De Citit : Recomandări

“Cum iesim din cercul vicios in care nu avem niciodata timp?”

| 10 February

In urma cu ceva timp ii spuneam unei prietene: “As vrea sa merg la cursuri de dans, sa citesc ce-mi place, sa lucrez numai 3 sau 4 zile pe saptamana, sa pot face ce vreau”. “Ce te opreste draga mea acum sa faci asta?”, m-a intrebat. ”Nu am timp” raspund spontan.
Mi-a zambit si am stiut din prima cuvintele din spatele zambetului ei. Stiam ca-mi va spune ceea ce eu folosesc in sedintele de coaching: “Nu ai sau nu iti faci timp?”
Clientii mei au fost razbunati. Nu ma simteam deloc bine ca eram pusa sa imi asum responsabilitatea pentru decizia de a-mi face timp.
Rezultatul intalnirii cu prietena mea a fost unul … roz. Am hotarat sa imi scriu in agenda, in fiecare saptamana cu un pix roz, lucrurile pe care doresc sa le fac de drag si exact la ce ora, si abia apoi sa imi notez lucrurile pe care oricum trebuia sa le fac. Numai ca din acea clipa am descoperit ca activitatile pe care “trebuia” sa le indeplinesc au fost “inghesuite” intr-un alt fel in orele si zilele “ramase libere pentru munca”.
Tot ce am notat cu roz le-am numit pink days & pink hours. Si daca protestati citind randurile acestea, aflati ca se poate.
Dupa cateva luni de practica, am descoperit balastul din programul meu si inca mai descopar lucruri pe care le pot face altfel, intr-un timp mai scurt sau … deloc. Dorm mai bine, sunt mai odihnita, mintea imi este mult mai limpede.
Nu am scos ideea asta de niciunde, nu am reinventat roata, nu am mai mult timp decat cele 24 de ore, si nici nu am descoprit intrari in contul meu din alta parte decat din munca mea.
De fapt, ceea ce s-a intamplat, a fost ca am invatat sa traiesc timpul altfel si fac ceea ce imi place, cat imi doresc. Lucrez cu mai multa pofta … si surprinzator incalc deadline-urile din ce in ce mai putin.
Pe langa toate beneficiile insirate mai sus ca intr-o carte siropoasa motivationala si nerealista sosita de peste ocean, am descoperit ca am primit la pachet si alte lucruri la care nu ma gandeam. Inertia de a trai in stres, m-a facut sa resimt un mare gol, bucuria ca fac ce vreau amestecata cu un mare gol. In intalnirile cu prietenii nu ma mai grabeam si ma trezeam ca nu stiu cum sa reactionez la graba lor de a termina discutia (asa cum obisnuiam sa fac si eu in trecut).
Lista poate continua, dar ce este important am descoperit: se poate! Tot ceea ce parea o scurgere liniara a timpului s-a transformat acum in sentimentul ca imi traiesc timpul. A devenit dintr-o data elastic, iar orele si minutele sunt o forma de a masura timpul pe care acum o mai folosesc doar pentru o parte din lucruri.
Cum puteti face si voi? Sunt Cristina Manole si secretul il voi impartasi cu voi joi, pe 13 Februarie 2014, in workshopul “Cum iesim din cercul vicios in care nu avem niciodata timp?”. Asa ca va astept cu un pix colorat la voi, acea culoare pe care vreti sa o aiba de acum in colo zilele voastre.
Inscrierea la workshop se face aici
Locatie: Eden Spa Primaverii

Cristina Manole
psihoterapeut&coach Femeile Merita