De Citit : Știri

Succes aseara, la Sala Radio, pentru turneul national „VA PLACE TANGO?”

| 23 octombrie

– susţinut de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară) –
Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni – ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară).
O sală arhiplină – cu peste o mie de spectatori care au făcut ca biletele să fie vândute în totalitate cu mai bine de două săptămâni înaintea evenimentului – s-a bucurat de o interpretare într-o formă cu totul specială a celor mai cunoscute piese de tango, alături de milonga şi vals. Întregul repertoriu a purtat semnătura celor mai mari compozi­tori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi Sebastian Piana sau creaţii semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai turneului.
La finalul concertului său de la Sala Radio, RĂZVAN SUMA declară :
„Pentru mine succesul extraordinar de la Sala Radio are o semnificaţie cu totul specială. Am cântat prima oară într-un întreg turneu naţional alături de soţia mea, Analia Selis şi de prietenul nostru, Julio Santillan, aducând deci doi artişti din ţara unde s-a născut tango-ul ca să îl interpretăm în mod tradiţional, ca „la el acasă”. Dintre primele daruri pe care le-am primit de la Analia atunci când ne-am cunoscut au fost nişte CD-uri cu tango-uri. Aşadar astăzi, când aniversăm 10 ani de căsnicie, simt că am reuşit să aducem publicului o parte din povestea noastră. În plus, sunt solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, deci pentru mine concertul de la Bucureşti a însemnat să cânt pe scena mea cea mai dragă… acasă! Am evut emoţii mari şi sper ca şi anul viitor, la următorul turneu din seria „Vă place…?” să stârnim publicului acelaşi entuziasm.”
Cei trei artişti au ales să interpreteze tango în cel mai tradiţional mod posibil, aşa cum se cânta în mahalele din Buenos Aires, dar într-un aranjament neobişnuit şi inedit: pentru violoncel, chitară şi voce. Aranjamentul muzical pentru majoritatea pieselor din repertoriu i-a aparţinut lui Julio Santillan.
Fiecare dintre piesele interpretate au beneficiat de o scurtă prezentare din partea artiştilor, ceea ce a ajutat publicul să pătrundă mai bine sensul şi farmecul pieselor cântate. Mai mult, Analia Selis a completat interpretarea muzicală cu una dramatică, ceea ce a sporit farmecul întregului recital de tango, dat fiind faptul că versurile acestui gen ascund poveşti întregi cu personaje şi situaţii pitoreşti. La bis cei trei artişti au propus publicului două dintre piesele din repertoriul serii, un vals şi desigur, un tango.
Turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?” – derulat între 28 septembrie – 24 octombrie 2014, în 12 oraşe din România – se apropie de final. Ultimele două evenimente vor avea loc joi, 23 octombrie, ora 19.00, la Piteşti – Sala Filarmonicii şi vineri, 24 octombrie, ora 20.00, la Bucureşti – Teatrelli.
Pentru mai multe detalii despre turneul naţional „Vă place TANGO?” vă invităm să consultaţi site-ul
www.razvansuma.com

Eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis” şi susţinut de PRIMA TV.
Sponsor principal: DULUX
Partener principal: BCR
Coproducători: Radio România, Orchestrele şi Corurile Radio România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Maşina oficială a turneului: BMW
Eveniment reflectat de: RFI România
Parteneri: Fundaţia Phoenix şi Primăria Municipiului Târgu Mureş
Parteneri media: Business Review, Dilema veche, Historia, Cariere, Ziarul Metropolis, HotNews, 9AM, Kudika, Garbo şi Urbo.ro.

Răzvan Suma
Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires sau „Kursall” din San Sebastian. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia).
În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cariera sa a însemnat până în prezent colaborarea cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.
Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediţii ale turneului (1-21 martie şi 2 octombrie – 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.
Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a par­ticipat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie. Cel mai recent exemplu în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie (2013), una dintre piesele albumului „Acustic” fiind înregistrate alături de Răzvan Suma.
În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică. De asemenea, este invitat să susţină cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România a predat la cele două ediţii ale Masterclass-ului „Muzica la Altitudine”.

ANALIA SELIS
Una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatu­lui, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară.
A fost invitată să deschidă evenimente muzicale im­portante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba.
Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri „Media Pro Music“, cu care a lansat două albume „Aqui hoy” şi „Aqui ma­nana”, urmate de apariţia discografică „Suenos” – „Vise” (album realizat de Cat Music).
În anul 2009 Analia a lansat proiectul „Latino Amer­ica” – prin care se întoarce la muzica ei de suflet din ţara natală – şi a dăruit publicului albumul „Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari”. În 2010 a înregis­trat albumul „Un instante" alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.
JULIO SANTILLAN
Julio Santillán, compozi­tor şi chitarist argentinian, a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din diferite ţări din întreaga lume şi alături de ansam­blurile pe care le conduce a participat la mai multe festivaluri de prestigiu: „Blue Note Jazz Club" (New York), „Festival Guitar­ras del mundo" (Argentina), „Festivalul George Enescu" (România) etc.
Ca orchestrator şi com­pozitor a lucrat pentru teatru, filme, înregistrări şi concerte live ale multor artişti din toată lumea. Compoziţiile lui combină elementele muzicii tradiţionale din Argentina cu jazz şi muzică clasică.
Ca chitarist, Julio Santillan a interpretat şi a predat masterclass-uri în Argentina, Columbia, Finlanda, Grecia, Canada, Spania, Italia, Germania, Belgia, Franţa, Cehia şi SUA.
Şi-a început studiile muzi­cale în Argentina şi le-a con­tinuat apoi la Berklee College of Music (Boston, SUA).