Evenimente : Concerte

Bucharest Jazz Festival Live – Ana-Cristina Leonte Quintet

Bucharest Jazz Festival Live
Ana-Cristina Leonte Quintet

Ana-Cristina Leonte — voce
Alex Munteanu — saxofon
Albert Tajiti — pian
Michael Acker — contrabas
Tavi Scurtu — tobe

Cu ocazia concertului se va lasa albumul Secret Lover al grupului Ana-Cristina Leonte Quintet.

Secret Lover, albumul de debut al Anei-Cristina Leonte, aduce un suflu nou pe scena muzicală prin sinteza rafinată între vocea şi compoziţiile protagonistei, influenţate atât de R’n’B cât şi, uneori, de folclorul românesc şi instrumentaţia clasică de jazz – pian, saxofon, contrabas, baterie – susţinută de instrumentişti inspiraţi şi de aranjamente originale.

Ana-Cristina Leonte Quintet
Ana-Cristina Leonte Quintet este un cvintet de generație nouă, în care se regăsesc câteva dintre cele mai interesante nume ale jazzului românesc actual. Cu o intensă activitate concertistică în diverse conjuncturi muzicale, fiecare artist aduce în proiect, pe langă o mare experiență scenică, și o serie de influențe personale. Muzica lor explorezează noi sfere ale jazzului, unde nuanțe moderne se combină cu arome modale, subtile amintiri folclorice sau mici izbucniri de improvizație. Compozițiile sunt originale, cu un sound special, adesea sensibil, echilibrat între nou și tradițional, aranjament și improvizație spontană, simplitate și complexitate.
Ana Cristina Leonte (voce)
Născută în Suceava, Ana Cristina studiază muzica încă din timpul școlii. Spre sfârșitul liceului a început să cocheteze cu jazzul, urmând câteva ore de canto cu regretata Anca Parghel. Absolventă a secției conduse de pianistul și profesorul universitar Mircea Tiberian, din cadrul Universității Naționale de Muzică București, în ultimii șase ani a reușit să cânte cu numeroși artiști, români și internaționali, printre care Mircea Tiberian, Cristian Soleanu, Chris Dahlgren, Albrecht Maurer, Pierre Borel, Maurice de Martin, Cătălin Milea, Mihai Iordache, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, George Natsis, Ciprian Pop, Toma Dimitriu sau Alex Man.
Ana Cristina Leonte își dezvoltă totodată și talentul de compozitor, este membră a grupului Jazzappella și întreprinde colaborări și cu artiști din diferite alte sfere muzicale, precum Electric Brother, trupa Kumm și Akim Hash. În anul 2013, artista a obținut titlul Best Vocal Performance Award la Sibiu Jazz Fest și, împreună cu Michael Acker și Albert Tajti, premiul pentru cea mai bună trupă de jazz, în 2012, la Târgu Mureș.
Alex Munteanu (saxofon)
Și-a început drumul muzical într-un ansamblu instrumental de suflătatori, cântând la Bassblockflöte, experiență care avea să contribuie la felul în care percepe sunetul saxofonului tenor. Ulterior, s-a alăturat formației The Others și a participat constant la workshop-urile de jazz și muzică improvizată ale lui Viktor Tóth și Mircea Tiberian, canalizându-și interesele mai cu seamă în jurul improvizației și free jazz-ului.
Anul trecut a participat la Festivalul Jazz and More și la Festivalul de Jazz de la Sibiu, unde a obținut premiul pentru cel mai original solist instrumentist. A colaborat cu muzicieni precum Mihai Iordache, Michael Acker, Sian Brie, Tibi Menyhart, Adrian Neacșu sau Dávid Szederjessi, înainte să se alăture formulei Ana-Cristina Leonte Quintet.
Albert Tajti (pian)
Originar din Piatra Neamț, Albert a început să studieze pianul la vârsta de șapte ani și și-a continuat studiile la secția de Compoziție Muzicală a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea lui Mircea Tiberian.
Activează ca acompaniator și pianist de aproape 10 ani, colaborând cu numeroase formule instrumentale și soliști vocali ai genului, precum Cristian Soleanu, Ciprian Pop, Alex Man, Michael Acker, Sebastian Burneci, Florin Romașcu, Laurențiu Zmău, Vlad Popescu, Octavian Scurtu, Mihai Iordache, Lucian Nagy, Jimmy Cserkesz, Adrian Flautistu, Luiza Zan, Petra Acker, Elena Mîndru sau Mircea Mutulescu.
A câștigat premii la ediția 2010 a Sibiu Jazz Festival și, în 2012, la Festivalul Internațional Studențesc de Jazz. În prezent, este implicat în mai multe proiecte muzicale, alǎturi de Sorin Romanescu & Elena Morariu, Ana-Cristina Leonte Quintet și Whatever Works.
Michael Acker (contrabas)
Și-a început cariera de basist în liceu, când a intrat în trupa de funk, The Others. După absolvire, a decis să continue calea muzicală și, în consecință, a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, avându-l ca profesor și mentor pe Mircea Tiberian.
Devenit, între timp, unul dintre primii basiști de jazz din România, a avut șansa să cânte la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri de la noi din țară — Gărâna, Festivalul George Enescu, Sibiu Jazz Festival, ARCUB Live Open Air Jazz Blues& More — alături de nume precum Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Eduard Jak Neumann, Iordache, Luiza Zan, Nick Bartsch, Eamon Dilworth, Tony Miceli, sau John Betsch.
Tavi Scurtu (tobe)
Cu o carieră de aproape 20 de ani ca baterist și producător, Tavi Scurtu a fost implicat în nenumărate proiecte muzicale, ceea ce l-a adus atât pe scene de club, cât și pe scenele unor festivaluri de jazz și muzică electronică din țară și din străinătate, între care TM Base, 48h, Gala Jazz-Blues din Timișoara, Festivalul de Jazz de la București sau Festivalul de la Gărâna.
De-a lungul anilor, a putut fi ascultat alături de Jazz Credit, Brigada Artistică Urbană (BAU), Outernational Space Gipsy Consortium, Aievea, East Village, Iordache, MIDI Overdose, sau The:Egocentrics. Cele mai cunoscute albume pe care a apărut sunt: Bega Blues Band — „Te Sponsorizez”; Pacha Man — „Drumul către Rastafari”; Oigan — „Sex with Onions”; „Moon Museum”; Aievea — „Cinema”; „Pavilion Marilla”; East Village – „11 – Live at Green Hours”; Shukar Collective — „Rromatek”; Iordache — „One Life Left”; „Garden Beast”, Norzeatic — „Exerciții pe ritm de pace” și Vlaicu Golcea — „Noire-de-București”.