De Citit : Știri

“Gender Check – Feminitatea si Masculinitatea in Arta din Europa de Est”

| 20 noiembrie

In perioada 13 noiembrie 2009 – 14 februarie 2010 in cadrul Muzeului MUMOK – Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig din Viena, are loc expozitia “Gender Check – Feminitatea si Masculinitatea in Arta din Europa de Est".

“Gender Check" este prima expozitie complexa care prezinta opere de arta din Europa de Est, incepand cu anii 1960, ce trateaza tema modelelor feminine si masculine. La 20 de ani de la caderea Zidului de la Berlin, curatoarea Bojana Pejić, impreuna cu o echipa de experti din 24 de tari europene, a realizat o selectie de peste 400 de lucrari, incluzand picturi, sculpturi, instalatii, fotografii, postere, filme si videoclipuri. Cu peste 200 de artisti, expozitia creioneaza o imagine extrem de diversa a unui capitol din istoria artei care, pana de curand, a fost in mare masura necunoscut, si care ar putea de asemenea sa reprezinte o importanta intregire a discursului contemporan despre gen.

"Gender Check" urmareste schimbarile in reprezentarea modelelor masculine si feminine in arta, in special modul in care acestea evolueaza, in diferite conditii social-politice. Expozitia, initiata si sustinuta de Fundatia ERSTE, arata inter-relationarea dintre arta si istorie, urmarind atat o abordare cronologica, cat si una tematica:

Pana in anii 1960, muncitorii eroi de sex masculin si feminin au fost figurile dominante in traditia socialist – realista a artei. Programul propagat de stat, ce prezenta intentionat o realitate deformata, ilustrand o "societate asexuata", a fost intampinat cu ironie si demascat in arta neoficiala a momentului respectiv. Dupa perioada esteticilor colective utopice ale statului, la nivel local se regaseau diferite forme individuale si tendinte mai „deschise“ in arta din Europa de Est in anii 1960 – provocand adesea o reactie ostila – care au creat spatii independente pentru arta nonconformista.
Incepand cu anii 1970, idealurile de feminitate si masculinitate au fost reexaminate dincolo de cliseele propagandiste ale trecutului: autoportretele, reprezentarile corpului si subiectivitatea au inceput sa faca aluzie la un nou tip de incredere in sine, reflectata de asemenea in sexualitatea afisata in mod deschis, care a pus sub semnul intrebarii standardele heterosexuale si idealurile eroice ale masculinitatii. Chiar si multe din piesele abstracte din acea perioada au fost realizate folosindu-se forme antropomorfe si abordand relatia dintre sexe in cadrul societatii.

Emanciparea modelelor a fost realizata impreuna cu o emancipare a mijloacelor traditionale de expresie, iar noile mijloace mass-media si alte manifestari ale artei precum fotografia, filmul, spoturile si spectacolele au devenit din ce in ce mai importante. In acelasi timp, tot mai multi artisti de sex feminin au inceput sa castige in importanta.

Odata cu caderea Zidului de la Berlin in 1989 si a regimurilor socialiste, noi provocari au devenit evidente in infruntarea nationalismului in crestere si a influentelor neo-liberale din vest. Libertatile nou castigate au adus dupa ele constrangerile de gen neoconservatoare, care, curand, au devenit si ele subiectul operelor de arta. Critici ale ideologiilor soviniste, militariste, misoginiste si xenofobe au fost exprimate in contextul teoriei feministe. Homosexualitatea a inceput sa fie scoasa in fata.

Cliseele despre maternitate si idealurile feminitatii inspirate de religie si structurile de putere patriarhala au ajuns sa fie criticate. Pentru a sublinia importanta politica si publica a identitatii feminine, s-au facut aluzii la alegoriile istorice ale feminitatii.

Lista artistilor romani:
Corneliu Baba (1906-1997. Nascut in Craiova, a trait si a lucrat in Bucuresti)
Geta Bratescu (nascuta in 1926 in Ploiesti, traieste si lucreaza in Bucuresti)
Alexandra Croitoru (nascuta in 1975 in Bucuresti, traieste si lucreaza in Bucuresti)
Ion Grigorescu (nascut in 1945 in Bucuresti, traieste si lucreaza in Bucuresti)
Paul Neagu (1938-2004. Nascut in Bucuresti, a trait si a lucrat in Londra, UK)
Lia Perjovschi (nascuta in 1961 in Sibiu, traieste si lucreaza in Bucuresti)
Marilena Preda Sanc (nascuta in 1955 in Bucuresti, traieste si lucreaza in Bucuresti)

Pentru Romania, cercetarile au fost realizate de catre Alina Serban:
Alina Serban (nascuta in anul 1978) este cronicar si curator. Traieste si locuieste in Bucuresti, si este licentiata in Istoria si Teoria Artei si a terminat un master in Arte Vizuale (2005), ambele la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. In prezent este candidata la doctoratul in Istoria Artei, la Institutul de Arta Courtauld din Londra, UK.

Alina este co-fondatoare si co-director la Centrul de Introspectie Vizuala din Bucuresti (www.pplus4.ro). Tot ea a fost curator al expozitiei Seductia Intervalului (The Seductiveness of the Interval) la Pavilionul Roman din cadrul Bienalei de Arta Contemporana de la Venetia din 2009, dar si co-curator al proiectului public de arta Ars Telefonica din Bucuresti, si a expozitiilor Geta Bratescu si Ana Lupas, ambele in cadrul Galeriei Taxispalais, Innsbruck (toate din anul 2008).

In anul 2006 Alina Serban a participat la programul Kuratorenwerstatt, la Kunsthalle Friedericianum, Kassel, unde a fost curator al expozitiei Vorbirea Indirecta (Indirect Speech). Este de asemenea implicata in proiecte de cercetare si a tinut cuvantari si prezentari la diferite conferinte internationale. Cele mai recente sunt ,,Noile audiente/ Noile institutii” (anul 2009, seminarul ,,Cine este auditoriul contemporan?” la Centrul Cultural Montehermoso, Vitoria, Spania), ,,Metamorfoza autoportretului”, despre Caracterul Dramatic si Auto-reprezentare in opera Getei Bratescu (2009, Fragmente ale Estului: Geta Bratescu, Sania Ivekovic si Ewa Partum la Reina Sofia, in Madrid).

Lista artistilor expozanti mai include nume precum:

Anri Sala, Anita Arakelyan, Anna Koushar, Ismet Mujezinović, Šejla Kamerić, Alla Georgieva, Sanja Iveković, Tomislav Gotovac, Běla Kolářová, Veronika Bromová, Mare Tralla, Cornelia Schleime, Fritz Skade, Emese Benczúr, Orshi Drozdik, Tibor Hajas, Erzen Shkololli, Aija Zariņa, Zenta Dzividzinska, Egle Rakauskaite, Sofija Veiveryté, Zaneta Vangeli, Valentina Rusu-Ciobanu, Jelena Tomašević, Wojciech Fangor, Katarzyna Kobro, Katarzyna Kozyra, Alexandra Croitoru, Ion Grigorescu, Lia Perjovschi, Anna Alchuck, Oleg Kulik, Vladislav Mamyshev-Monroe, Marina Abramović , Tanja Ostojić, Anetta Mona Chisa/Lucia Tkacova, Jana Želibská, Tadej Pogačar, Duba Sambolec, Arsen Savadov & Oleksandr Kharchenko, Boris Mikhailov si multi altii.

Lista tarilor si a cercetatorilor:

Albania (Edi Muka), Armenia (Eva Khachatryan), Bosnia si Herzegovina (Dunja Blažević), Bulgaria (Maria Vassileva), Estonia (Katrin Kivimaa), Germania (Angelika Richter), Georgia (Lali Pertenava / Nino Tchogoshvili), Kosovo (Erzen Shkololli), Croatia (Ivana Bago), Latvia (Mara Traumane), Lituania (Laima Kreivyte), Macedonia (Suzana Milevska), Moldova (Lilia Dragneva), Montenegro (Bojana Pejić), Polonia (Izabela Kowalczyk), Romania (Alina Serban), Rusia (Keti Chukrov), Serbia (Branislav Dimitrijević), Slovacia (Zora Rusinova), Slovenia (Urška Jurman), Republica Ceha (Martina Pachmanová), Ucraina (Hedwig Saxenhuber), Ungaria (Edit András), Bielorusia (Almira Ousmanova).

Pentru informatii suplimentare, va rugam accesati: www.gender-check.at
Gender Check este un proiect initiat si sustinut de Fundatia ERSTE. www.erstestiftung.org