Evenimente : Concerte

PORTRAIT, primul album a cappella din România marca Blue Noise

Pe 15 noiembrie, grupul Blue Noise va lansa în București, la Apollo 111, primul album a acappella din România.

 

În 2015 apăreau pe scena Eurovisionului uimind pe toată lumea cu stilul lor interpretativ. La 3 ani de la lansare, căci acela a fost și momentul zero, Blue Noise scoate primul album a cappella din România – PORTRAIT, care ”vorbește” despre cine sunt cei 6 muzicieni la ora actuală.

 

Proiectul general se numește ”Laboratorul de voci” și își propune producția și promovarea primului album a cappella din România. ”Laboratorul de voci este un nume la care ne-am gândit de prima dată, acum trei ani, atunci când ne-am constituit. Vă vine să credeți sau nu, dar este pentru prima oară când lucrăm foarte mult împreună, în sensul de a crea, recrea lucruri, a le scrie, concepe și produce împreună. Proiectul este co-finanțat de AFCN, care ne-a transformat visul în realitate”, spune  Bogdan Tudor, basul grupului.

 

Albumul va conține numai piese originale compuse de membrii grupului. ”Muzica de pe acest prim album este interesantă pentru că are foarte multe zone din care ne-am inspirat: clasic, preclasic, jazz, improvizație jazz, rock sau chiar satiră. Este ceva ce nu s-a mai auzit pe la noi: intonații, armonii, stări, efecte. Încercăm să construim sentimente atât pentru noi cât și pentru cei care ne ascultă și să spunem povești prin piesele noastre”, mai spune Bogdan.

 

Până acum, trupa a susținut concerte de lansare a albumului în Ploiești, Sibiu și Timișoara. ”Am avut surpriza plăcută să ne întâlnim cu un public deschis, receptiv și foarte comunicativ. La Sibiu, de exemplu, am reușit să ”batem” vremea de afară și să creem o atmosferă caldă împreună cu cei prezenți în sală. La Timișoara, am depășit puțin spațiul interpretării muzicale și am ajuns să dansăm și să interacționăm direct cu publicul, mai ales după concert. A fost o atmosferă specială la toate cele trei concerte. Pe 15 noiembrie avem ultimul concert de lansare în București, la Apollo 111. Așteptăm cu emoție să ne reîntâlnim cu publicul de aici”, ne mai spune Bogdan Tudor.

 

Ana Maria Alexa (sopran), Elena Moroşanu (mezzo sopran), Ana-Cristina Leonte (alto), Mihail Grigore (tenor), Bogdan Tudor (bas) şi Denis Bolborea (percuție vocala/beatbox) formează “laboratorul de voci” unde experimentează, explorează şi se joacă cu o gamă diversă de sonorităţi pe care vocea umană le poate produce. Pentru că nu există instrumente care să amplifice sonoritatea, vocea preia tot “greul”, de aceea creativitatea, mişcarea, interpretarea (nu doar la nivel vocal ci şi de gestică) şi ingeniozitatea interpretării sunt cruciale. De aceea, în cadrul proiectului, a existat și o zonă dedicată coregrafiei. Împreună cu coregraful Valentina de Piante, cei șase muziceni s-au implicat într-o serie de laboratoare de creație, în cadrul cărora au căutat o relație organică între corp și voce, explorând concepte precum vocea care se mișcă, corpul care cântă sau sunetul care atinge. Publicul va putea afla despre aceste experiențe în cadrul unor workshopuri care se vor desfășura până la jumătatea lunii noiembrie.

 

Proiectul Laboratorul de voci se va derula în paralel cu un alt proiect, Singing bodies, care își propune să exploreze relația dintre corp, sunet și mediul urban, dând naștere unui performance original.

 

Mai multe detalii pe https://www.facebook.com/wearebluenoise/

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Producător: Indie Box

 

Parteneri: Ambasada, Apolo 111, Biblioteca Județeană Astra Sibiu, Casa de cultură a municipiului Sibiu

 

Parteneri media: Radio România Muzical, B24FUN, liternet.ro, informateca.ro, life.ro, Zile și Nopți, ceascadecultura.ro