De Citit : Știri

Vesmant de hartie pentru cabina de proiectie

| 09 iulie

Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte lanseaza duminica, 12 iulie, ora 21:00, Vesmant de hartie pentru cabina de proiectie.
In aceeasi seara are lor proiectia filmului mut Cabinetul figurilor de ceara, ilustrat muzical de ansamblul Einuiea.
Intrarea libera

Cabinetul figurilor de ceara / Das Wachsfigurenkabinett, regizat de Paul Leni si lansat in 1924, cuprinde trei povesti fantastice, avandu-i ca protagonisti pe califul Harun-al-Rasid, tarul Ivan cel Groaznic si pe Jack Spintecatorul. Filmul contine inserturi de text din Caragiale si 1001 de nopti, recitate de actrita teatrului Nottara, Crenguta Hariton.

In perioada 7 – 12 iulie, Atelierul de carte a intervenit asupra cabinei de proiectie din curtea interioara a Muzeului prin tehnici de caserare si turnare a hartiei manuale si decorare cu lemn. Hartia manuala este obtinut din hartie reciclata, prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale. Principala modalitate este cea folosita in evul mediu, exclusiv mecanica.

Pentru o protectie mai buna, cabinei i s-a facut un acoperis si a fost imbracata la baza cu un brau de lemn. Hartia a fost aditivata cu rasini naturale astfel incat sa obtina rezistenta in timp si sa nu fie afectata de factori externi: caldura, frig, umezeala. Aceasta a fost asezata uda pe peretii cabinei. La uscare, fibrele de celuloza s-au unit cu fibrele lemnului, formand o masa compacta, perfect integrata.

Hartia manuala a fost turnata in mozaic pe pereţii cabinei, sub forma unei pelicule de film in trei secvenţe: destramarea, aratarea si zmeul tesator. Prima secventa, „Destramarea”, este sugerata prin hartie manuala cu insertii de flori si textile; a doua, „Aratarea”, prin hartie manuala cu insertii de plante si text si a treia „Zmeul Tesator”, prin hartie manuala simpla stantata.

Prin destramarea unei lumi se creeaza in mod firesc conditiile de aparitie ale unui nou univers sacrosanct. Nimic nu se pierde, totul se destrama, renaste si se consfinteste.
Sursa:

Muzeul Taranului Roman