Evenimente : Expo

Cartea și discul românesc de jazz

Cartea si discul romanesc de jazz

Cartea și discul românesc de jazz

 

Edituri / Cartea Românească de Jazz

Kenny Werner
Mӑiestrie fӑrӑ efort
Editura For You
„Cartea lui Kenny Werner e un fel de manual Învӑţaţi liniştea fӑrӑ profesor,” spune jazzmanul Toni Kühn, cel care se îngrijeşte de versiunea în limba românӑ a lucrӑrii pianistului american de renume.

EDITURA ARTES
Specializatӑ pe muzicӑ, teatru şi arte vizuale, Editura Artes, înfiinţatӑ în 1997 de „Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi”, include în publicaţiile sale o varietate mare de monografii, albume de artӑ, partituri muzicale, cursuri universitate şi periodice de specialitate.

Romeo Cozma
Universul jazzului
Editura Artes
Primul doctor în jazz din România analizeazӑ fenomenul muzicii jazz atât ca evoluţie istoricӑ cât şi din punct de vedere al limbajului muzical, cu exemple muzicologice ilustrate dedicate specialiştilor.

Romeo Cozma
Stiluri de compoziţie în muzica de jazz
Editura Artes
Carte scrisӑ pentru interpreţi, compozitori şi aranjori care vor sӑ se familiarizeze cu jazzul. Autorul, în calitate de pianist, compozitor şi profesor de jazz, include tipuri stilistice, specii sonore şi partituri.

EDITURA BRUMAR
Cu o experienţӑ de 18 ani în publicarea autorilor de beletristicӑ contemporanӑ, teoreticieni ai artei sau a titlurilor de specialitate, Editura Brumar a primit numeroase premii pentru calitatea publicaţiilor sale.

Béla Kamocsa
Blues de Timişoara. O autobiografie
Editura Brumar
O incursiune în lumea jazzului, bluesului şi rockului la mijloc de secol XX în România, spusӑ din perspectiva regretatului Béla Kamocsa, basist, vocalist, compozitor, membru fondator al formaţiei Phoenix, Bega Blues Band şi al Festivalului de jazz de la Gӑrâna.

Tinu Pârvulescu
Gӑrâna Jazz – Povestea unui festival
Editura Brumar
Amintiri, impresii şi mӑrturisiri despre parcursul de opt ani al celui mai mare festival de jazz din România, de la primele ediţii derulate într-un şopron pânӑ la întânirile actuale de 15.000 de spectatori din Poiana Lupului.

EDITURA GRINTA
Din anul 2001 când a apӑrut pe piaţӑ, editura transilvanӑ are un tiraj total de peste 1.000.000 de exemplare şi a publicat peste 500 de titluri din domeniul filosofiei, literaturii şi criticii, precum şi o serie impresionantӑ de cӑrţi din domeniul jazzologiei.

Gilles Mouëllic
Jazzul – o esteticӑ a secolului XX
Editura Grinta
O abordare esteticӑ şi istoricӑ a unuia dintre cele mai complexe şi mai rar analizate genuri muzicale, cartea se adreseazӑ deopotrivӑ muzicienilor şi plasticienilor, istoricilor artei sau pasionaţilor de jazz.

Gilles Mouëllic
Jazz şi cinema
Editura Grinta
O explorare a legӑturii strânse dintre cea de-a şaptea artӑ şi jazzul, patrimoniu cultural al Statelor Unite: de la muzica din sӑlile de cinema ale filmului mut, la spectacolul din comediile muzicale la muzica de film.

Koffi Kwahulé, Gilles Mouëllic
Fraţi de sunet / discuţii despre jazz, teatru, scriiturӑ
Editura Grinta
În aceastӑ cronicӑ ineditӑ a dialogurilor dintre un scriitor meloman şi un muzician teoretician. universitarul și criticul muzical Gilles Mouëllic discută cu dramaturgul și romancierul meloman Koffi Kwahulé despre legăturile dintre teatru și jazz.

Lucien Malson
Istoria jazzului şi a muzicii afro-americane
Editura Grinta
Între New Orleans, Louisiana, Chicago şi New York, Lucien Malson reuşeşte sӑ redea, într-o lecturӑ alertӑ şi atractivӑ, povestea jazzului de la 1895 pânӑ în secolul XXI, trecând prin marea depresiune, epoca swing-ului, revoluţia bop şi faima Harlemului.

EDITURA GRAFOART
Cea mai mare editurӑ muzicalӑ din România, Grafoart este principalul distribuitor al partiturilor publicate de marile edituri ale lumii. Colecţiile editurii, fondate în 1991, cuprind cele mai importante lucrӑri pentru studiul pianului, viorii, chitarei şi tratate muzicale de renume.

Mircea Tiberian
Domeniul muzical, o lume cu patru dimensiuni
Editura Grafoart
Mircea Tiberian schimbӑ perspectiva clasicӑ asupra muzicii şi o defineşte ca o sintezӑ între geometrie şi matematicӑ, transpusӑ între acustic, emotiv şi somatic.

EDITURA CHARMIDES
Societatea de concerte Bistriţa îşi înfiinţeazӑ propria editurӑ şi casӑ de discuri din nevoia de a valorifica activitatea culturalӑ intensӑ din cadrul evenimentelor de muzicӑ cameralӑ, simfonicӑ, de folclor şi jazz.

Ioan Muşlea
O istorie a jazzului între anii 1900-2000
Editura Charmides
Cartea „oferă amatorilor de jazz reperele principale ale evoluţiei acestei arte. Clar scrisă şi documentată, cartea este doldora de consideraţii personale, ce aproape o transformă într-o confesiune.”  Marta Petreu

Mircea Tiberian
Notes on music and music notes. Note despre muzică și note muzicale
Editura Charmides
„Unicӑ în literatura muzicologică autohtonă şi nu numai,” lucrarea este organizatӑ “în trei suprafeţe îngemănate concentric, coaxial, fiecare dintre ele destinată unei anumite categorii de beneficiari. Trei cărţi într-una singură –o lectură pasionantă!” Florian Lungu

Pedro Negrescu Trio
Jazz in Bistritz CD
Charmides
„Setul de înregistrări cuprins în  discul denumit generic  Jazz în Bistritz alătură şapte reuşite cover-uri după teme de jazz din repertoriul de circulaţie internaţională al genului şi o compoziţie originală.” Florian Lungu

Pedro Negrescu
Elegy CD
Charmides
De alură pronunţat lirică, evocatoare, nostalgică, noul album Elegy, alăturând de astă dată înregistrări de studio, opt la număr, reprezintă un CD de autor al lui Pedro Negrescu.  Florian Lungu

Mario & The Teachers
Funny Balkan CD
Charmides
Definit de ritmuri etno-jazz, acesta este primul album al grupului lui Mario Florescu.“Muzica lor se desprinde de șabloane, depășește bariere, se reinventează mereu și duce publicul într-o experiență sonoră unică, marca Mario & The Teachers.” Alexandru Sipa

Case de discuri

Fiver House Records
Fondată în 2009, casa de discuri Fiver House Records este condusă de saxofonistulMihai Iordache și a editat două albume proprii ale acestuia, primele două albume aletrio-ului Sebastian Spanache, „Humanized”  și „A Pasha’s Abstinence”, albumul „Just Musette”  al vibrafonistului Alexandru Anastasiu, albumul de debut „Secret Lover” al grupului Ana Cristina Leonte Quintet și, recent,  albumul „Bucharest Jazz Orchestra”,„Povești din București”, care îi are ca invitați pe Cezar Căzănoi (flaut), MC Brain Potion și Ana Cristina Leonte (voce) și al cărui design a fost realizat de Pisica Pătrată.

7 Dreams Records
Prima casӑ de discuri înfiinţatӑ de un jazzman, 7 Dreams Records apare pe piaţa muzicalӑ în 2004 sub îndrumarea saxofonistului şi compozitorului român, Nicolas Simion. Este una dintre puţinele case de discuri româneşti ce produc în exclusivitate compact discuri şi DVD-uri cu muzică de jazz, în interpretarea unor nume mari ale jazz-ului românesc. Printre artiştii reprezentaţi de 7 Dreams Records se numӑrӑJancy Körössy, Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Dan Mândrilӑ.

Soft Records
Înființată în 1999, casa de discuri Soft Records este consecventă în promovarea creației muzicale românești originale, prin editarea sau reeditarea a numeroase albume ale unor artişti consacraţi sau la început de drum. Printre aceștia se numărăJohnny Răducanu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Teodora Enache, Marius Vernescu, Luiza Zan, Sorin Romanescu, Emy Drăgoi, Marius Popp, Petrică Andrei, Maria Răducanu, Irina Popa, Gabriela Costa, Alex Man şi Experimental Q2.

Green Records
Este prima casă independentă de jazz românesc, născută din nucleul unui club bucureștean de poveste, Green Hours 22 Club Jazz Cafe. Încă de la lansare, în 1997, catalogul său cuprinde nume precum Jazz Unit Sextet, George Baicea, Vlaicu Golcea sau Marta Hristea.

A&A Records
Una dintre cele mai mari case de discuri românești de după revoluție, A&A Records, este prezentă pe piață încă din 1996. Pe lângă oferta diversă de discuri internaționale, catalogul lor dezvăluie albume semnate, printre mulți alții, de Alexandru Andrieș, Ada Milea, Byron, Alexandrina Hristov, Silent Strike, Mihai Iordache, George Baicea, Les Elephants Bizarres sau Lucian Ban.