De Citit : Știri

Controverse la Berlin, provocate de filmul “Portretul luptatorului la tinerete”

| 17 februarie

Institutul National Elie Wiesel din Bucuresti, care se ocupa cu studierea Holacaustului in Romania, a protestat impotriva includerii filmului romanesc Portretul luptatorului la tinerete in cadrul programului de la Festivalul International de Film de la Berlin 2010.

Prin intermediul unei scrisori deschise trimise directorului Berlinalei, Dieter Kosslick, si membrilor juriului actualei editii, reprezentantii Institutului Elie Wiesel sustin ca filmului Portretul luptatorului la tinerete, regizat de Constantin Popescu, ar “glorifica” un fost legionar, fascist si anti-semit, motiv pentru care cer incetarea proiectiilor din festival.

Festivalul International de Film de la Berlin nu s-a confruntat pentru prima data cu astfel de controverse. Anul acesta festivalul isi celebreaza cea de-a 60-a editie.

Directorul sectiunii Forum – in cadrul careia a fost selectionat filmul lui Constantin Popescu – a respins cererea de a opri proiectiile acestui film. Christoph Terhechte a declarat ca Festivalul de la Berlin “nu crede in cenzura, ci in educatie si conversatie”.

“Suntem foarte constienti ca Ogoranu este considerat extremist, rasist si antidemocratic, insa, noi nu credem in aceste valori si nici acest film nu o face”, a mai declarat acesta.

Portretul luptatorului la tinerete, debutul in lungmetraj al scenaristului si regizorului Constantin Popescu, a fost prezentat la Berlin in premiera mondiala sambata dupa-amiaza, 12 februarie.

Filmul prezinta povestea grupului de partizani condusi de Ion Gavrila Ogoranu care, pana spre finele anilor ’50, au luptat in muntii Fagaras impotriva comunistilor, in general, si a nou-infiintatei Securitati, in particular.

"Filmul meu vorbeste despre un grup de tineri care au decis sa se ascunda in munti si sa astepte sosirea americanilor pentru ca, impreuna, sa rastoarne regimul comunist. Despre un grup de barbati care, vreme de aproape 10 ani, au rezistat in munti, in totala opozitie cu Puterea, si impotriva carora au fost trimisi – pentru a-i prinde si a-i anihila – un numar impresionant si niciodata egalat de trupe, militieni si membri ai serviciilor secrete", spune Constantin Popescu.

Mai multe detalii despre filmele romanesti de anul acesta de la Berlin AICI!

Sursa: spiegel.de, variety.com.