De Citit : Știri

Ce se va alege de legendele Bucurestiului?

| 03 august

Toate capitalele lumii au colturile lor de istorie cu care se mandresc. Le pun in lumina, le scot in lume, le arata turistilor. Nu de putine ori auzim de la concetatenii nostri intrebari ca: “de ce nu avem si noi asa ceva in Bucuresti?” sau “ce-as putea arata unui turist strain in Bucuresti, cand totul este prafuit si in ruina?”.
Pentru ca Bucurestiul are de fapt multe comori ascunse si astfel de intrebari se pun de prea multa vreme, Timisoreana a hotarat sa continue in capitala campania prin care reda oraselor romanesti ceva din farmecul de altadata. Unul dintre pasii pe care ii face este sa se implice alaturi de bucuresteni si de oamenii de care depinde infatisarea Bucurestiului in dezbateri pe tema regasirii traditiei si povestilor de altadata.
Recent, Mihai Tatulici a moderat o astfel de dezbatere intre academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, Gheorghe Patrascu (arhitectul-sef al Capitalei), Nicusor Dan (presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul), Teodor Frolu (membru fondator al Asociatiei Investitorilor din Centrul Istoric), Mircea Cristian Raicu (viceprimarul general al municipiului Bucuresti).

S-a ridicat intrebarea daca bucurestenii vad schimbarea in orasul lor, in conditiile in care centrul vechi al Capitalei (perimetrul Bancii Nationale a Romaniei) este programat sa fie reinaugurat de Zilele Bucurestiului (pe 21 septembrie).
Capitalei ii lipsesc viziunea arhitecturala si de infrastructura, legile de protectie a zonelor istorice si sustinerea tehnica a autoritatilor. Insa cel mai important lucru care ne lipseste este constiinta comunitara a centrului istoric, contributia activa a oamenilor care sunt legati de istoria Bucurestiului.

“In anii ’30, centrul Bucurestiului era dinamic, clientela locantelor era diversa si curioasa si avea respect pentru trecut”, spune Balaceanu-Stolnici. Numele strazilor din Centrul Istoric al Bucurestiului – Lipscani, Franceza, Smardan – sunt marturii ale trecutului nostru. Bucurestiul de atunci era eminamente o capitala comerciala, o zona de confluenta a negustorilor occidentali, dar si un oras care isi celebra istoria nationala. Trebuie sa ne amintim de breslele din Centrul Istoric si de mestesugarii care lucrau pe vremuri acolo, de juramintele care conform legii de atunci se depuneau in biserica, sub amenintarea unor blesteme groaznice, de berariile si cafenelele care dadeau viata urbei si care, odata disparate, au luat cu ele suflul Bucurestiului de altadata.

Trebuie sa facem din Centrul Istoric al Bucurestiului un loc al comunitatii care este astazi inca tanara si activa, care traieste zi de zi printre povestile sale si se bucura de frumusetea lui.
De aceea, bucurestenii sunt invitati sa isi trimita amintirile legate de Bucurestiul de demult si de povestile lui la adresa de e-mail [email protected]. In afara ca vor contribui cu o poveste la istoria orasului in care traim, vor fi si cinstiti cu o bere de traditie!