De Citit : Știri

Casuta din povesti la MTR. Fara mistrie. Numai apa si hartie

| 26 aprilie

Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte, in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde, construiesc in perioada 21 aprilie – 25 august prima casa din hartie. Proiectul, sprijinit de Ambasada Frantei in Romania, Raiffeisen Bank si Farmexim S.A., propune un program de educare, de informare si de aplicare practica privind deseurile de hartie. Pornind de la reciclarea hartiei, trecand prin tainele facerii si retetelor mestesugaresti, se face prima casa de dimensiuni reduse din hartie turnata manual.

Pentru casuta se va folosi o tona de deseuri de hartie. Astfel, hartia reciclata manual poate fi unul dintre cele mai accesibile materiale de constructie. Materia prima va fi obtinuta prin prepararea fibrelor de celuloza dupa retete traditionale.

Turnarea caramizilor, a stalpilor, a grinzilor si a acoperisului se va face exclusiv mecanic, prin presarea stratificata. Aceasta tehnica unica si inedita de presare conduce la cresterea rezistentei. Componentele vor fi unite, la final, prin folosirea pastei de hartie ca mortar. La uscare, materialele stratificate si mortarul vor forma o masa compacta, complet integrata.

Casa din hartie se va construi in Atelierul de Carte de la Muzeul Taranului Roman. In paralel cu etapele constructiei, in Atelier se vor tine workshop-uri educationale gratuite, prin care copiii, studentii si publicul larg interactioneaza cu un mestesug stravechi – facerea de hartie manuala; invata cum sa reutilizeze deseurile de hartie si devin observatorii directi ai ridicarii casutei. Workshop-urile se tin in perioada 12 mai – 18 august, in fiecare miercuri, intre 10:00 – 14:00 si sambata, intre 15:00 – 17:00.

Cine vrea sa dea o mana de ajutor este invitat sa recicleze hartia la Muzeul Taranului Roman. Cine vrea sa dea doua maini de ajutor, se poate implica direct in ridicarea casei pe toata durata proiectului.

Mai multe detalii pe www.muzeultaranuluiroman.ro , www.maimultverde.ro , atelieruldecarte.blogspot.com.

Daca un obiect aparent neinsufletit, cum e hartia, se poate reinventa, in folosul naturii, este timpul ca si oamenii sa constientizeze ca pot schimba ceva in privinta mediului inconjurator, incepand cu simplu gest de aruncare a hartiei la cos.