De Citit : Știri

Program cinema Elvire Popesco – 30 martie – 26 aprilie 2015

| 03 aprilie

ZILELE MINȚILOR FRUMOASE – 1-4 aprilie
3 minți sclipitoare, 3 lumi aparte, 3 personaje care gândesc și simt lumea altfel decât noi, dar care trebuie să trăiască după cum gândim și
simțim noi.
Raymond Babbit (Rain Man) are o minte de savant într-un trup dependent de rutine și locuri familiare, Temple Grandin este femeia cu autism devenită unul din oamenii de știință de top din vremurilor noastre, Mika (E un cal pe balcon) este un băiețel de 10 ani, diferit de alți copii, care nu știe să mintă și nu poate înțelege glumele, însă iubește matematica și simte foarte bine emoțiile animalelor.
3 filme în distribuții de excepție, care ne arată autismul așa cum nu-l cunoaștem. Așa cum este.
Program :
Rain Man – miercuri, 1 Aprilie, ora 19.00
Temple Grandin – joi, 2 Aprilie, ora 20.15
E un cal pe balcon – sâmbătă, 4 Aprilie, ora 11.00 – Recomandat începând cu vârsta de 8 ani

SCURTMETRAJE CU CAI PUTERE – AVANPREMIERĂ
Trei scurtmetraje realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: „Numărătoarea manuală", „Vocea a doua" și „Cai putere".
Producțiile, care au fost prezente la festivaluri prestigioase de film, sunt reunite într-o serie de proiecții eveniment.
Pe 2 aprilie, la proiecția în avanpremieră ale acestor selecții de scurtmetraje, va participa și regizorul filmelor.

CLOUDS OF SILS MARIA – PREMIERĂ
Regia: Olivier Assayas
Cu: Chloë Grace Moretz, Juliette Binoche, Kristen Stewart, Brady Corbet
Dramă – Franța – 2014 – 2h01 – VO FR ST RO
Sinopsis: Actriţa Maria Enders, foarte cunoscută pe plan internaţional, este invitată să joace într-o repunere în scenă a piesei care a făcut-o celebră cu două decenii în urmă. Atunci a interpretat-o pe Sigrid, tânăra care îşi face şefa, pe Helena, să se sinucidă. De data aceasta Sigrid va fi o starletă de la Hollywood, iar Maria se trezeşte curând de cealaltă parte a oglinzii, în rolul femeii mai vârstnice, faţă în faţă cu o tânără de o carismă ambiguă.

MARUSSIA
Regia: Eva Pervolovici
Cu: Dinara Drukarova, George Babluani, Marie-Isabelle Stheynman
Dramă – Franța – 2013 – 1h30 – VO RU,FR ST RO
Sinopsis:
Lucia, o mamă rusoaică de 35 ani şi Marussia, fetiţa ei de şase ani, cutreieră pe străzile din Paris, cu valizele în mână. Ele caută în fiecare noapte un loc de dormit, în funcţie de întâlniri şi întâmplări.
În ciuda incertitudinii şi a privirilor dezaprobatoare ale compatrioţilor lor, mama şi fiica trăiesc momente de tandreţe. Sunt oare suficiente pentru a rezista? O poveste urbană frumoasă, văzută prin ochii unui copil, care ştie să vadă şi să găsească minuni în banal, dar şi să privească realitatea în faţă.
Recomandat începând cu vârsta de 10 ani

UN BEAU DIMANCHE / O DUMINICĂ FRUMOASĂ – PREMIERĂ
Regia : Nicole Garcia
Cu : Dominique Sanda, Louise Bourgoin, Olivier Loustau
Dramă – Franța – 2013 – 1h35 – VO FR ST RO
Sinopsis : Baptiste e un învăţător într-o şcoală din sudul Franţei. N-a rămas niciodată mai mult de un trimestru într-un loc, pentru că iubeşte libertatea şi mereu vrea să cunoscă oameni noi. Într-o zi, e nevoit să-l ducă pe unul dintre elevii săi acasă şi astfel ajunge s-o cunoască pe Sandra, mama băiatului, o tânără femeie nonconformistă. Cei doi, mamă şi fiu, reuşesc să îmblânzească firea nestatornică a lui Baptiste şi devin aproape o familie. Însă Sandra datorează o sumă de bani unor bărbaţi care vin să-şi revendice datoria, iar Baptiste trebuie să ia o decizie grea pentru a face rost de banii necesari.

BABYSITTING / BABYSITTING CU SURPRIZE – PREMIERĂ
Regia: Philippe Lacheau, Nicolas Benamou
Cu: Philippe Lacheau, Vincent Desagnat, Enzo Tomasini, Grégoire Ludig
Comedie – Franța – 2014 – 1h25 – VO FR ST RO
Sinopsis : În lipsa unui babysitter, Marc Schaudel se hotărește să-și lase fiul, pe Rémy, în grija angajatului său, Franck, care i se pare „un tip serios”. Doar că în aceeași seară Franck împlinește 30 de ani și Rémy e capricios și enervant. Părinții primesc un apel dis-de-dimineață de la poliție și află că Rémy și Franck au dispărut. În casa răscolită găsesc o cameră prin care vor descoperi întâmplările incredibile ale nopții trecute.

MINUSCULE / MINUSCULE – LA VALLEE DES FOURMIS PERDUES – PREMIERĂ – DE VĂZUT ÎN FAMILIE
Regia : Thomas Szabo, Hélène Giraud
Animație – Franța – 2013 – 1h29 – VO – ST – (fără dialog)
Sinopsis: Într-o mică poiană liniștită, rămășițele unui picnic abandonat în grabă aprind scânteia războiului între două triburi de furnici. O tânără gărgăriță îndrăzneață se trezeşte prinsă în mijlocul luptei. Ea se împrietenește cu una dintre furnicile negre, Mandible/Mandibula și o ajută să-şi salveze mușuroiul de asaltul teribilelor furnici roșii,războinice, conduse de înfricoșătorul Butor.
O călătorie fantastică la nivelul solului…
Recomandat începând cu vârsta de 6 ani

LA ROUMANIE CONTRE LES FLÉAUX DU TEMPS / ROMÂNIA ÎMPOTRIVA PLĂGILOR TIMPULUI
Regia: Thomas Raguet
Documentar – Franța – 2014 – 52’ – VO FR ST RO
Sinopsis: Potrivit ONU, România este una dintre țările europene cele mai expuse la riscuri naturale și schimbările climatice. În fiecare an,
ploile torențiale din țară, provoacă inundații tot mai devastatoare. Activitatea seismică, de asemenea, poate face ravagii, la fel ca în 1977, când un cutremur a ucis 1500 de oameni.
Proiecția va fi urmată de o dezbatere în prezența lui Roxana Bojariu, climatolog la Administrația Națională de Meteorologie și Lavinia Andrei, președintele fundației Terra Mileniul III. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

L’HISTOIRE DE PAO / POVESTEA LUI PAO / CHUYEN CUA PAO
Regia: Ngo Quang Hai
Cu: Do Thi Hai Yen, Do Hoa Thuy, Ly Thanh Kha.
Dramă – Vietnam – 2006 – 1h38’ – VO VIE ST EN, RO
Sinopsis:
Acțiunea, derulată în locurile de vis ale Vietnamului de Nord, ne-o dezvăluie pe Pao, o tânară din tribul Hmong. Aceasta este crescută de mama ei vitregă, mama ei adevărată părăsind-o pe când ea era încă un copil. Într- o zi, mama ei vitregă moare într-un accident, iar Pao decide să pornească pe urmele adevăratei sale mame.
Periplul o va face să descopere o parte dramatică a istoriei familiei sale…

LE SEL DE LA TERRE / SAREA PAMÂNTULUI
Regia: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Cu : Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Documentar -Franța, Italia, Brazilia – 2014 -1h50 – VO FR, PT, EN ST RO
Sinopsis:
Filmul este un documentar biografic, portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, văzut prin ochii a două persoane: regizorul
Juliano Ribeiro Salgado, fiul care încearcă să înţeleagă mai bine de ce tatăl său a stat mai mult plecat de-acasă şi regizorul Wim Wenders,
fotograf şi mare admirator al operelor lui Salgado Senior.
Premiul „Un certain regard” la Festivalul de la Cannes în 2014
Mențiune specială – Juriul ecumenic la Festivalul de la Cannes în 2014

AFERIM!
Regia: Radu Jude
Cu: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma
Dramă – România, Bulgaria, Cehia – 2015 – 1h48 – VO RO ST EN – VO RO ST FR
Sinopsis: Costandin, un zapciu din secolul al XIX-lea, primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmând în Dobrogea, în munţii Măcinului şi în localităţi din judeţul Giurgiu.
Ursul de Argint la Berlinala din 2015

ÎNCHIS – Spectacol de teatru
Director artistic: Th. Halacu-Nicon
Cu: Irina Enache, Florin Kevorkian, Iulian Ilinca

"INCHIS"este o adaptare modernă a cunoscutei piese :"Cu ușile închise"de Jean-Paul Sartre.
Într-un spațiu atemporal, Javier Miedinho,(Garcin în versiunea originală), un jurnalist pacifist, executat ca dezertor, în Infern fiind, ajunge să își cunoască monștrii. Este bântuit de gândurile sale libertine și păcatele săvârșite pe parcursul vieții.
Javier este osândit la o pedeapsă, mult mai severă decât chinul fizic, este pedepsit la tortură psihică "pe vecie".
VEZI PROGRAM AICI