De Citit : Recomandări

Barka Saffron – voiaj culinar international pe barca plina cu mirodenii

| 17 martie

Un loc pe care nu il apreciasem prima oara la adevarata valoare, si in care am avut ocazia sa ma reintorc, m-a facut sa ii dedic un prim update de cronica. Este vorba despre restaurantul Barka Saffron – un mix de specific indian, tailandez, african si sud-american intr-o atmosfera boema, care atrage in permanenta expati.
Aflat sub sloganul “great bars are born, not made”, Barka Saffron isi doreste sa implineasca nevoia clientilor de “distractie, filosofie si confesiune, all in one”. In plus, Barka Saffron si-a propus sa fie un loc care sa raspandeasca in Bucuresti cultura si responsabilitatea sociala. Ca reuseste sau va reusi sau nu, ramane de vazut.

Pentru cei care doresc sa cunoasca cativa straini trecand prin Romania, cred sincer ca Barka Saffron este locul ideal. Cand am fost eu, la masa alaturata erau un grup de francezi. Am auzit insa de la prieteni ca mereu sunt straini in zona.

Numele suna ciudat, ce-i drept si s-ar putea sa il tineti minte mai greu la inceput. Ca sa va dau o mana de ajutor, o sa va spun de la ce vine denumirea “Barka Saffron”, deopotriva bizara si exotica. Se pare ca numele este menit sa ne poarte cu gandul in Evul Mediu si sa ne prezinta una dintre vechile corabii portugheze care transportau mirodenii. Corabia se numea goeleta si transporta din India matasuri si mirodenii scumpe. Cea mai pretioasa dintre aceste mirodenii era sofranul, obtinut din pistil si stigmat de brandusa (floarea portocalie si fragila de primavara) si foarte folosit in condimentarea mancarurilor indiene.

Care-i atmosfera in restaurantul Barka Saffron si cum sta la capitolul design interior?

Barka Saffron nu este decorat in nici un caz ca un restaurant asiatic clasic. Desi specificul tailandezo-indian predominant ne-ar fi facut sa ne gandim la statuete cu elefantei, covorase si auriu, interiorul Barka Saffron este mai degraba un loc intim boem, foarte asemanator ca design interior cu interiorul unei barci vechi decorate de un pasionat de figurine din hartie.

Atmosfera degajata este inca de la intrare una de buna dispozitie, de voiaj in companie internationala. Fatada exterioara a restaurantului pot spune ca nu este chiar cea mai imbietoare. Ba chiar reuseste sa inspire ceva kitsch, deloc inspirat. Designul interior insa este unul deosebit de atent la detalii. Mesele si scaunele de lemn au un aspect vintage, de inceput de secol, la intrare ne intampina o biblioteca cu carti vechi in ton cu atmosfera, lampile sunt decorate cu niste abajururi papier mache simpaticute, peretii sunt decorati cu graffiti interesante si fiecare colt al restaurantul are un detaliu demn de luat in seama. Pentru superstitiosi special, exista un perete decorat de sus pana jos numai cu oglinzi stil vechi de diferite dimensiuni.

Si, ca sa terminam cu atmosfera, atentie! Pentru cei care nu fac rezervari, este bine sa stie ca in Barka Saffron lucrurile sunt animate in permanenta, pe parcursul saptamanilor si zilelor. Iar variatia culturala si lingvistica este un deliciu in aceasta forfota boema placuta.

Ce mancam si bem bun la restaurantul Barka Saffron?

Meniul contine aproape toate mancarurile clasice ale bucatariei indiene si tailandeze, la care se adauga si feluri sud-americane sau de inspiratie africana. Bucatarul-sef al Barka Saffron (co-proprietar si fost fotograf pasionat de gatit), Amarjit Sidhu, este celebru pentru preparatele sale fusion originale.

La aperitive, va recomand in mod deosebit Gashtwala Samosa – piramide foietaj umplute cu carne de miel si legume. O combinatie geniala pentru inceputul mesei – picanta, satioasa, exotica. Daca nu sunteti adepti ai mielului cum sunt eu, puteti incerca aceleasi piramide si cu pui si legume sau, daca sunteti vegetarieni, le putet incerca in varianta cu cartofi si mazare. O alta alegere deosebit de buna sunt spicy chicken mint rolls – rulouri cu pui tikka si menta, fiind de fapt niste rulouri din clatita frageda cu pui tikka si sos de menta delicios. Alte variante gen salata indiana, tabule, humus sau aripioare picante sunt foarte reusite si ele, desi mai clasice. M-a distrat in mod deosebit faptul ca se poate gusta in Barka Saffron si supa rece spaniola de legume, gazpacho, pe langa alte 2 varietati de supa tailandeza. Destul de reusit gazpacho.

Pentru felul principal, o alegere deosebit de inspirata este, pentru pasionatii puiului este preparatul tailandez Red Chicken Curry – pui cu bambus si sos rosu tailandez. O alta alegere indiana clasica, care pe mine ma multumeste mereu, este Chicken Tikka Butter Masala – pui tikka cu sos de rosii si caju.

Pentru fanii carnii de miel, printre care ma numar si eu, este delicios Saagwala Gosht – miel cu spanac in sos cremos cu cardamom. Foarte subtile condimentat, ti se topeste efectiv in gura. Mmmm… Daca va plac preparatele dulci si picante in acelasi timp, puteti incerca Nariewala Murgh – pui in sos de lapte de cocos, sos caju si stafide. Eu una am incercat pentru prima oara un preparat indian dulce condimentat si nu am fost cine stie ce incantata. Cu orez de sofran alaturi pot spune ca merge.

Orice va comandati puteti insoti cu orez din urmatoarele feluri – chimen, sofran, cu legume, simplu sau prajit cu busuioc. Eu una prefer sofranul, mai ales ca este unul dintre cele mai pretioase condimente din lume. Dar si pentru gustul deosebit. Cel prajit cu busuioc este super, dar mai putin dietetic.

La capitolul paine, nu se ridica la inaltimea restaurantelor indiene, desi speram sa gasesc in meniu paine cu menta sau paine cu usturoi. Nu exista insa naan in meniu. Exista insa 4 tipuri de paine. Roti – lipie indiana, Kulche – paine indiana prajita, Pury – paine indiana pufoasa si Aloowala Parantha – lipie umpluta cu cartofi si mazare.

Personal, nu am gasit preparatele indiene ca fiind la fel de gustoase sau variate cum sunt cele de la restaurantul Karishma sau chiar cele de la restaurantul Haveli. Dar selectia culinara internationala deosebita din meniul Barka Saffron si realizarea ok iarta aceasta "abatere".

In ceea ce priveste bauturile, stiti ca sunt pasionata de ceaiul Masala – ceai indian specific obtinut din combinatie de ceai negru Assam, lapte cald si condimente cum ar fi scortisoara, ghimbir, cardamom si dafin. Va pot spune cu mana pe inima ca ceaiul Masala din Barka Saffron este cel mai bun pe care l-am incercat pana acum in Bucuresti. Minunat, pur si simplu.

Tot la capitolul bauturi, fresh-urile si milkshake-urile sunt homemade si reusite. Va recomand in mod deosebit fresh-ul din lime, lamaie, menta si portocala. Daca nu va omorati dupa citrice atat de tare, este ok si cel cu portocala, banana si grapefruit.

Suntem bine serviti in Barka Saffron?

Am fost impresionata de la prima mea venire aici de servire. Chelnerii sunt tineri, simpatici si pare ca au 2-3 carti la activ. Se pricep sa iti faca recomandari, sunt mereu cu zambetul pe buze si te inspira sa te simti ca acasa. Sau, dupa caz, ca pe propria corabie. O prezentare neconventionala si prietenoasa a chelnerilor puteti gasi aici.

Cash or credit? Ne golim complet buzunarele in restaurantul Barka Saffron?

O masa pentru 2 persoane ajunge la 150 RON (si va pot spune ca am comandat suficient sa nu mai putem manca si sa ne satisfacem fanteziile culinare de moment). Un fel de mancare costa in jur de 20 RON, iar cu orezul adiacent ajunge la 30 RON.

Cand sa mergi la restaurantul Barka Saffron?

Cam oricand ai veni, esti bine primit si te vei simti bine. Barka Saffron este clar unul dintre restaurantele care isi doresc sa te faca sa te simti de-al casei. Potrivit pentru intalniri cu straini (se pare ca se simt ca acasa aici), pentru intalniri business, tete-a-tete-uri romantice sau discutii placute cu prietenii.

Au mai scris despre Barka Saffron si prietenii de la CityBeat, Metropotam si RestauranteDeTop.

Unde gasim restaurantul Barka Saffron?

Daca vreti sa incercati niste mancaruri indiene condimentate cu sofran sau preparate tailandeze cu influente africane si sud-americane marca Amarjit, restaurantul Barka Saffron este situat la adresa Str. Aviator Sanatescu nr. 1 , in spatele pietei Domenii. Rezervari se pot face la numerele de telefon 021 – 224 10 04 si 0745 003 660.
Restaurantul este deschis zilnic de la ora 12:00 ziua pana la miezul noptii. Barka Saffron ofera si servii de catering, mai multe detalii despre meniul de catering putandu-se afla pe website-ul Barka Saffron.

CoolRank: 9/10

– design si atmosfera:9/10

– meniu: 9/10

– preturi: 9/10

– servire: 10/10

articol publicat pe www.raluk.ro