Evenimente : Concerte

Concert Luiza Zan & Jazzpar Trio în Stagiunea Virtuală

Al doilea concert din seria de șase preluate din Brașov Jazz & Blues Festival 2020, reprezentația Luiza Zan & Jazzpar Trio va putea fi urmărită doar în Stagiunea Virtuală până pe data de 22 noiembrie.

Trupa este formată din Luiza Zan – voce, Gáspár Csaba / Jazzpar Trio – vioară, vocal, Gáspár Álmos / Jazzpar Trio – chitară, Vitályos Lehel / Jazzpar Trio – contrabas.

Prin acest proiect, artiștii își propun să revalorifice sound-ul și farmecul anilor 30 din Parisul lui Django Reinhardt, care inspirat de jazz-ul american căruia i-a adăugat elemente de originalitate, a creat stilul gipsy-jazz, cunoscut și sub numele de jazz manouche.

Luiza Zan este una dintre vocile-reper ale jazzului românesc contemporan. Are studii muzicale și a urmat cursurile secției de lied-oratoriu la Universitatea de Arte George Enescu din Iași. Și-a aprofundat tehnica vocală în workshop-uri și masterclasses cu diverși muzicieni consacrați: Dennis Chambers, Neenna Freelon, etc, înainte de a fi ea însăși pedagog – între anii 2008-2010 predă jazz vocal la Universitatea de Muzica București și între anii 2010 – 2014 susține cursul de jazz vocal în cadrul taberei de muzică IconArts.

A câștigat numeroase premii la concursuri de jazz, printre care prestigiosul Shure Jazz Voice Competition al festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia (2014). Stilul și muzica Luizei Zan sunt inspirate de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi, mai ales, Nat „King” Cole, dar și din zona soul & funk – Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu – sau hip hop & R&B – D’Angelo, Angie Stone, Bilal.

Luiza Zan este și compozitoare – a scris muzică de film („Carambol”, „Circul Vesel” – o producție HBO și „Maria” – nominalizat la categoria „cel mai bun film documentar” la festivalul de la Lucarno, în martie 2013) și de teatru (spectacolul Năpasta, în regia lui Radu Afrim, spectacolul Trei Rupturi – tot în regia lui Radu Afrim).

Luiza Zan este o muziciană complexă, compozitoare inspirată și interpretă strălucitoare. Ea susține că s-a născut pentru muzică și emoția pe care doar muzica o poate purta în sine, transformând oamenii. Concertele sale sunt triumful acestui crez, desfășurându-se de fiecare dată cu sălile pline, fie că sunt în România sau pe alte scene internaționale.