Evenimente : Concerte

Ternipe, Mahala Rai Banda & Baba Zula @ Festivalul Balkanik – ziua 2

Sambata, 24 septembrie 2011, incepand cu ora 18:00, trupele Ternipe, Mahala Rai Banda si Baba Zula vor concerta in cadrul festivalului BALKANIK.

Ternipe
Tinerii din Szabolcs-Szatmar-Bereg (comitat in nord-estul Ungariei) si din Budapesta au format grupul in 1989. Trupa are in componenta sa membri a caror limba materna este Romani si care se straduiesc sa asigure ca muzica folclorica si melodiile traditionale ale acestei etnii ajung la public.
Scopul acestui grup este sa adune, sa pastreze si sa reediteze traditiile folclorice tiganesti care mai exista, in special muzica folclorica instrumentala si non-instrumentala, reusind astfel sa aiba un public numeros. Ternipe este una dintre cele mai autentice formatii de muzica tiganeasca, cunoscuta in Romania in special pentru succesul piesei "Muro shavo kiki".
"Ternipe" inseamna "Tinerete" intr-un dialect Romani. Sunt extrem de cunoscuti si de iubiti in Ungaria si in Romania si au dat concerte in toata Europa: "Misiunea noastra este aceea de a gasi si interpreta bucati de folclor Romani autentic, nealterat, de a trai muzica si a avea un spirit vesnic Tanar"
"Muzica tiganeasca inseamna talent dincolo de rigorile muzicii clasice, traditie dincolo de atestari stiintifice, istorie dincolo de cronici si ritm dincolo de timpi. Muzica tiganeasca autentica inseamna libertate de miscare, de exprimare, dincolo de timp si spatiu. Muzica tiganeasca uneste si nu dezbina. Toata filosofia din spatele muzicii tiganesti este pura simtire si talent innascut, nu format. Chiar daca zona balcanica este un vulcan mocnind, mereu gata de explozii si despartiri sangeroase, muzica tiganeasca transcede orice fel de granite, reguli sociale, praguri morale. Prin muzica tiganeasca, vibratia trezeste senzatii constient infundate, reactii demult uitate, adevaruri atent ascunse."
"Muzica tiganeasca este sinceritate pana la lacrimi si pasiune pana la surmenaj. Mereu marginalizata de paturile sociale superioare, dar necesara populatiei simple si adevarate, muzica tiganeasca incepe, in sfarsit, sa fie inteleasa. A devenit un trend mondial si incepe sa prinda la publicuri dintre cele mai simandicoase. Intr-un mod experimental, dar cateodata senzational, muzica tiganeasca autentica a ajuns sa fie transpusa in forme nebanunite pana acum cativa ani, de la Balkan beat electro pana la rock, punk si metal. Desi abordata de multe ori de catre compozitori est-europeni, ea nu a reusit sa ajunga niciodata intr-o asemenea masura catre publicul larg ca in momentul de fata. De acum inainte, sa dam muzicii tiganesti ce-i al ei: pasiune, pasiune, pasiune." (Ternipe)
Componenta trupei: 
- Balogh Mária – voce 
- Balogh Tünde – voce
 – Bihari Zsolt – chitara, voce 
- Farkas István – chitara, voce, mandolina 
- Lakatos Béla – kanna, chitara, voce,szájbőgő 
- Mata András – chitara, voce 
- Sztojka László – contrabas
Ternipe a concertat la Cluj si Bucuresti in iunie 2008.

Mahala Rai Banda
Mahala Rai Banda este o trupa de rromi din Bucuresti. A fost formata de violonistul si compozitorul Aurel Ionita, membru al unei familii de lautari din Clejani. Trupa abordeaza mai multe stiluri si genuri, o parte dintre membrii trupei provenind din faimosul sat Zece Prajini, de unde sunt si cei de la Fanfare Ciocarlia.
Muzica lor poate fi pozitionata la intersectia dintre muzica populara si muzica de club – asa numitele "Balkan Beats". Imbinand elemente traditionale cu abordari moderne, Mahala Rai Banda reuseste sa se distinga de restul trupelor. Primul album Mahala Rai Banda a fost inregistrat in 2004 in Bucuresti, Romania. Muzica acestora a fost mixata de producatori precum Shantel si Marcus Darius din Frankfurt, Germania impreuna cu Ionita Aurel (liderul trupei) si Stephane Karo.
Cel de-al doilea album, "Ghetto Blasters", a fost inregistrat in Berlin, Germania si Bucuresti, Romania. Acest album a fost produs, inregistrat si mixat de Henry Ernst si Marc Elsner. Albumul a fost lansat de catre Asphalt Tango Records, in octombrie 2009. Albumul a urcat pana pe locul 2 in topurile europene si a fost votat printre cele mai bune albume ale anului 2009 ("Best Albums Of The Year 2009") de catre faimoasa revista de muzica "Songlines".
De la lansarea albumului de debut, trupa Mahala Rai Banda s-a afirmat atat local cat si pe plan international. Trupa a avut peste 200 de concerte in 26 de tari si a participat la numeroase festivaluri.
Cantecul lor "Mahalageasca" (varianta originala si varianta remixata a lui Shantel) a aparut in filmul american de succes "Borat" si in numeroase alte filme si reclame. Acest album s-a situat pe locul 3 in World Music Charts Europe.
Melodiile trupei Mahala Rai Banda sunt mixate si remixata de numerosi producatori si artisti precum Nouvelle Vague, Felix B (de la Bassement Jaxx), Balkan Beat Box, DJ Click, Russ Jones, Shantel etc.
Piesele trupei Mahala Rai Banda au aparut pe compilatii internationale precum Buddha Bar (Franta), Bucovina Club (Germania), Balkan Bangers si Gypsy Beats (UK), Balearic Bisquits (Danemarca), Balkanology (Africa de Sud), Rough Guide to Eastern Europe (UK), Rromanu Suno (Serbia), Balkan Beats (Germania), Barrio Latino (Franta), Bar Gypsy (USA) si altele.

Baba Zula
Baba ZuLa s-a infiintat in 1996, in Istanbul, membrii fondatori fiind Levent Akman (linguri, percutii, masini, jucarii), Murat Ertfel (saz si alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare, theremin) si cantaretul de darbuka Cosar Kamçi, care l-a inlocuit pe membrul original Emre Onel in 2005.
Trupei BaBa ZuLa i s-a alaturat desenatoarea Ceren Oykut in 2004. Prezenta ei pe scena a avut un impact vizual puternic din punct de vedere al reprezentatiilor live ale trupei Baba Zula. Cei de la Baba Zula sunt hotarati sa le ofere fanilor un spectacol live memorabil. Reprezentatiile lor ritualice sunt un melanj artistic ce reuneste dansatoare din buric, costume impresionante, poezie, teatru si desen, un festin audio-vizual incitant.
Amestecand intrumente orientale ca darbuka, saz electric si linguri, cu abordari electronice si moderne, Baba Zula creeaza sunete care au fost definite ca "sunetul spatiului din Istanbul", "Oriental dub" sau "Folk contemporan din Instanbul". Baba Zula isi impart mostenirea cu noi prin intermediul muzicii lor, o muzica nascuta din Istanbul si influentata de amintirea unui Istanbul simbolic transmis din generatie in generatie.
Grupul, care de la inceput a manifestat un interes deosebit fata de colaborarile sale, a acompaniat staruri precum cantareata canadiana Brenna MacCrimmon (specializata in folk balcanic), Alexander Hacke (Einstüerzende Neubauten), Fred Frith (Henry Cow, John Zorn ), Jaki Liebezeit (Can), Dr. Das (Asian Dub Foundation), Hüsnü Senlendirici (Clarinet ), Titi Robin, Serra Yilmaz , William Macbeth (aka Bill MacBeath bass) si Ralph Carney din San Francisco (saxofonist care a lucrat cu Tom Waits si B52’s) si diva Semiha Berksoy (prima cantareata de opera din Turcia si pictorita).
Albumul de debut al trupei Baba Zula, "Tabutta Rövasata = Sommersault in the Coffin" include muzica originala a primului film al regizorului Dervis Zaim lansat in 1996 despre un hot care returneaza masinile furate si se indragosteste de un paun. Albumul include de asemenea 4 melodii la care contribuie vedetele de cinema Ahmet Ugurlu, Tuncel Kurtiz si Aysen Aydemir. Albumul lor lansat in 1999, "Three Plays from Seventeen pieces" (Doublemoon Records), cuprinde muzica pentru piesele de teatru "Micul print" de Antoine de Saint Exupery, "Povestile unei broaste" de Arnold Lobel si "Accidente in bucatarie" de Perihan Magden. Pe langa alti artisti, Ralph Carney, Brenna McCrimmon si Selim Sesler au luat parte de asemenea ca invitati speciali. Baba Zula au compus muzica filmului "Renkli Türkçe = Colored and in Turkish", regizat de Ahmet Çadırcı.
Cel de-al treilea album al lor, "Psychebelly Dance Music", lansat in mai 2003, a fost mixat si masterizat de Mad Professor, care a mai lucrat cu Lee Perry de la Massive Attack. Cel de-al patrulea album, "Duble Oryantal", care a fost lansat la Doublemoon Records in mai 2005, i-a reunit cu Mad Professor, Sly & Robbie si Alexander Hacke si reflecta punctul culminant al anilor in care s-au avantat fara teama din punct de vedere muzical. Ca de obicei, a existat o echipa foarte buna care sa-i sprijine in evolutia lor. La lansarea din 2007 a albumului "Roots, Baba Zula s-au intors la formatul initial de trio. Influente traditionale turcesti de pe album sunt amprenta unor compozitori importanti din istoria muzicii turcesti, precum Neset Ertas si Pir Sultan Abdal, la fel ca si tehnicile de inregistrare ale producatorului Mehmet Ates.
Baba Zula a compus diferite piese pentru filme ca "Dondurmam Gaymak", iar trupa a aparut in filmul documentar "Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul" al regizorului Fatih Akin, dar si lucrand la muzica alaturi de Alexander Hacke. Baba Zula au luat multe premii pentru compozitiile lor din film si teatru, ultimul fiind Ismet Küntay Award pentru the Best Theater Music 2008.
Baba Zula a participat la numeroase festivaluri si a concertat in cluburi din intreaga lume.