De Citit : Știri

Un australian si un pakistanez, laureatii 2009 ai premiilor Commonwealth

| 19 mai

Scriitorul australian Christos Tsiolkas a fost recompensat cu premiul Commonwealth pentru cea mai buna carte, in valoare de 10.000 de lire, pentru controversatul sau roman, The Slap, care vorbeste despre consecintele violentei asupra copiilor, potrivit NewsIn.
Povestit din diverse unghiuri, romanul este centrat pe viata din suburbiile australiane, cu tensiunile si dilemele care se nasc intr-o familie. Nascut si crescut in Melbourne, Christos Tsiolkas a semnat pana acum trei romane, Loaded (1995), ecranizat cu titlul Head On (1998), The Jesus Man si Dead Europe, distins cu Age Fiction Prize si cu Melbourne Best Writing, in 2006. Tsiolkas se afla si pe lista scurta al celui mai important premiu literar al Australiei, Miles Franklin, editia 2009.
Premiul pentru debut literar, in valoare de 5.000 de lire, a fost decernat pakistanezului Mohammed Hanif, pentru cartea A Case of Exploding Mangoes, in cursa pentru cea mai buna carte de debut a anului si la premiile literare decernate de The Guardian. Scrisa satiric, cartea vorbeste despre regimul dictatorial nascut din fundamentalismul religios si abuzul de putere. A Case of Exploding Mangoes s-a aflat si pe lista nominalizarilor la Man Booker Award 2008. Hanif, care traieste in Pakistan, este fostul director al BBC’s Urdu Service din Londra.
Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc in cadrul Auckland Writers and Readers Festival din Noua Zeelanda.Tsiolkas si Hanif au fost selectati dintre opt scriitori laurati cu premiile regionale ale Asiei, Africii, Canadei, Europei si regiunii Pacific.
In 2008, premiul pentru cartea anului, care celebreaza cea mai buna fictiune scrisa in limba engleza de autori care fac parte din Commonwealth, a fost castigat de canadianul Lawrence Hill (e Book of Negroes).
Sursa: NewsIn
Foto: readings.com.au