De Citit : Știri

Intalnire cu uleiurile lui Bogdan Mihai Radu la Bucuresti

| 19 aprilie

Holul Hotelului Intercontinental va gazdui incepand de joi expozitia personala a artistului Bogdan Mihai Radu.

Evenimentul prilejuieste o intalnire cu Bogdan Mihai Radu si cu picturile sale in ulei ulei care fac parte dintr-un dialog unitar al artistului cu culoarea si cu forma, chiar daca formulat in fraze diferite, punctate de intrebari, raspunsuri, constatari sau pur si simplu respiratii care s-au cerut concretizate intr-o tusa anume.

Vernisajul va avea loc joi, 22 aprilie, ora 19.00, in holul Hotelului Intercontinental Bucuresti.

Cuvantul de deschidere il va adresa domnul Jose Iacobescu, Presedintele U.C.C.I.B.R. urmat de doamna Irina Cajal, doctor in Istoria Artei si critic de arta. Intrarea la vernisaj va fi libera.

Expozitia este organizata cu sprijinul Uniunii Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania si Hotel Intercontinental Bucuresti.

Bogdan Mihai Radu s-a nascut pe 2 martie 1979, la Sibiu, dar copilaria si-a petrecut-o in orasul Talmaciu, alaturi de familia lui.

Este foarte interesant si inedit modul in care Bogdan a luat contact cu pictura. Chiar daca ,de mic copil, a cochetat cu desenul, fiind o fire mai sensibila, adevaratul declic s-a produs in jurul varstei de 8 ani, dupa ce a urmarit un film la tv impreuna cu familia.

Subiectul filmului era concentrat in jurul catorva personaje ce furau din muzee sau colectii private, picturi foarte valoroase pe care le inlocuiau cu reproduceri bine executate fara ca proprietarii sa-si dea seama.

Asfel, sub pretextul ca are nevoie de tablouri la scoala, a imprumutat tablourile bunicii si, apoi ale tuturor rudelor, le-a reprodus si, punand apoi copiile in rama, le-a returnat acestora fara ca vreunul dintre ei sa-si dea seama.

Inclinatia lui artistica nu a fost luata foarte in serios de catre familie si apropiati si astfel a fost indrumat la varsta potrivita catre liceul CFR din Sibiu. Dupa terminarea liceului, urmeaza un colegiu de informatica, iar apoi este admis la colegiul Friedrich Muller din Sibiu cu profilul pedagog de recuperare.

In cadrul acestei scoli s-a specializat pe partea de arterapie, lucrand ca voluntar in diferite centre cu copii cu dizabilitati si organizand tot felul de evenimente din munca artistica realizata cu acesti copii.

A fost o perioada foarte frumoasa si implinita din viata artistului datorita a 2 aspecte ce s-au intrepatruns. Astfel a fost incantat de rezultatele remarcabile pe care le obtinea cu copii cu dezabilitati in sensul imbunatatirii starii lor de sanatate prin pictura si in acelasi timp, spune Bogdan, acesti copii l-au ajutat sa prinda curaj si l-au inspirat in cariera sa de dezinvoltura si naturaletea cu care acesti copii puneau culoarea pe panza.

Tot in cadrul acestei scoli, incurajat de profesori, organizeaza prima expozitie personala, in 2002, la Casa Franceza din Sibiu, bucurandu-se de un adevarat succes si critici pozitive.
Asadar, un an mai tarziu ajunge sa expuna intr-o expozitie de grup a Uniunii Artistilor Plastici filiala Sibiu, in cadrul Atelierului 35.

In 2003 este admis ca membru de fond plastic al Uniunii Artistilor – filiala Sibiu, cu care realizeaza o serie de expozitii colective.

In anii urmatori expune individual sau colectiv la Cisnadie, Bucuresti si Sibiu.

In 2006, in urma unui concurs, Bogdan Mihai Radu a fost selectat sa participe intr-o tabara de creatie la Balcic, Bulgaria, la finalul careia s-a organizat o expozitie colectiva.
Participarea sa la aceasta expozitie si la tabara de creatie de la Balcic ii aduce o bursa la celebra Scoala de Arte din Paris, Barbizon.

Tot in 2006 participa la o expozitie colectiva in Bucuresti, expozitie intitulata Inima Reginei Maria la Biblioteca Central -Universitara Carol I Bucuresti.

In toamna anului 2007 este admis la Facultatea de Arte din Cluj Napoca.

Urmeaza o serie de expozitii de grup si personale la Sibiu, Cluj, Bucuresti si in Statele Unite, la Detroit, dupa care Bogdan Mihai Radu se stabileste in Capitala.

O parte importanta din opera lui Bogdan se afla in colectiile personale ale unor diferite personalitati cum ar fi Silviu Purcarete, Oana Pellea, Bebe Cotimanis, precum si alte personalitati la nivel national sau international.