Evenimente : Concerte

RICARDO CARIA

RICARDO CARIA, sambata, 13 februarie 2016, de la ora 22:30, la Clubul Taranului.

Ricardo Caria, portughezul a carui inima bate in ritm de fado, va invita sa patrundeti dincolo de “usa deschisa” a vietii sale. Sensibilitatea si jovialitatea sunt atuurile unui suflet cald cu sange latin. Prezenta sa umple scena si aduce zambetul pe fetele poate uneori obosite de ritmul cotidian al vietii noastre.

Ricardo Caria canta povestea celor aproape două secole de istorie în care Fado-ul a evoluat constant pentru a se adapta ritmului culturii portugheze per ansamblu. Un strigăt aparte, un gen muzical care a rămas fidel naturii sale primare, și anume un cantec al Lisabonei si al Portugaliei, un cântec despre iubire, mare și viață, dornic să fie nu doar un simbol al identității Portugaliei recunoscut în țară și peste hotare.
ISTORIA FADO

Lisabona, capitala Portugaliei. De secole corabiile sale au navigat pe tot globul aducand pe tarmurile Batranului Continet primele vesti despre diversele culturi necunoscute dar fascinante din Africa, Asia si cele 2 Americi. Cu fiecare corabie care se intorcea, veneau de asemenea si cantece care vorbeau despre pericolele unei astfel de calatorii si toate minunatiile noilor lumi explorate, pline de sunete si ritmuri exotice, dar si cantece care povesteau despre singuratate, dorul de casa si fragilitatea omului in fata stihiilor naturii si imprevizibilul din destinul omului.

In anii 20 si 30 ai secolulul al XIX- lea noi cantece s-au scris in Lisabona iar ceea ce urma sa devina oglinda identitatii multiculturale a orasului si a locuitorilor sai a primit numele de FADO, acelasi cuvant care insemna SOARTA in limba portugheza.

Radacinile Fado-ului la inceput de secol XIX se regasesc in originea dansului sangelui, dans dezvoltat in coloniile portugheze din Brazilia, combinand acordurile cantecelor europene cu ritmurile sincopate africane, ambele nostalgice si senzuale. Fado-ul a fost adoptat de catre oamenii din jurul golfului Lisabonei, pigmentandu-l cu cantece si dansuri traditionale, devenind astfel un element central in cultura populara a capitalei lusitane. Curand tavernele in care se canta Fado au inceput sa atraga si alte grupuri curioase de oameni din oras, sedusi de magia acestui gen de muzica.