De Citit : Știri

Filme romanesti si internationale de top se reunesc la Sighisoara in 2010

| 14 iunie

9 dintre filmele premiante la Cannes, Berlin, Locarno si Oberhausen si 20 dintre filmele romanesti de marca se reunesc intr-un cadru de poveste pentru a stimula publicul si pentru a trezi interesul pentru cinema la Festivalul de Film de la Sighisoara.
Trei locatii de proiectie stau la dispozitia spectatorilor: Piata Cetatii, Sala Port.ro si Club Aristocrat. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.
Programul Sighisoara Film Festival din acest an reuneste productii care, desi au cucerit juriile marilor festivaluri europene, nu au rulat inca in cinematografele din Romania; valori cinematografice romanesti de talie internationala care incep abia acum o sa strabata tara in lung si-n lat; in sfarsit, filme care, desi apartin noii generatii de regizori romani si desi au fost vizionate in ultimul an, sunt recunoscute ca unele dintre cele mai indragite productii de peste an.
Mult-premiatelor The White Ribbon si Le prophet, filme ce au rulat deja in cinematografele din Romania, li se adauga premiere nationale precum She, a Cinese (Leopardul de Aur la Locarno), una din exclusivitatile circuitului festivalier romanesc, o poveste de Xiaolu Guo despre dorinta de schimbare, despre speranta si deznadejde sau The Milk of Sorrow (Ursul de Aur si Premiul FIPRESCI la Berlin) film ce a mai fost vizionat doar o data anul acesta de publicul larg autohton, in cadrul Festivalului de Film European din Bucuresti.
Pentru sectiunile dedicate scurt metrajelor, vedete vor fi Please say something laureat cu Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurt metraj la Berlin 2009, o aminatie marca David O’Relly despre relatia ciudata dintre un soarece si o pisica, animatie prezentata in premiera in Romania la SFF.
Believe de Paul Wright, este povestea unui barbat care incearca sa se refaca dupa moartea sotiei sale. Productia scotiana a fost cea mai remarcabila in selectia de film scurt a Festivalului de Film de la Locarno.
Festivalul de la Oberhausen aduce trei dintre flmele premiate in cadrul evenimentului din 2009, A Letter to Uncle Boonme, Ketamin – Behind the Light si Nora, castigatoarele Grand Prize of the City, Cel mai bun Film, respectiv Mentiunea Speciala a Juriului.
Printre peliculele romanesti ce nu trebuie ratate se numara Nunta in Basarabia (R:Nap Toader), un film indragit de publicul larg si prezent, pana acum, numai in circuitul cinematografic festivalier, Medalia de Onoare – tot premiera naţionala -, cel de-al doilea lung metraj al regizorului Peter Calin Netzer, avandu-l in rol principal pe marele actor Victor Rebengiuc, Pescuit Sportiv, Calatoria lui Gruber, Politist, Adjectiv, cele doua parti ale Aminitirilor din Epoca de Aur ale lui Cristian Mungiu si nelipsitul Eu cand vreau sa fluier, fluier, care va deschide evenimentul. Ceremonia de inchidere se va desfasura sambata, 26 iunie, in ZIUA INSTITUTULUI CULTURAL ROMAN, si va fi marcata de proiectia filmului Concertul, al regizorului roman Radu Mihaileanu, pe de o parte, iar pe de alta parte de un concert inedit al trupei Sensor.
Sectiunea de scurt metraje romanesti include in cea mai mare parte filme ale studentilor sau fostilor studenti ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematorafica „I.L. Caragiale” Bucuresti: Lungul drum spre casa (r. Anamaria Chioveanu), Pizza Love (r. Ivana Mladenovic), Palmele (r. George Chiper), Pentru el (r. Stanca Radu), Bric-Brac (r. Gabriel Achim), Renovare (r. Paul Negoescu), Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (r. Vlad Trandafir şi Paul Negoescu).
Festivalul de Film de la Sighisoara se va desfasura in perioada 22 – 27 iunie 2010 si are drept organizatori Fundatia Romana pentru Educatie si Educatori in colaborare cu Primaria si Consiliul Local al Municipiului Sighisoara.