Evenimente : Concerte

Bucharest Jazz Festival Live – Emil Bizga

Bucharest Jazz Festival Live
Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet
Emil Bîzgă — trompetă
Tudy Zaharescu — baterie
Petrică Andrei — pian
Ionuț Baranga — contrabas
Cu ocazia concertului se va lasa albumul Acacia Flower al grupului Emil Bîzgă Quartet.

Acest CD își are locul pe rafturi lângă albumul Sketches of Spain al lui Miles Davis. Trompetistul Emil Bîzgă cântă cu liricism, imaginație, inteligență și da, cu suflet, un program ce se întinde de la Gershwin la Jobim, la minunatul cântec irlandez „Danny Boy” și până la muzica compozitorului român Ciprian Porumbescu.

Românul Emil Bîzgă este pe cale să devină un star al muzicii jazz contemporane, cu stilul său personal de a combina întreg trecutul jazz-ului cu un entuziasm asumat vizavi de prezentul acestui gen muzical.
— Jack Kleisinger – Highlights in Jazz

Despre noul album, Emil Bîzgă declară:

„Acacia Flower” s-a născut din dorința de a combina melodiile mele preferate cu jazz-ul, limbajul internațional al muzicii. Aranjamentele de pe acest album îmbină jazz-ul cu texturile sensibile ale compozitorului român Ciprian Porumbescu, cu sound-ul dinamic al compozitorului american George Gershwin, cu ritmurile braziliene jazzy de Bossa Nova ale compozitorului A.C. Jobim, și cu romantismul compozitorului de muzică de film Nino Rota.

Pe acest album, sunetele unor locuri și timpuri diferite se completează, fiecare vorbind un limbaj muzical propriu, unic, care ne apropie mai mult de originile noastre. Piesa care a dat naștere titlului albumului, „Acacia Flower”, este o romanță din perioada interbelică românească, peste care am intercalat ritmuri de rumba. Muzica compozitorului român Ciprian Porumbescu este poetică și nostalgică, un amesec de doină și ritmuri dansante, cu tonuri serene și melancolice. Am transformat acest concert binecunoscut, compus inițial pentru vioară, într-o baladă jazz adaptată pentru flugelhorn. Cântecul irlandez „Danny Boy” transmite un sentiment de vastitate și dor; este asociat Zilei Recunoștiinței din 2010, ziua trecerii în neființă a tatălui meu, care m-a motivat să interpretez această piesă și căruia i-am dedicat acest album.

Colaborând cu mine în cadrul a numeroase proiecte din trecut, muzicienii newyorkezi John Davis (pian), Joe Fitzgerald (bas) și Lieven Venken (tobe) au înregistrat „Acacia Flower” alături de mine în studioul lui Tony Bennett în luna ianuarie a anului 2011.

Albumul este disponibil și online, la următoarele adrese:
http://librarie.carturesti.ro/acacia-flower-376211
http://www.cdbaby.com/AlbumDetails.aspx?AlbumID=emilbizga
Emil Bîzgă (trompetă)
Stabilit de aproape 10 ani la New York, ieșeanul Emil Bîzgă este considerat unul dintre cei mai buni trompetiști români. Provenind dintr-o familie de muzicieni, artistul și-a desăvârșit studiile muzicale la Conservatorul din București, unde și-a descoperit și pasiunea pentru jazz. Ulterior, a studiat trompeta clasică la Malmo, în Suedia, trompeta de jazz la Hanovra, în Germania, dar și la Universitatea Rutgers din New Jersey, unde a colaborat îndeaproape cu muzicieni de renume precum Hakan Hardenberger și Wynton Marsalis, care l-au inspirat să-și definitiveze stilul și tehnica muzicală, încurajându-l să îmbine muzica clasică, jazzul și folclorul balcanic.
Stilul lui se caracterizează printr-un amalgam de experiențe, alături de orchestre de muzică clasică sau de jazz, un amestec de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern. Amprenta sa unică este recunoscută la nivel internațional prin numeroase concerte solo, cum ar fi cele alături de Orchestra Niedersachen Jazz, Bucharest Radio Big Band sau Opera din Hanovra. Prezența la numeroase festivaluri din țară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz Richard Oschanitzky, ZeitTon Festival, Festivalul Miles Davis sau Festivalul de Jazz de la Montreux, i-a oferit șansa să împartă scena cu nume precum Ray Charles și Jimmy Cobb sau să colaboreze cu personalități ca Vladimir Cosma sau Tonny Bennett.
Tudy Zaharescu (baterie)
Tudy Zaharescu face parte din Big Band-ul Radio și este fondatorul TZ Band. Ritmician serios și perseverent, dar în același timp și un bun teoretician, el este un nume de marcă al jazzului românesc actual.
Nominalizat pentru premiul Muzicianul Anului în 1994, a fost calificat la vremea respectivă, de către criticul Florian Lungu, drept „cel mai valoros baterist de jazz al momentului din România”. Discografia sa cuprinde peste 140 de albume de jazz, blues și pop la care a colaborat, din 1985 până în prezent, alături de nume precum Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Petrică Andrei, Adrian Enescu, Berti Barbera, Alexandru Andrieș. Dintre colaborările pe plan internațional, de menționat sunt cele cu Vladimir Cosma, Abraham Burton, Craig Bailey, Mark McCannon Roby, Lakatos, Larry Coryell, Guido Manusardi, Rich Coney, Jenny Evans, Dusko Goykovich, Jere Laukkanen, Peter Herbolzheimer, Irvin Doomes sau Nikki McCoy.
Petrică Andrei (pian)
Pianistul, compozitorul și aranjorul Petrică Andrei este absolvent al liceului de muzică Dinu Lipatti și al Academiei de Muzică București, unde a studiat jazzul cu profesorul Marius Popp. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și un artist premiat la multe concursuri naționale și internaționale de renume, cum ar fi Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu, Festivalul Internațional de Jazz de la Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Jazz de la Vilnius, Concursul Internațional de Pianiști de Jazz „Martial Solal” de la Parissau, Concursul Internațional de Jazz de la Gexto, Spania.
De-a lungul carierei sale, muzica jazz l-a purtat în concerte susținute în Europa și Asia, colaborând cu artiști români și internaționali, între care Garbis Dedeian, Aura Urziceanu, Anca Parghel, Marin Petrache Pechea, Cristian Soleanu, Decebal Bădilă, Ionuț Baranga, Olivier Gatto, Peter Herbolzheimer, Barry Atchul, Richard Galliano sau Roby Lacatos. În 2001, a primit premiul Uniunii Compozitorilor pentru cel mai bun album al anului, Tribute to Herbie Hancock, iar în 2006, premiul Uniunii Compozitorilor pentru cel mai bun CD al anului, Joy Of Life.
Ionuț Baranga (contrabas)
Născut la Iași în 1971, a urmat cursurile Academiei de Muzică din București, pe care le-a definitivat cu un master la Hochschule für Music Trossingen, în Germania.
Activează ca basist solo la Royal Flemish Philarmonic Orchestra, în Belgia. Printre nenumăratele sale colaborări se numără cele cu Tooth Thielemans, Johnny Răducanu, Anca Parghel și Mircea Tiberian.