De Citit : Știri

Tudor Chirila si Iarina Demian intr-un spectacol de teatru exceptional, O lume pe dos la ArCuB

| 22 februarie

ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti prezinta pe 5 si 12 martie, ora 19.00, primele doua reprezentatii ale piesei de teatru O lume pe dos in regia Iarinei Demian – „un spectacol ce descrie fara menajamente lumea in care traim – o lume bolnava de singuratate, in care oamenii recurg la solutii limita, fiindca nu-si mai gasesc locul, linistea, masura, sentimentele sau identitatea.”
Spectacolul s-a jucat in perioada 2009 – 2010 intr-o prima serie de reprezentatii la Sala Studio a Teatrului de Comedie, cu casa inchisa, in fata unor spectatori uimiti, intimidati, incitati. Acum, spectacolul reinvie, cu un suflu nou la Sala ArCuB de pe str. Batistei.

Tudor Chirila, 3 roluri intr-un singur spectacol

Dupa „Biloxi Blues” (piesa celebrului Neil Simon, jucata cu mare succes la Teatrul de Comedie si in turnee prin tara) regizoarea Iarina Demian revine la dramaturgia americana contemporana, reunind intr-o singura montare trei piese scurte ale unor autori consacrati. Preludiu si Liebestod – de Terrence Mc Nally, Problema – de A.R. Gurney si Naomi in camera de zi – de Cristopher Durang sunt cele trei farse tragice care alcatuiesc “Lumea pe dos” in care Tudor Chirila trece cu dezinvoltura de la o partitura la alta.

"O lume pe dos este un spectacol la care tin foarte mult. Pentru mine a fost o provocare sa joc trei roluri in trei piese diferite, care se constituie intr-un singur spectacol. Tema singuratatii, intr-o lume in care aparent nu esti niciodata singur, m-a incitat si m-a motivat sa construiesc niste personaje complexe. Intotdeauna am considerat ca tragi-comedia este genul care se potriveste perfect comportamentului uman. Iar O lume pe dos este un spectacol care iti starneste hohote de ras dar te si pune pe ganduri, te emotioneaza si te invita sa reflectezi la conditia omului intr-o lume moderna cu adevarat pe dos. Va asteptam la teatru, doamnelor si domnilor!” Tudor Chirila

Iarina Demian despre spectacol: “In cele trei piese din dramaturgia americana pe care le-am intitulat O lume pe dos am gasit nenumarate virtuti. Cred ca temele universale si poezia nu apartin doar teatrului clasic, ci si celui contemporan. Actualitatea ideilor m-a condus la gasirea unor mijloace de expresie cel putin la fel de actuale. Intodeauna am pornit de la propria mea emotie cu care am incercat sa-i contaminez si pe altii. Nu cred ca trebuie sa mergem la teatru doar ca sa ne distram sau sa vedem o parada a modei. Incercati nu doar sa <priviti> spectacolul nostru, ci sa-l si <vedeti>! O lume pe dos nu se vrea <o oglinda mincinoasa, capabila sa infrumuseteze spectatorul pentru a se recunoaste in ea si a se indrepta cu placere spre minciunile kitsch-ului>. Sa nu ne facem iluzii legate de lumea in care traim. Sa privim in fata situatiile limita ale existentei umane si sa ne gandim ca fiecare dintre noi facem parte din ea.
Simona Stoicescu, Smaranda Caragea, Marius Drogeanu, Mircea Drambareanu, Andrei Runcanu intregesc cu succes tabloul acestei lumi.”

Iarina Demian: “Va asteptam intr-o sala frumoasa si prietenoasa pe care ArCuB a deschis-o de curand. As putea spune ca sansa noastra de a juca o noua serie cu spectacolul “O lume pe dos” se numeste ArCuB.”

Biletele pot fi achizitionate la pretul de 31.80 lei (Categoria I), 26.50 lei (Categoria II) si 15.90 lei (reducere la Categoria II – numai pentru elevi, studenti, pensionari pe baza prezentarii legitimatiei sau talonului de pensie) de la Casa de Bilete ArCuB (Str Batiste nr. 14) si prin reteaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas, Carturesti sau online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.arcub.ro
Vezi aici Programul Complet al Teatrelor Bucurestene