De Citit : Știri

Program Saptamana Filmului Maghiar

| 11 noiembrie

A patra editie a Saptamanii Filmului Maghiar va avea loc in perioada 14 – 21 noiembrie 2010 la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea.
PROGRAM
Duminica, 14 noiembrie, MTR
18.00 Kolorado Kid
2010, 93 min., subtitrat in romana
Regia si scenariul: Vágvölgyi B. András
Imaginea: Lukács Dávid
Montaj: Kiss Wanda
Producator: Csáky Attila (Cameofilm)
Cu: Nagy Zsolt, Sárosdi Lilla, Fullajtár Andrea, Gáspár Tibor, Mike Kelly, Kokics Péter, Szabó Zola, Elek Ferenc, Jordán Adél, Debre Zsuzsa, Hajduk Károly, Kovács Zsolt, Varga Zoltán, Csányi Sándor

In ’56, multi pusti din Pesta au devenit revolutionari din intamplare; nu din dragoste de tara sau de dragul libertatii au ridicat arma impotriva inacceptabilului. La fel si eroul muncitor al filmului Kolorado Kid se implica intamplator in revolutie, apoi pleaca in strainatate si se intoarce, insa masinaria represiunii nu-l menajeaza. Asa cum nu ii menajeaza nici pe tovarasii sai… Turnatori, agenti, tradare, prietenie, insa „pustiul sfant” (cum il numeste Déry Tibor) nu poate fi distrus.
Premii:
• Premiul Moziverzum, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
• Premiul pentru cea mai buna imagine si pentru cea mai buna scenografie acordat lui Banovich Tamás pentru filmul Kolorádó Kid, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010

Q&A: Vágvölgyi B. András, Kiss Wanda, Lukács Dávid
Luni, 15 noiembrie, CCU
19.00 Poligamy
2009, 85 min., subtitrat in romana
Regia si scenariul: Orosz Dénes
Imaginea: Fillenz Ádám
Producator: Herendi Gábor (Skyfilm Stúdió)
Cu: Csányi Sándor, Tompos Kátya, Mészáros Béla, Réti Adrienn, Bánfalvi Eszter, Péterfy Bori, Osvárt Andrea

Barbatii vor sa se culce cu toate femeile dragute. Ce se intampla daca acest lucru devine posibil?

Festivaluri:
• Comedy Cluj, 2010
• Festivalul International de Film Palics, 2010, in concurs

Q&A: Csányi Sándor
Marti, 16 noiembrie, MTR
18.00 Umbra lui Drakula
2009, 89 min., documentar, subtitrat in engleza
Regia: Szőczi Árpád
Producator: Szőczi Árpád (EurOnAir Productions Ltd.)
Cu: Tőkés László, Tőkés István, Botos József, Gazdag Béla, Deák Péter, Véjnovic Beáta, Radu Tinu, Charles Fenyvesi, Hámos László, Michel Clair, Réjean Roy

In 1989, doi canadieni francezi, Michel Clair, fostul ministru al regiunii Québec, si Réjean Roy, reporter al postului Radio Canada, au venit la Timisoara pentru a inregistra in secret un interviu TV cu Tőkés László. Astfel a inceput jocul de-a soarecele si pisica dintre canadieni, trei asistenti ai lor maghiari si securitatea romana, un joc care a durat doua zile. Insa, de-abia acum este destainuita intreaga poveste pentru prima data. O poveste infricosatoare despre razboiul rece, despre izbucnirea in 15 decembrie 1989 a sangeroasei revolutii romane, o poveste in care un fost colonel de securitate ne destainuie cum era urmarita activitatea agentilor straini, cum erau instruiti securistii romani si la ce mijloace a apelat securitatea pentru a-i inchide gura lui Tőkés László.

Premii:
• Premiul Duna (impartit), Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
Q&A: Szőczi Árpád

20.00 Puskás Hungary
2009, 118 min., documentar, subtitrat in romana
Regia: Almási Tamás
Expert: Szöllősi György
Narator: Gyabronka József, Csuja Imre
Producator: Hollósi G. Zsuzsanna (Filmplus)
Distributia: Puskás Ferencné Bözsike, Puskás Éva, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Szepesi György, Franz Beckenbauer, Pelé, Alfredo Di Stefano, Raymond Kopa, Les Murray, Sir Alex Ferguson, Michael Platini, Antonisz Antoniadisz

Filmul este o adevarata poveste hollywoodiana: Puskás Ferenc a pornit dintr-un cartier marginas si a ajuns pe culmile succesului mondial, devenind un star care toata viata a facut exclusiv ceea ce i-a placut si ceea ce a stiut cel mai bine: a jucat fotbal.

„Documentarul lui Tamás Almási ramane un portret cald si reverentios al fotbalistului care, intre imortalizarea unor reuniuni ale doamnei Puskás cu fosti colegi ai starului si un cadru fix deosebit de lung si de inspirat cu fata lui Puskás ascultand uralele publicului la primul sau meci inapoi in Ungaria, reuseste sa se detaseze de o biografie anosta si obiectiva si explica cat se poate de exhaustiv de ce, totusi, exista strazi, stadioane, parcuri, scoli, premii „Puskás” si planeta numarul 82656.” Catalin Moise, APERITIFF 2010, 2 iunie

Premii, festivaluri:
• Cel mai bun film documentar (impartit), Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
• Cel mai bun film al anului, Premiul Asociatiei Art Mozi, 2010
• Premiul Criticilor Maghiari de Film, 2009
• Premiul publicului, Festivalul de film maghiar din Los Angeles, Editia a IX-a, 2009
• Cel mai bun film documentar, Festivalul International de la Valladolid, 2009
• Buenos Aires BAFICI, 2010
• TIFF Cluj-Napoca, 2010
• Festivalul de Film de la Vucovar, 2010, in concurs
• Segovia MUCES, 2009, in concurs
Q&A: Almási Tamás

Miercuri, 17 noiembrie, MTR
18.00 EAST SIDE STORIES
2009, 90 min., scurtmetraje, subtitrat in engleza

In cadrul acestei saptamani de film puteti viziona patru episoade dintr-un serial de televiziune in 12 parti, produs de Unio Film, intitulat Jurnal de bord. Acest jurnal subiectiv, care prelucreaza cei 20 de ani ai schimbarii de regim, s-a realizat in baza nuvelelor a doisprezece scriitori contemporani maghiari si este un serial de scurtmetraje ale MTV care incearca sa prezinte ceea ce s-a intamplat in cei 20 de ani de la schimbarea de regim si cam unde se afla acum Ungaria.

The Sunny Side / Summertime, regia: Bollók Csaba
Acest scurtmetraj de 25 de minute, prezentand intregul secolul XX, a fost realizat de catre Bollók Csaba in baza operei scriitorului maghiar din Voievodina, Balázs Attila. El crede ca este foarte important sa privim istoria noastra depinzand de regiune si sa fim convinsi ca totul a inceput cu destramarea monarhiei. „Istoria va incepe intotdeauna maine” – spune Bollók, care si-a propus sa redea prin filmul sau trei stari de spirit diferite: jocul dialogurilor din filmele mute, atmosfera hipiot-polaroida de la malul marii si realismul fotografic a Budapestei de astazi.

The Flip Side / Acasa, regia: Török Ferenc
Török Ferenc si-a realizat scurtmetrajul inspirat dintr-o nuvela de Spiró György. Este povestea unui pensionar sarac care se duce la posta sa-si predea telefonul. In roluri principale: Csomós Mari, Garas Dezső si Nagy Ervin.

The Other Side / A respira, regia: Bodzsár Márk
Scurtmetrajul, avand la baza nuvela lui Zoltán Gábor, prezinta o figura stereotipica a zilelor noastre: un conducator de firma mereu stresat, pandindu-si adversarii, care se autoevalueaza si-i evalueaza pe ceilalti dupa propriile sale criterii de calitate. Personajul, de varsta mijlocie, nareaza intreaga poveste la plural, la persoana intai.

The Wild Side / Imparatia Ta, regia: Hajdu Szabolcs
Hajdu Szabolcs prelucreaza nuvela lui Tar Sándor, scriitor inevitabil in discursurile despre schimbare de regim din Ungaria. Tara ta ne lasa sa patrundem in lumea trista, degradata pe care Hajdu de obicei o recoloreaza prin fantezia sa, descoperind ca poate realiza si filme absolut realiste.

Q&A: Andi Vasluianu

20.00 Team Building
2010, 90 min., subtitrat in romana
Regia si scenariul: Almási Réka
Imaginea: Gibárti Viktor
Producator: Pusztai Ferenc (KMH Film)
Cu: Nagy Zsolt, Nagy Péter, Fullajtár Andrea, Alexis Latham, Kamarás Iván, Blaskó Péter, Géczi Zoltán, Szalay Marianna, Elek Ferenc, Derzsi János

In ce masura ne ajuta team building-ul sa ne descurcam zi de zi, aceasta forma a spalarii creierilor atat de populara astazi? In ce masura ne ajuta sa gasim raspunsul corect la problemele vietii noastre? In ce masura este capabila o persoana dintr-o fosta tara comunista sa accepte scara de valori dictata de aceasta „lume noua si frumoasa”?
Filmul constituie reflectarea artistica a societatii dintr-o tara care si-a castigat libertatea. Oare au reusit…?

Premii:
• Premiul Simó Sándor pentru cel mai bun film de debut, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
• Premiul Cel mai bun producator acordat lui Pusztai Ferenc, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010

Joi, 18 noiembrie, MTR
18.00 Gipsy Dreams
2009, 52 min., documentar, subtitrat in engleza
Regia si scenariul: Nordin Eszter
Producator: Nordin Eszter (Média Mánia Films, MMK)

Familia Lazi considera ca singura cale de a-si ameliora situatia fara speranta este emigrarea. Optiunea lor este Anglia si anume Bolton, unde exista deja o comunitate importanta de romi maghiari. Cel mai nou film al lui Nordin Eszter, Gipsy Dreams, prezinta emigrarea in Anglia a unei familii de romi maghiari.

Festivaluri:
• Festivalul de film maghiar din Los Angeles, Editia a IX-a, 2009
• Festivalul Dialektus, 2010

19.00 Scurtmetraje I.
De ziua mea
2010, 5 min.,subtitrat in limba engleza
Regia: Török Ágnes, Klausz Péter

Cei doi cineasti l-au intalnit pe barbatul fara adapost cu ocazia filmarii unei teme de examen si au descoperit ca ascunde multe surprize. Acestea raman invizibile pana in momentul in care le privim mai de aproape…

Miezul noptii
2009, 18 min., subtitrat in limba engleza
Regia, scenariul: Kárpáti György Mór
Imaginea: Hartung Dávid
Producator: Bosnyák Miklós (Színház- és Filmművészeti Egyetem)
Cu: Dér Zsolt, Kőszegi Mária

Dupa un scandal de la ora de desen, Ádám se intoarce noaptea la scoala sa-si recupereze betele de toba confiscate de catre profesor. Pe neasteptate, se intalneste cu colega de clasa, Lili.

Lectia
2009, 9 min., subtitrat in limba engleza
Regia, scenariul: Richter Nóra
Imaginea: Blaumann Edit
Producator: Miklós Péter (Kamikaze Film Hungary Kft.)
Cu: Forgó Anna Napsugár, Kovács Zsolt, Barkóczi Irén, Hájos Zsolt

„Stimati Parinti! Orsi nu si-a facut temele pentru astazi. De aceea este pedepsita cu mustrare.” Márkus Alajos, profesor de matematica.
Exista doua realitati? Desi Orsi are doar doi ani, pune aceasta intrebare. Raspunsul se ascunde in cifre.

Dus rece
2010, 13 min., subtitrat in limba engleza
Regia/Scenariul: Nagypál Orsi
Imaginea: Herbai Máté HSC
Muzica: Dávid Szesztay
Producator: Fehér Károly (Popfilm Kft.)
Cu: Margl Ferenc, Horváth Gyula, Bencze Sándor, Lukács András Attila, Szalai Zsófia, Tóth András

Róbert, membru insufletit si naiv al trupei de teatru din liceu, incearca sa-l readuca in tabara de vara pe baiatul rom care fugise din cauza prejudecatilor. Acesta este momentul in care Róbert este nevoit sa se confrunte si cu propria necunoastere si cu propriile temeri. Ce pot face doi adolescenti cu o problema mult mai mare decat ei? Filmul nu ofera solutie, de aceea intrebarea ramane in noi. Nagypál Orsi, insa, ramane la nivelul sentimentelor umane, nu incearca sa ne dea politizat mura-n gura adevarul ei.

20.00 Valsul mortii
22010, 100 min., subtitrat in limba romana
Nerecomandat minorilor sub 16 ani
Regia: Köves Krisztián Károly
Scenariul: Szabó István
Imaginea: Dobóczi Balázs
Producator: Kovács Gábor, Pataki Ági (Filmpartners Kft.)
Cu: Kern András, Dobó Kata, Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Újlaki Dénes

„…si pacatele tatilor se rasfrang asupra fiilor, chiar daca acesti fii uneori sunt fete.”

Festivaluri:
• Euro Cine 27, Bruxelles, Belgia, 2010
• Festivalul International de Film Policier, Liege, Belgia, 2010, in concurs
• Cinefantasy, Sao Paulo, Brazilia, 2010, in concurs

Q&A: Dobó Kata, Köves Krisztián Károly

Vineri, 19 noiembrie, MTR
18.00 Vespa
2010, 85 min., subtitrat in romana
Regia: Groó Diana
Scenariul: Groó Diana, Szabó Iván
Imaginea: Kardos Sándor
Producator: Szekeres Dénes (Tivoli Films)
Cu: Tóth Sándor, Nyakó Juli, Balogh Rudolf, Puporka János, Nagypál Gábor, Szabó Simon

In Vespa, cel de-al doilea lungmetraj al ei, Diana Groó merge mai departe pe calea magic-realista pe care a pasit in pelicula anterioara, insa de aceasta data urmareste un baiat rom care descopera norocul vietii lui intr-un ambalaj de ciocolata… Regizorul a tesut o compozitie stilata, o poveste lirica in jurul baiatului, in care tema romilor apare fara sa se simta apasarea conflictelor sociale. De aceea, nu toleranta, ci prezenta vie ne face sa-l indragim pe Lali, sa iubim cartierul si evident Vespa.

Recomandam filmul:
– Celor care cred ca orice tigan e un criminal si orice alb e un sfant.
– Iubitorilor de road-movie.
– Celor care considera ca o mica Vespa rosie merita orice peripetie.

Premii, festivaluri:
• Premiul special pentru actorul debutant Tóth Sándor, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
• Premiul pentru cea mai buna muzica originala acordat lui Kardos Dániel si Balogh Rudolf, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
• Siena Terra di Siena, Premiul special UNICEF, 2010
• Festivalul International de Film Ghent Flanders, 2010
• Montreal World Film Festival, 2010
• Festivalul International de Film din São Paulo, 2010, in concurs
• Festivalul International de Film Vancouver, 2010
• Viareggio EuropaCinema, 2010

20.00 O alta planeta
2008, 96 min., subtitrat in limba romana
Regia si scenariul: Moldoványi Ferenc
Imaginea: Máthé Tibor
Muzica: Szemző Tibor
Editor: Kornis Anna
Producator: Moldoványi Ferenc (Engram Film Produkciós Kft.)
Cu: Felizardo Olivas de Tegamochi, Servando Olivas Espinho, Teresa Bastillas de Tegamochi, Maria Luisa Bastillos, Diana Concepcion Sandoval Bastillos, Maria Argelia Espinho Batillos, Luz, Jonathan, Moise, Mbiye (Rambo), Barly, Merveille, Marthe Ngalunda, Guylan Mbaô (Scalator), Giovanni, Pao, K’ej, Musoka, Bayomba, Buenge, Mulamba, Ndombe

Filmul artistic documentar creativ turnat in patru continente reda, prin intermediul destinelor unor copii, imaginea ascunsa a planetei noastre si denunta criza generala, morala a lumii noastre. Diferite forme irationale ale subjugarii sunt prezentate in sapte povestioare ale caror personaje minore isi accepta soarta resemnate, fara razvratire. Descoperim copii sclavi, copii prostituati, copii militari si viata lor cotidiana in Congo, Cambodgia si Ecuador. Viziunea imagistica autentica a lui Máthé Tibor si muzica magica a lui Szemző Tibor genereaza un contrapunct dramatic.

Premii:
• Cel mai bun film documentar, Juriul Studentilor, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2008
• Cel mai bun operator de film documentar creativ, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2008
• Premiul special al juriului, Festivalul International de Film Mannheim-Heidelberg, Editia LVII, 2008
• Buchetul de recunoastere UNICEF la recomandarea lui Sir Roger Moore, Ambasadorul al bunavointei UNICEF, 2009
• Premiul Maysles Brothers – Cel mai bun film documentar, Festivalul International de Film STARZ – Denver, Editia XXXI, 2009
• Diploma de recunoastere, Festivalul International de Film de la Minsk „Listapad”, 2009
• Marele premiu pentru filme documentare de autor: Medalia de bronz, URTI – Festivalul International TV Monte Carlo, Editia XXVIII, 2009
• Cel mai bun film documentar, Festivalul Filmului Independent de la Roma, Editia VIII, 2009
• Cel mai bun film documentar, Festivalul International de Film de la Salonic, Editia XI: Premiul ERT3, 2009
• Premiu Special, Khanty-Mansiysk The Golden Drum, 2009
• Premiul Golden Minbar pentru cel mai bun film documentar, Festivalul de film muslim Golden Minbar, Kazan, 2009
• Premiul Südwind, Festivalul International de Film de la Innsbruck, Editia XVIII, 2009
• Premiul Silver Chris, Festivalul International de Film si Video Columbus, Editia LVII, 2009
• Premiul pentru cel bun film documentar dramatizat acordat lui Máthé Tibor, Festivalul operatorilor de imagine Ochiul de Aur, 2009
• Diploma de recunoastere, Festivalul International de Film pentru Drepturile Omului, Buenos Aires, Editia XI, 2009
• Premiul pentru cel mai bun film documentar, Festivalul International de Film "SHAKEN STARS", Almati, 2009
• Premiu de categorie, Festivalul International de Film CINE OTRO, Valparaiso, Chile, 2010
• Premiul special al Uniunii Drepturilor Omului „Helsinki”, Festivalul International de Filme Documentare din Kiev, Editia VII, 2010

Q&A: Moldoványi Ferenc

Sambata, 20 noiembrie, MTR
18.00 Crima nepedepsita
2010, 67 min, subtitrat in limba engleza
Regia: Strabski Fruzsina, Novák Tamás
Imaginea: Durkó Ádám, Banai Tibor Péter, Czomba Albert, Kiss Sándor
Muzica: Hárs Viktor, Földes László (Hobo), Kovács Áron Ádá, Kunert Péter
Producator: Strabski Fruzsina, Novák Tamás
Distributia: Biszku Béla, Kahler Frigyes, Fónay Jenő, Insticei Zoltán, Mansfeld László, Pozsgay Imre

Biszku Béla, conducatorul represaliilor de dupa 1956, care in ultimii 20 de ani nu a dat niciun interviu, declara in acest film documentar ca si astazi considera evenimentele din octombrie 1956 drept contrarevolutie, si nu are remuscari, nu se caieste pentru sentintele de condamnare la moarte.
Biszku Béla este insusi trecutul care traieste cu noi. Si trecutul care traieste cu noi este la fel de special, ca si prezentul nostru. Noi, maghiarii, niciodata nu am fost buni in prelucrarea si transformarea in istorie a povestilor proprii. Aceasta ne dovedeste perfect si fenomenul Biszku: conducatorul proletar, urat de mii de oameni, isi petrece anii de batranete fericit in casa sa in zona rezidentiala a Budapestei.

19.30 Scurtmetraje II.
Domnul isi ia ramas bun
2010, 25 min., subtitrat in limba engleza
Regia, scenariul: Nemes Jeles László, Várkonyi Tímea
Imagine: Erdély Mátyás
Sunetul: Zányi Tamás
Producator: Havas Ágnes (Playtime)
Cu: Czukor Balázs, Lázár Kincső Boglárka, Murányi Tünde, Fülöp Tímea, Jeles András

Cam pe atunci mi-a venit ideea, fara nici un motiv, ca intr-un fel, si anume in cel mai scarbos mod, sa-mi distrug viata.

Premii:
• Premiul pentru cel mai bun regizor, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
• Premiul pentru cel mai bun operator oferit lui Erdély Mátyás, Gala Filmului Maghiari, Budapesta, 2010

Sarbatoare
2010, 16 min., subtitrat in limba engleza
Regia, scenariul: Császi Ádám
Imaginea: Másik Szőke András
Producator: Csernai Judith, Márk Iván (I’m Film)
Distributia: Szamosi Zsófia, Huszár Zsolt, Elliot Márk, Lukács László

„Aceasta nu mai este
acea greutate
in care ma scufund
din cand in cand
pentru cateva ore
cu tine.”
Paul Celan: Nu mai e

Premii, festivaluri:
• Diploma de recunoastere din partea juriului, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010
• Festivalul International de Film de la Varsovia, 2010, in concurs

Matei, Matei
2009, 13 min., subtitrat in limba romana
Regizor si reporter: Felméri Cecília
Editor: Felméri Cecília
Design si desen: Jánosi Andrea
Animatori: Csont Zsombor, Both Rita, Kassai Réka, Felméri Cecília, Jánosi Andrea
Muzica: Kálmán Imre: Szép város Kolozsvár, Erkel Ferenc-Kölcsy Ferenc: A magyar
Producator: Muhi András (Inforg Stúdió), Lakatos Róbert (Asociatia Audiovizuala Argó)
Distributia: locuitorii clujeni

Film documentar de animatie: 13 minute despre locuitorii clujeni si despre masura in care il cunosc pe renumitul clujean, Regele Matei Corvinul.

Premii, festivaluri:
• Cel mai bun film de animatie romanesc, Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, Bucuresti, 2010
• Premiul Televiziunii Maghiare pentru cel mai bun film documentar experimental, Festivalul Film.dok, Editia VI, Miercurea Ciuc, 2010
• Gala Filmului Maghiar, Editia 2010, in concurs
• Festivalul de Film de la Leipzig, categoria filmelor documentare de animatie, 2010, in concurs

„Si ceea ce mai pot spune despre el este, ca Matei sta pe un cal pe statuia lui. Atat. Ce s-ar mai putea spune?”

Q&A: Felméri Cecília

20.30 Czukor Show
2010, 88 min., subtitrat in romana
Nerecomandat minorilor sub 16 ani
Regia si scenariul: Dömötör Tamás
Imaginea: Tóth Widamon Máté
Producator: Mátis Inez, Pusztai Ferenc (Dropout-Film Kft., KMH Film)
Cu: Anger Zsolt, Árpa Attila, Csonka Szilvia, Czukor Balázs, Péter Kata, Simicz Sándor, Szabados Mihály, Vasvári Emese

Filmul prezinta paralel doua drame. Povestea trista a unui triunghi amoros avand la baza piesa de teatru: Nefericitii, de Füst Milán, respectiv „drama dramei”, modul in care o tragedie de familie se transforma in produs comercial si totodata intr-un eveniment media, daca gazda este scutita de „efectele ulterioare si secundare”. La acest eveniment vine si un investitor vest-european, caci piata est-europeana a mass-mediei este o investitie atragatoare, mai ales din punct de vedere economic. Iar restul nu conteaza.
Filmul este o oglinda necrutatoare a mass-mediei.

Premii, festivaluri:
• Premiul pentru cel mai bun producator, Gala Filmului Maghiar, Budapesta, 2010

Duminica, 21 noiembrie, MTR
18.00 Scurtmetraje III. – Filme premiate la Cannes

Uvertura
1965, 9 min.
Regia: Vadász János

Luptatori
1977, 3 min.
Regia: Jankovics Marcell

Moto Perpetuo
1981, 8 min.
Regia: Vajda Béla

Vant
1996, 7 min.
Regia: Iványi Marcell

Dupa ploaie
2002, 5 min.
Regia: Mészáros Péter

In filmul experimental Uvertura, Vadász János prezinta prin tehnica close-up procesul misterios in urma caruia puiul iese din ou. In 1977, Jankovics Marcell, personalitatea cea mai marcanta a animatiei maghiare de generatia noua, a castigat cu filmul Luptatorii marele premiu la cel mai important festival de film. Animatia Moto Perpetuo a lui Vajda Béla, care apeleaza la mijloace stilistice absurde si grotesti, reda imaginea torsionata a cotidianului de dincolo de Cortina de Fier. Filmul Vantul, de Iványi Marcell se structureaza in alb-negru pe o fotografie a artistului fotograf Lucien Hervé, care reda imaginea a trei femei. Iványi, insa, a adaptat perfect acest motiv la lumea pustei maghiare. Filmul lui Mészáros Péter, Dupa ploaie, este o creatie realizata cu o tehnica pregnanta de montaj. Dar dincolo de forma filmului, prin referiri fine in cadrul unei drumetii simbolice cu bicicleta, se desprinde soarta unei femei din zilele noastre si povestea violentei familiale.

Cu sprijinul Uniunii Filmului Maghiar, Budapesta

19.00 Morgen
2010, 100 min., subtitrat in limba maghiara
Regia si scenariul: Marian Crisan
Imaginea: Tudor Mircea
Producator: Anca Puiu (Mandragora), Angelusz Iván (Katapult Film), Marianne Slot (Slot Machine)
Cu: Hatházi András, Yilmaz Yalcin, Dorin C. Zachei, Elvira Rimbu, Razvan Vicoveanu, Molnár Levente

Morgen este o „comedie ardeleneasca”: vorbeste despre prietenia dintre doi oameni din lumi total diferite, care vorbesc limbi diferite si au personalitati diferite. Ceea ce au in comun cei doi este increderea in valorile umane. Vorbind alte limbi si in realitate, cei doi actori, András Hatházi (actor in Cluj, premiat pentru rolurile interpretate pe scena) si Yilmaz Yalcin (actor turc, protagonist in zeci de seriale tv), ajung sa convinga publicul prin relatia de prietenie care se intampla dincolo de cuvinte. Cele doua personaje darama bariera impusa de limba si de diferentele etnice, pentru ei granita dintre Romania si Ungaria nu ar trebui sa existe.

Premii:
• Leopardul de Argint (Premiul Special al Juriului), Festivalul de Film de la Locarno, 2010
• Premiul Juriului Ecumenic, Festivalul de Film de la Locarno, 2010
• Premiul „Don Quijote” al Federatiei Internationale a Societatilor de Film (IFFS), Festivalul de Film de la Locarno, 2010
• Premiul III din partea Juriului Junior, Festivalul de Film de la Locarno, 2010
• Premiul „The Church of Iceland”, Festivalul de Film de la Reykjavik, 2010
• Premiul Cel mai bun film romanesc, Festivalul de film de la Iasi, 2010

Q&A: Marian Crisan
Click pentru detalii festival.