De Citit : Știri

ARTmania Festival 2013 prezinta zona smart – expozitii, proiectii, lansari de carte si ateliere de creatie

| 30 iulie

Editia din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu are loc in perioada 5-11 august, avand un program plin de dinamism, inovatie si non-conformism. Sustinatoare a culturii alternative, platforma ARTmania lanseaza anul acesta un spatiu conceptual menit sa dinamizeze viata citadelei medievale, sa incurajeze dialogul cultural si sa promoveze valorile nationale intr-un context international: ARTmania Smart Zone.
La cea de-a opta editie a festivalului, pictura, fotografia, grafica si arta scrisului, vor fuziona cu ideea de performance si instalatie, film si muzica, aducand mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente incarcate de cultura, care se vor desfasura in Piata Mica si locatiile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.
Pe langa concertele a cincisprezece trupe de referinta din peisajul muzical mondial si autohton, ARTmania da startul unui maraton de evenimente, care se vor desfasura in Sibiu, in spatiile dedicate festivalului: Piata Mare si Piata Mica, Muzeul National Brukenthal, Complexul National Muzeal Astra si Galeria Habitus.
Pe perioada festivalului, Piata Mica va fi animata de expozitii de fotografie si pictura, workshop-uri, proiectii de filme si documentare, lansari de carte, dezbateri literare si alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania Film, Parada Film, Forumului Cultural Austriac, Institutului Cultural Polonez, Centrului Ceh, Institutului Cervantes, Casei de Cultura din Sibiu, librariilor Vellant si Curtea Veche si al altor marci reprezentative pentru promovarea culturii in Romania.
Un show inedit, aflat la limita dintre performance si instalatie, ”Obsession” deschide sirul manifestarilor artistice care vor activa inima fortaretei. Repunerea in scena a spectacolului ”Obsession” aduce in atentia publicului personaje devorate de angoase, macinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trairi dramatizate si printr-o coregrafie asemenea unui catarsis… Impletind arta performance-ului cu efectele audio-vizuale, cu o coregrafie si o scenografie realizata de Iulian Glita si Doru Zamfir si o muzica semnata de Alex Halka, show-ul isi imprima energia si efectul cinematic asupra spectatorilor.
Festivalul ARTmania este onorat sa gazduiasca vernisajului artistului plastic Roman Tolici. Parcurgand drumul de la abstract la figurativ si de la figurativ la abstract, seria de lucrari ”7 zile, 7 nopti” prezentata de Roman Tolici in premiera, contureaza franturi de proiectii asupra lumii, vietii si mortii. Acuarela, ca mediul principal de exprimare, a fost abordata tehnic in moduri diferite de la o lucrare la alta – de la prospetimi vaporoase specifice, la acumulari severe, mai putin obisnuite.
Ramanand in acelasi registru al premierelor, ARTmania si Parada Film aduc la Sibiu filmul ”Pozitia copilului”, regizat de Calin Peter Netzer. Noua productie romaneasca vorbeste despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii copiilor.
Combinand ideea de cultural si neconventional, ARTmania si Curtea Veche Publishing invita amatorii de literatura si performance muzical la evenimentul de prezentare a cartii lui Silviu Gherman „Hartiile Masculului”, lansata in 2012. Cititorii il vor putea cunoaste pe Silviu, atat in postura de scriitor, cat si ca musician, lansarea cartii fiind urmata de concertul trupei Mes Quins, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman impreuna cu Ovidiu Chihaia.
Pe perioada festivalului ARTmania, Galeria Habitus devine gazda unor proiectii obtinute cu sprijinul unor institutii culturale, festivaluri nationale de film si case de productie, parteneri si promoteri ai artei si schimbului intercultural.
Inainte de cea de-a 2-a editie a Festivalului International de Film Horror & Fantastic „LUNA PLINA”, primul si unicul festival din Romania dedicat exclusiv cinema-ului de gen, vor fi proiectate patru scurtmetraje fantastice care penduleaza intre absurd si macabru, in exclusivitate la ARTmania.
Programul de filme este pigmentat de ”Political Dress”, un documentar social despre lupta pentru o exprimare libera prin vestimentatie si dorinta de diferentiere dintr-o unitate „cenusie”. Filmul vorbeste despre moda din Polonia, vazuta adesea ca expresia impotrivirii fata de sistemul totalitar in perioada realismului socialist si face parte din seria „Guide to the Poles” pregatita de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varsovia. Proiectia este realizata cu sprijinul Institutului Polonez.
Transilvania Film aduce la Festivalul ARTmania 2013, in premiera la Sibiu, cea mai noua productie romaneasca regizata de Florin Piersic Jr.: ”Killing Time” (2012). In distributie ii veti recunoaste pe Florin Piersic Jr, Cristian Ioan Gutau, Olimpia Melinte, Florin Zamfirescu.
Din portofoliul ARTmania nu putea lipsi ”ROCKER”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crisan, o productie Mandragora distribuita de Transilvania Film. Lungmetrajul vorbeste despre dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul sau, Florin, care depaseste limitele a ceea ce e social si moral acceptat. Pe langa legatura de sange, ceea ce ii uneste si mai mult pe cei doi este muzica rock.
De la film pendulam spre grafica, invitandu-va sa descoperiti „Urban Comics Made in Cluj”, un album de banda desenata inspirata din legende urbane. Patru dintre tinerii artisti vin sa expuna 30 de planse din album si va invita sa participati la un workshop de desen, unde fiecare va putea sa dea viata propriului scenariu.
Invitata la ARTmania, Galeria Galateca va expune la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele si carti bibliofile ale unor artisti de renume international: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita si Edward Gorey. Desi foarte tanara in peisajul spatiilor culturale, Galeria Galateca a reusit sa se plaseze pe harta nationala si internationala prin proiecte de design si arta contemporana inedite, propunandu-si sa dezvolte expozitii de arta aplicata si arta multimedia.
Platforma culturala ARTmania si Modernism, promoter al artei contemporane, recomanda ”De la alb la negru”, o expozitia semnata de Ioana Popescu. Tanara artista vine la Sibiu cu o colectie de fotografii alb-negru care surprind in detaliu trairi, vise, incertitudini si sperante umane. Mizand pe spontaneitate si empatie, Ioana reuseste sa portretizeze cu delicatete, fragilitatea si intensitatea personajelor sale.
La intrebarile ”Cum se schimba obiceiurile de lectura in secolul vitezei si al informatiei? Ce schimbari a adus in felul nostru de a citi aparitia cartilor electronice?” si la multe altele legate de felul in care citim acum, incercam sa raspundem impreuna cu scriitorii Cecilia Stefanescu, Florin Iaru si alaturi de Paul Balogh, specialist in publishing digital, intr-o intalnire moderata de Cristina Foarfa si organizata de Bookaholic.
Vellant, una dintre cele mai frumoase edituri din Romania, are incredere in puterea de inspiratie a cartilor-obiect si a cititului pe indelete si vine la ARTmania cu o selectie din cele mai frumoase carti din ultimii ani: Versez si Uibesc, de Iv cel naiv, Religia pentru atei si Arhitectura fericirii, de Alain de Botton, Arta la zid, de Banksy, romanele lui Irvin Yalom sau cartile lui Alexandru Andries.
Si pentru a aduce in Piata Mica un plus de armonie, Bruno Wine Bar vine sa completeze profunzimea unei lecturi de proza sau poezie cu un vin nobil sau un aperitiv racoritor de vara. Infiintat in 2008, brandul Bruno Wine Bar & Bistro introduce in peisajul urban un mix de rafinament si traditie cu modernitate si propune o selectie de vinuri de top din 15 tari, atent alese de la toti producatorii romani si importatorii de vin recunoscuti pe 5 continente.
Proiectele tinerilor propun perspective si abordari mereu fresh, asa cum este cazul revistei Zona Noua (Sibiu) si a ziarului Carevasazica (Bucuresti). ARTmania te invita sa asisti la Press@School, o dezbatere despre ceea ce inseamna jurnalismul pentru noua generatie, despre cei de care esti nevoit sa asculti, despre cei pe care trebuie sa-i aduci langa tine, despre granita dintre arta si reportaj.
ARTmaniere Poetice propun o formula sincretica – poezie si muzica, literatura si performance – care va aduce in prim-plan cele mai noi si mai nonconformiste nume din tanara si foarte tanara generatie de scriitori si artisti. Claudiu Komartin, Vlad Pojoga, Ilinca Pop, poetul Ionel Ciupureanu vor sustine un recital care promite o poezie departe de spatiul confortabil si nefrecventabil pe care aceasta il ocupa in manualele de scoala, alaturi de Mihai Fuiorea, filosof si fost membru al trupei post-punk Terror Art, acompaniati de pianul Anei Toma.