De Citit : Reviews

Top 20: Stephen King si filmele sale preferate

| 30 august

The Blair Witch Project e un film previzibil intr-un Top 20 al maestrului literaturii horror. Neasteptate sunt insa preferintele pentru Titanic sau The Blues Brothers.

Cand nu coace povesti ce-ti ingheata inima, Stephen King devine un flamand consumator de cultura populara. Printre preferintele sale muzicale se numara Amy Winehouse si Donna Summer, dar si Tom Petty si The Pretenders. La fel de amestecate sunt si genurile de film pe care le savureaza autorul romanului The Shining.

Intr-un Top 20 publicat recent in revista Entertainment Weekly, King pune impreuna filme de actiune, pelicule romantice si filme muzicale, blues si disco. Indiferent ca sunt horror sau de actiune, o buna parte dintre pelicule preferate de King au ceva in comun: sunt filme-cult care la vremea lansarii au fost niste catastrofe de box office.

Yves Montand si nitroglicerina
Sa nu mai prelungim suspansul. Pe primul loc in topul cinefilului Stephen King se afla remak-ul Sorcerer (1977). Pana sa vorbim despre intriga filmului, iata motivatia lui King: “Roy Scheider are doua roluri mari: Chief Brody din Jaws si Jackie Scanlon din Sorcerer. Ambele filme nasc tensiunea dintr-o frumoasa simplitate”. De completat ca pelicula a avut un buget de 21 de milioane, din care n-a recuperat decat 9 milioane. Regizorul, William Friedkin, si-a pus amprenta si pe clasicul genului horror, The Exorcist (1973).
Originalul care a inspirat cel mai iubit film al lui King este un thriller frantuzesc cu Yves Montand, plasa pe locul secund in topul scriitorului. Le Salaire de la peur (1953) spune povestea unui convoi de camioane ce transporta nitroglicerina prin jungla sud-americana si care poate sari in aer la cel mai mic impact. Tema pariului cu imposibilul se regaseste in romanele lui King. De exemplu, in The Long Walk, eroii se iau la intrecere intr-un mars epuizant, unde castigatorul este ultimul ramas in viata.

Creatura lui Carpenter
Falsul documentar The Blair Witch Project (1999) nu putea sa lipseasca din lista lui Stephen King. “Acum, cand nu mai e asa la moda, poti revedea aceasta capodopera de buzunar si te poti minuna cat de tare poate sa te sperie. Mi-e imposibil sa spun de ce are acest efect, dar functioneaza”, scrie King. Nu e de mirare ca maestrul horrorului a fost atras de strania pelicula. In cartea sa despre tehnicile scriitoricesti, On Writing, el insusi vorbeste despre inexplicabilul fior de groaza pornit din partea viscerala a fiintei noastre.
Sarim cateva locuri si ajungem la pozitia a unsprezecea, ocupata de un alt remake, The Thing, al lui John Carpenter. Autorul flop-ului tradus la noi prin Creatura a semnat si adaptarea unui roman al lui King, Christine, istoria adolescentului posedat de o masina demonica. La inceput, remake-ul lui Carpenter a fost prost primit, insa ulterior The Thing a devenit un film-cult printre fanii casetelor video.

Musicaluri pentru adolescenti
Una dintre suprizele topului alcatuit de romancierul american este prezenta pe locul 17 a blockbuster-ului Titanic (1996). “Go ahead, laugh. My heart will still go on”, ne previne King. Da, putem sa radem de gusturile scriitorului, insa nu trebuie uitat ca multe dintre cartile sale se centreaza tocmai pe pierderea unei persoane dragi, disparute in urma unui dezastru. Asa se intampla si in romanul Pet Sematary (Cimitirul animalelor), unde oamenii incearca in van sa readuca la viata persoanele iubite.
N-ai spune ca dansul contorsionat al junelui John Travolta sau pitigaiatele voci ale legendelor disco The Bee Gees ar putea sa-l miste in vreun fel pe Stephen King. Totusi, autorul include pelicula Saturday Night Fever printre cele mai iubite filme. Pasiunea sa pentru musicaluri kitchoase este destul de evidenta din aluziile la acest tip de film in cartile mai timpurii. In Christine, de pilda, autorul se refera la Travolta si la un alt musical celebru, Grease. Onoarea topului e salvata de includerea pe locul al saselea a musicalului The Blues Brothers cu “Aykroyd si Belushi care inca mai sunt cool in costumele lor negre”, dupa cum motiveaza King.

Baieti rai
In lista filmelor preferate, Stephen King include o singura adaptare dupa cartile sale (Cujo). Ar fost de asteptat ca romancierul sa fie ales pelicule mai de soi, cum este halucinantul The Shining a lui Stanley Kubrick. Insa lui King, el insusi scenarist al unora dintre adaptari, i-a displacut pelicula lui Kubrick, regizor invocat insa cu neconventionalul Dr. Strangelove (1964).
Alaturi de clasicul film de actiune Point Blank (1967) al lui John Boorman, ne intalnim cu primul film din seria Die Hard (1988). “A fost adesea imitat, insa nimeni n-a reusit sa faca ceva mai de calitate. Willis e bun, insa Rickman e si mai bun”, apreciaza King. De ce il place pe Allan Rickman? Amintiti-va numai de rolurile de “baiat rau” din Robin Hood: Prince of Thieves, unde il joaca pe seriful din Nottingham, sau din mai noua serie Harry Potter, unde a intrat in pielea profesorului Snape.

Cititi aici lista completa a filmelor din topul lui Stephen King.