, care face parte dintr-o anume viziune, în care muzeul nu este un loc unde sunt depozitate ramasite ale trecutului, ci un loc în care oamenii vin în contact cu viata altor oameni. Numeroasele jucarii prezente în expozitie, ne aduc aminte ca viata noastra poate deveni istorie. Cu ajutorul lor ne întoarcem în timp, la vremea copilariei.” – dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului National de Istorie a României.

Sursa: www.mnir.ro