De Citit : Știri

Naistul Nicolae Voiculet – de la Imparatul Japoniei la Folktronica

| 15 septembrie

Saptamana se anunta bogata in evenimente iar ziua de joi, 17 septembrie, trebuie trecuta pe agenda oricui iubeste muzica populara si nu numai. La Teatrul de Vara din Herastrau va avea loc concertul Folktronica, la care vor participa, printre altii, Benone Sinulescu, Laura Lavric, Mioara Velicu, Cornelia si Lupu Rednic alaturi de naistul Nicolae Voiculet.
Elev al lui Gheorghe Zamfir, Voiculet este un promotor de seama al culturii romanesti peste hotare. Anul trecut a initiat Nivo World Project, un spectacol sincretic in care artele se impletesc, proiect cu care a strabatut lumea, culegand aplauze si multi fani pentru naiul romanesc. Unul dintre acestia este chiar imparatul Akihito al Japoniei, la a carui recomandare Voiculet a fost invitat sa sustina anul acesta, in mai, un concert extraordinar la Muzeul Satului in onoarea Printului Akishino si a sotiei sale.
Ca recunoastere a meritelor sale in promovarea muzicii romanesti, Nicolae Voiculet a fost decorat anul acesta cu Ordinul Meritul Cultural in gradul de Cavaler.
Concertul de joi va beneficia de participarea dirijorului Daniel Jinga si a unei orchestre de 80 de muzicieni care ii vor acompania live pe solisti. Maniera de interpretare este cu totul inedita fiind vorba, practic, de reorchestrari intr-un stil care face deja furori in occident – folktronic.
Este vorba de interpretarea unei teme folclorice clasice care este „imbogatita” cu variatii de mare virtuozitate la nai. Va fi, deci, un dialog intre traditional si modern, intre folclor si alte stiluri muzicale (jazz, accoustic folk, electronic ambiental etc.), un dialog intre generatii.
Acest spectacol a fost organizat in cinstea aniversarii a 550 de ani de atestare istorica a Capitalei.
Sursa: IDEAplus.