De Citit : Recomandări

7 lucruri de vazut in Geneva cea frumos mirositoare

| 21 septembrie

Merita sa vezi macar o data in viata “orasul natiunilor”. Cel putin asa mi-au spus majoritatea cunoscutilor si, dupa ce m-am lamurit ca au dreptate, nu pot decat sa transmit mai departe acelasi mesaj.
Ia-ti din timp bilet de avion (incearca la Fly Baboo o companie elvetiana ce are curse directe Bucuresti – Geneva, preturi ok si o servire excelenta) si asigura-te ca ti-ai antamat cazarea (opteaza pentru unul din hotelurile companiei Manotel – au oferte interesante si sunt chiar cool). Consulta site-ul www.geneve-tourisme.ch pentru a afla toate informatiile de care ai nevoie despre istoria si punctele de atractie ale orasului, baruri, cluburi, restaurante si nu in ultimul rand evenimente care merita sa se regaseasca in programul tau turistic.

Imaginea Mont Blanc-ului vazut din avion o sa-ti staruie in minte ceva timp. Ajuns in aeroportul de la Geneva zen-ul continua: faci 2 minute pana le tren si de acolo in 7 minute esti in centru, ai autobuze care circula din maxim 5 in 5 minute (si vin exact la timp) sau astepti shuttle bus-ul de la hotel, poti obtine informatii de la oricine (in engleza, franceza, germana sau italiana) si n-ai niciun motiv de panica, pentru ca pretutindeni esti intampinat cu zambet si amabilitate.
Asigura-te ca ai la tine franci elvetieni (vreo 300 ti-ar fi de ajuns daca nu vii setat pe shopping), iar daca ti-ai adus laptopul pentru ca nu poti trai fara internet, pregateste-te sa platesti pentru luxul asta (la orice hotel te costa si destul de mult, iar hotspot-urile sunt rare si greu de prins).
Cand iti faci programul zilei, uita-te pe Agenda Genevei, un ghid pe care il gasesti in aeroport si pe la toate hotelurile, care include harta si evenimentele saptamanii respective, ca nu cumva, tentat sa ingramadesti in aceeasi zi vizitele la muzee si galerii de arta cu shoppingul, sa te trezesti ca trebuie sa alergi dintr-un capat in altul al orasului. Lista evenimentelor ce se desfasoara in caton si in oras in aceasta toamna o poti consulta aici.

In Geneva cea fara de praf si plina de masini minunate, scutere, biciclete si barbati in costume gri, locurile de bifat ar fi urmatoarele:

1. WATER FOUNTAIN (JET D’EAU)
De 6 ani, jetul asta de apa ( 500 de litri pe secunda) care ajunge la o inaltime de 140 de metri functioneaza in tot timpul anului. Sa-l vezi indeaproape, mergi la debarcaderul lacului Geneva si ia-ti bilet la vaporas, pentru ca ghidul te va face atent (in engleza si franceza) asupra unor locuri tare simpatice si interesante.
Cand cobori de pe vaporas, mergi sa iei masa in zona Bains des Paquins, la restaurantul de la debarcader, care chiar daca arata mai rau decat unul de cartier, are preturi mici si e vizitat de mai toata lumea buna (deh, e o mega fitza, mai ales sambata, sa mananci pe lac si sa te uiti la lebede si pescarusi).

2. Ia-o pe dig apoi catre zona bancara si opreste-te sa admiri
Ceasul de flori/ FLOWER CLOCK, simbol al renumitei industrii geneveze de ceasuri, aflat chiar la capatul Jardin Anglais.

3. De aici faci vreo 5 minute pana la muzeul PATEK PHILIPPE (pe Rues des Vieux-Grenadiers 7, intr-o cladire Art Deco), unde e musai sa intri si sa petreci cel putin o ora, ca sa intelegi cum devine treaba cu istoria ceasurilor din ultimii cinci sute de ani, cat de geniali au fost oamenii astia care au creat brandul acu peste 160 de ani si de ce sunt ei cei mai tari in materie de ceasuri de lux. Personal, as vrea sa imi petrec cel putin 3 zile pe an in muzeul asta senzational. Pentru mai multe detalii acceseaza site-ul oficial al companiei.

De la muzeu, fie te plimbi putintel prin zona bancara sau cea de shopping de lux si apoi mergi la cina prin orasul nou (daca vrei mancare traditionala, treci pe la Edelweiss (unde poti asculta niste interpreti de muzica traditionala elvetiana si iti poti exersa talentul de suflatator la cornul Alpilor, un fel de tulnic mai mic), restaurantul hotelului cu acelasi nume, detinut de Manotel, iar daca te intereseaza chestii mai frantuzesti, mergi pe Rue Rossi la restaurantul La Certitude sau in Place de Molard la Café du Centre sau prin preajma, daca te tin buzunarele), fie urci catre orasul vechi.

4. In VIEILLE VILLE/ OLD TOWN, o zona plina de galerii de arta, magazine de antichitati, librarii, bistrouri, cam de peste tot poti ajunge in Bourg-de Four (pe unde cica a trecut Cezar), adica zona centrala a acestui orasel. De acolo, dupa ce te energizei cu o ciocolatzica sau o apa la 5 franci, mergi pe Rue de la Cite si opreste-te la casa cu numarul 24, la intersectia cu Rue de la Terase, pentru ca acolo vei regasi locul in care-a trait Ferdinand de Saussure, iar la vreo 200 de metri mai sus, pe Grand Rue la numarul 28 dai de casa in care-a trait cativa ani Jorge Luis Borges (pentru care Geneva a fost orasul sau de suflet) si apoi de Africa-Asia Museum in care merita sa arunci un ochi.
De acolo ajungi destul de usor la casa in care-a locuit Jean Jaques Rousseau (despre care toti genevezii iti vorbesc ca de Iisus, pentru ca de Jean Calvin vorbesc ca de Dumnezeul civilizatiei lor si te prinzi foarte repede de ce au dreptate) si apoi pe Rue de Saint Pierre la Primarie (o alta cladire in care trebuie sa intri), poposind in final la Restaurant Hotel de Ville (Grand Rue 39), unul din putinele locuri in care, daca etsi fumator, poti sa-ti exerciti in liniste viciul la bar, admirand colectiile de sepci de armata ale patronului, un fost circar si actor de comedie (zis Glozut) pe care poate ai norocul sa-l intalnesti sa-ti mai zica una alta despre viata lui sau despre personalitatile care i-au trecut pragul.
Cu forte proaspete, mergi la plimbare catre Catedrala Sfantul Petru, locul unde dai de inima calvinismului.
Nu te astepta la decoratii fastuoase, pentru ca vorbim de o catedrala catolica devenita cea mai mare biserica calvinista, insa daca vrei sa te rogi printre flori si icoane si sa te holbezi la niste vitralii adevarate, mergi in capela bisericii, sa vezi si tu unde aleg genevezii cu dare de mana sa-si uneasca destinele. Langa catedrala, te asteapta Calvin Auditorium (unde predica John Knox) si Muzeul International al Reformei. Pentru mai multe detalii despre muzeul care iti dezvaluie totul despre Reforma ca fenomen cultural, social si religios gasesti pe www.musee-reforme.ch .

Pentru a trece catre orasul nou, alege sa treci pe la Zidul Reformei/ WALL OF THE REFORMATION, un zid impresionant dedicat figurilor marcante ale Reformei, Jean Calvin, Theodore de Baze, John Knox si Guillame Farel. Il vezi strajuind parcul Universitatii, un loc in care poti merge cu rolele, skateboardul, bicicleta, si te plimbi in voie pe iarba.

5. Daca ai chef sa te distrezi intr-un club fain, mergi la Sip, langa muzeul PATEK PHILLIPE (unde se aduna genevezii si turistii mai de soi) sau la Java, pe Quai du Mont, in apropiere de THEATRE DU LEMAN GENEVE, unde e audienta ceva mai tanara si mai plina de viata. Pentru ceva mai chill, ai de ales intre pub-uri, crame, piano-bars, champagne-bars, sau de ce nu, poti merge la un cabaret.
Nu rata plimbarea prin Red District (oricat de periculos ti-ar spune genevezii ca e pe acolo – nu sunt decat ceva mai multe tigari pe jos si mai multi negri), preferabil pe jos, sa prinzi toate detaliile interesante.

6. Dimineata e cel mai indicat sa pornesti catre Place de Nations, de unde incerci sa te orientezi la care din cele aproximativ 200 organizatii guvernamentale si non-guvernamentale internationale sa ajungi mai intai. Cladirea Natiunilor Unite e una dintre cele mai mari (o recunosti dupa steagurile alea multe), asa ca ai destul de ocolit pana sa ajungi pe colina pe care se afla Muzeul International al Crucii Rosii, dedicat activitatii lui Henry Dunant (cel care a fondat in 1863 Comitetul International al Crusii Rosii). Da o fuga sa fotografiezi in stil japonez si cladirile World Trade Organization, International Organization for Migration, International Labor Organization, International Meteorological Organization, International Telecommunication’s Union, International Organization for Intellectual Properties, ca doar e dreptul tau de contribuabil european.
Daca vrei sa te mai culturalizezi, mergi la unul din cele mai importante 40 de muzee ale Genevei (din care la vreun sfert nu se plateste taxa de intrare) si anume la MAMCO (Muzeul de Arta Moderna si Contemporana) ce expune lucrari datate din 1960 pana in present si o varietate de prezentari multimedia, dupa care la Muzeul BODMER (route du Guignard-Cologny 19-21), inaugurat in urma cu sase ani. Aici gasesti una dintre cele mai vechi biblioteci private care include carti si manuscrise extreme de rare, precum si peste 160.000 de obiecte (din care marea majoritate unicat) – picturi, sculpturi, tapiterii, partituri musicale, papirusuri sau cateva din primele carti tiparite vreodata.

7. Pentru putintica odihna sau o mica plimbare, nu trebuie sa cauti prea mult un parc, pentru ca Geneva are vreo 320 de hectare de astfel de verziciuni minunate (iar in parcurile astea se afla peste 40.000 de copaci feluriti), asa ca nu degeaba e denumit si oras al parcurilor. Viziteaza Carouge – The Gardens (pentru o experienta sardiniana) sau mergi pe malul drept al lacului Geneva, Isle Rousseau. Plimbandu-te pe chei, mai dai de parcurile Mon repos si Perle du Lac, in drumul catre Gradina Botanica. Pe malul stang poti vizita parcurile Eaux-Vives si La Grange (care gazduieste din 147 concursuri internationale pentru soiuri noi de trandafiri)

Cumparaturile ti le poti face de la mall-urile Balexer (cel mai ieftin, aproape de aeroport), Passage du Rhone (mall-ul din centrul orasului nou – de la ultimul nivel al acestuia, ajungi printr-un pasaj in orasul vechi) sau din La Praille shopping and leisure centre, un centru comercial (deschis in 2002) aflat in apropiere de stadion, in care se afla peste 80 de magazine.

Daca mai ai resurse pentru o ultima cina in stil elvetian si ai testat deja fondue si alte branzeturi, incearca pestele (char, fera, perch), longeole (sta daca suporti combinatia carnat crud si fenicul), cardoon (daca esti un vegan setat pe legume ciudate) sau pork fricassee, evident, insotite de vreo doua pahare de vin alb genevez (“clasicele” Chasselas sau Gamay), pentru ca numai vinurile traditionale iti vor fi recomandate in restaurante, oamenii fiind foarte mandri de podgoriile lor si pe buna dreptate.

Incarca-ti bateriile la Geneva, macar pe acelea generante de zambet, punctualitate, rabdare si respect (daca nu-ti este familiar conceptul din urma, ti-l explica in vreo 15 limbi toate panourile de langa locurile de joaca pentru copii) si promite-ti ca vei reveni, macar pentru tura de schi la Saleve sau o un drum la Mont Blanc (ajungi usor cu autobuzul la Chamonix si de acolo pe jos, treci granita franceza si tusti in telecabina).

Eu una am lasat o pereche de pantofi intr-o vitrina pe Rue du Berne si trebuie sa-i revad curand, poate se indupleca si vin la mine in dulap.

PS. Din Elvetia e musai sa vii cu ciocolata. Da o tura pe la magazinul fabricii Stettler, unde lucreaza cel mai simpatic ciocolatier filipinez. Citeste mai multe despre aceasta locatie pe Realitatea.net. Afla de pe Cotidianul.ro cat te costa o saptamana la Geneva si ce mai poti face pe-acolo.

PPS. Titlul sensibil e inspirat de o seara inspirata petrecuta in acest oras elevtian, unde statea sa ploua si mirosea a sampon. In general Geneva miroase bine. E genul de oras septic in care iti vine sa-ti pui pirostriile instant, daca esti trecut de 30 de ani.

Multumiri: Jacques Bankir, CEO Baboo, Mihaela Badic, Baboo Regional Sales Manager, Nilufer Gumus, Baboo PR Manager, Isabella Foletti RP-Touristic Press Geneva-Tourism & Convention Bureau, Susanne Rumphorst (ghid Geneva-Tourism), Chocolate Factory Stettler, Lawrence Simmons (Manotel).

linkuri utile:

Geneva Tourist Office | www.geneve-tourisme.ch
Public Transportation | www.tpg.ch
Swiss Federal Railways | www.cff.ch
Geneva International Airport | www.gva.ch
Fly Baboo – www.flybaboo.com

Banci, magazine si masini luxoase, ceasuri superbe, peisaje frumoase si o branza excelenta – astea ar fi elementele nominalizate de toti cei care au trecut fugitiv prin “cel mai mic oras mare din Europa”.
Ei bine, daca ar fi sa aleg un oras in care sa ma mut (macar sezonier) la pensioara (dupa Zurich si Roma), acela ar fi GENEVA, si nu pentru enumerarea de mai sus


De Citit : Recomandări

7 lucruri de vazut in Geneva cea frumos mirositoare

| 21 septembrie

Merita sa vezi macar o data in viata “orasul natiunilor”. Cel putin asa mi-au spus majoritatea cunoscutilor si, dupa ce m-am lamurit ca au dreptate, nu pot decat sa transmit mai departe acelasi mesaj.
Ia-ti din timp bilet de avion (incearca la Fly Baboo o companie elvetiana ce are curse directe Bucuresti – Geneva, preturi ok si o servire excelenta) si asigura-te ca ti-ai antamat cazarea (opteaza pentru unul din hotelurile companiei Manotel – au oferte interesante si sunt chiar cool). Consulta site-ul www.geneve-tourisme.ch pentru a afla toate informatiile de care ai nevoie despre istoria si punctele de atractie ale orasului, baruri, cluburi, restaurante si nu in ultimul rand evenimente care merita sa se regaseasca in programul tau turistic.

Imaginea Mont Blanc-ului vazut din avion o sa-ti staruie in minte ceva timp. Ajuns in aeroportul de la Geneva zen-ul continua: faci 2 minute pana le tren si de acolo in 7 minute esti in centru, ai autobuze care circula din maxim 5 in 5 minute (si vin exact la timp) sau astepti shuttle bus-ul de la hotel, poti obtine informatii de la oricine (in engleza, franceza, germana sau italiana) si n-ai niciun motiv de panica, pentru ca pretutindeni esti intampinat cu zambet si amabilitate.
Asigura-te ca ai la tine franci elvetieni (vreo 300 ti-ar fi de ajuns daca nu vii setat pe shopping), iar daca ti-ai adus laptopul pentru ca nu poti trai fara internet, pregateste-te sa platesti pentru luxul asta (la orice hotel te costa si destul de mult, iar hotspot-urile sunt rare si greu de prins).
Cand iti faci programul zilei, uita-te pe Agenda Genevei, un ghid pe care il gasesti in aeroport si pe la toate hotelurile, care include harta si evenimentele saptamanii respective, ca nu cumva, tentat sa ingramadesti in aceeasi zi vizitele la muzee si galerii de arta cu shoppingul, sa te trezesti ca trebuie sa alergi dintr-un capat in altul al orasului. Lista evenimentelor ce se desfasoara in caton si in oras in aceasta toamna o poti consulta aici.

In Geneva cea fara de praf si plina de masini minunate, scutere, biciclete si barbati in costume gri, locurile de bifat ar fi urmatoarele:

1. WATER FOUNTAIN (JET D’EAU)
De 6 ani, jetul asta de apa ( 500 de litri pe secunda) care ajunge la o inaltime de 140 de metri functioneaza in tot timpul anului. Sa-l vezi indeaproape, mergi la debarcaderul lacului Geneva si ia-ti bilet la vaporas, pentru ca ghidul te va face atent (in engleza si franceza) asupra unor locuri tare simpatice si interesante.
Cand cobori de pe vaporas, mergi sa iei masa in zona Bains des Paquins, la restaurantul de la debarcader, care chiar daca arata mai rau decat unul de cartier, are preturi mici si e vizitat de mai toata lumea buna (deh, e o mega fitza, mai ales sambata, sa mananci pe lac si sa te uiti la lebede si pescarusi).

2. Ia-o pe dig apoi catre zona bancara si opreste-te sa admiri
Ceasul de flori/ FLOWER CLOCK, simbol al renumitei industrii geneveze de ceasuri, aflat chiar la capatul Jardin Anglais.

3. De aici faci vreo 5 minute pana la muzeul PATEK PHILIPPE (pe Rues des Vieux-Grenadiers 7, intr-o cladire Art Deco), unde e musai sa intri si sa petreci cel putin o ora, ca sa intelegi cum devine treaba cu istoria ceasurilor din ultimii cinci sute de ani, cat de geniali au fost oamenii astia care au creat brandul acu peste 160 de ani si de ce sunt ei cei mai tari in materie de ceasuri de lux. Personal, as vrea sa imi petrec cel putin 3 zile pe an in muzeul asta senzational. Pentru mai multe detalii acceseaza site-ul oficial al companiei.

De la muzeu, fie te plimbi putintel prin zona bancara sau cea de shopping de lux si apoi mergi la cina prin orasul nou (daca vrei mancare traditionala, treci pe la Edelweiss (unde poti asculta niste interpreti de muzica traditionala elvetiana si iti poti exersa talentul de suflatator la cornul Alpilor, un fel de tulnic mai mic), restaurantul hotelului cu acelasi nume, detinut de Manotel, iar daca te intereseaza chestii mai frantuzesti, mergi pe Rue Rossi la restaurantul La Certitude sau in Place de Molard la Café du Centre sau prin preajma, daca te tin buzunarele), fie urci catre orasul vechi.

4. In VIEILLE VILLE/ OLD TOWN, o zona plina de galerii de arta, magazine de antichitati, librarii, bistrouri, cam de peste tot poti ajunge in Bourg-de Four (pe unde cica a trecut Cezar), adica zona centrala a acestui orasel. De acolo, dupa ce te energizei cu o ciocolatzica sau o apa la 5 franci, mergi pe Rue de la Cite si opreste-te la casa cu numarul 24, la intersectia cu Rue de la Terase, pentru ca acolo vei regasi locul in care-a trait Ferdinand de Saussure, iar la vreo 200 de metri mai sus, pe Grand Rue la numarul 28 dai de casa in care-a trait cativa ani Jorge Luis Borges (pentru care Geneva a fost orasul sau de suflet) si apoi de Africa-Asia Museum in care merita sa arunci un ochi.
De acolo ajungi destul de usor la casa in care-a locuit Jean Jaques Rousseau (despre care toti genevezii iti vorbesc ca de Iisus, pentru ca de Jean Calvin vorbesc ca de Dumnezeul civilizatiei lor si te prinzi foarte repede de ce au dreptate) si apoi pe Rue de Saint Pierre la Primarie (o alta cladire in care trebuie sa intri), poposind in final la Restaurant Hotel de Ville (Grand Rue 39), unul din putinele locuri in care, daca etsi fumator, poti sa-ti exerciti in liniste viciul la bar, admirand colectiile de sepci de armata ale patronului, un fost circar si actor de comedie (zis Glozut) pe care poate ai norocul sa-l intalnesti sa-ti mai zica una alta despre viata lui sau despre personalitatile care i-au trecut pragul.
Cu forte proaspete, mergi la plimbare catre Catedrala Sfantul Petru, locul unde dai de inima calvinismului.
Nu te astepta la decoratii fastuoase, pentru ca vorbim de o catedrala catolica devenita cea mai mare biserica calvinista, insa daca vrei sa te rogi printre flori si icoane si sa te holbezi la niste vitralii adevarate, mergi in capela bisericii, sa vezi si tu unde aleg genevezii cu dare de mana sa-si uneasca destinele. Langa catedrala, te asteapta Calvin Auditorium (unde predica John Knox) si Muzeul International al Reformei. Pentru mai multe detalii despre muzeul care iti dezvaluie totul despre Reforma ca fenomen cultural, social si religios gasesti pe www.musee-reforme.ch .

Pentru a trece catre orasul nou, alege sa treci pe la Zidul Reformei/ WALL OF THE REFORMATION, un zid impresionant dedicat figurilor marcante ale Reformei, Jean Calvin, Theodore de Baze, John Knox si Guillame Farel. Il vezi strajuind parcul Universitatii, un loc in care poti merge cu rolele, skateboardul, bicicleta, si te plimbi in voie pe iarba.

5. Daca ai chef sa te distrezi intr-un club fain, mergi la Sip, langa muzeul PATEK PHILLIPE (unde se aduna genevezii si turistii mai de soi) sau la Java, pe Quai du Mont, in apropiere de THEATRE DU LEMAN GENEVE, unde e audienta ceva mai tanara si mai plina de viata. Pentru ceva mai chill, ai de ales intre pub-uri, crame, piano-bars, champagne-bars, sau de ce nu, poti merge la un cabaret.
Nu rata plimbarea prin Red District (oricat de periculos ti-ar spune genevezii ca e pe acolo – nu sunt decat ceva mai multe tigari pe jos si mai multi negri), preferabil pe jos, sa prinzi toate detaliile interesante.

6. Dimineata e cel mai indicat sa pornesti catre Place de Nations, de unde incerci sa te orientezi la care din cele aproximativ 200 organizatii guvernamentale si non-guvernamentale internationale sa ajungi mai intai. Cladirea Natiunilor Unite e una dintre cele mai mari (o recunosti dupa steagurile alea multe), asa ca ai destul de ocolit pana sa ajungi pe colina pe care se afla Muzeul International al Crucii Rosii, dedicat activitatii lui Henry Dunant (cel care a fondat in 1863 Comitetul International al Crusii Rosii). Da o fuga sa fotografiezi in stil japonez si cladirile World Trade Organization, International Organization for Migration, International Labor Organization, International Meteorological Organization, International Telecommunication’s Union, International Organization for Intellectual Properties, ca doar e dreptul tau de contribuabil european.
Daca vrei sa te mai culturalizezi, mergi la unul din cele mai importante 40 de muzee ale Genevei (din care la vreun sfert nu se plateste taxa de intrare) si anume la MAMCO (Muzeul de Arta Moderna si Contemporana) ce expune lucrari datate din 1960 pana in present si o varietate de prezentari multimedia, dupa care la Muzeul BODMER (route du Guignard-Cologny 19-21), inaugurat in urma cu sase ani. Aici gasesti una dintre cele mai vechi biblioteci private care include carti si manuscrise extreme de rare, precum si peste 160.000 de obiecte (din care marea majoritate unicat) – picturi, sculpturi, tapiterii, partituri musicale, papirusuri sau cateva din primele carti tiparite vreodata.

7. Pentru putintica odihna sau o mica plimbare, nu trebuie sa cauti prea mult un parc, pentru ca Geneva are vreo 320 de hectare de astfel de verziciuni minunate (iar in parcurile astea se afla peste 40.000 de copaci feluriti), asa ca nu degeaba e denumit si oras al parcurilor. Viziteaza Carouge – The Gardens (pentru o experienta sardiniana) sau mergi pe malul drept al lacului Geneva, Isle Rousseau. Plimbandu-te pe chei, mai dai de parcurile Mon repos si Perle du Lac, in drumul catre Gradina Botanica. Pe malul stang poti vizita parcurile Eaux-Vives si La Grange (care gazduieste din 147 concursuri internationale pentru soiuri noi de trandafiri)

Cumparaturile ti le poti face de la mall-urile Balexer (cel mai ieftin, aproape de aeroport), Passage du Rhone (mall-ul din centrul orasului nou – de la ultimul nivel al acestuia, ajungi printr-un pasaj in orasul vechi) sau din La Praille shopping and leisure centre, un centru comercial (deschis in 2002) aflat in apropiere de stadion, in care se afla peste 80 de magazine.

Daca mai ai resurse pentru o ultima cina in stil elvetian si ai testat deja fondue si alte branzeturi, incearca pestele (char, fera, perch), longeole (sta daca suporti combinatia carnat crud si fenicul), cardoon (daca esti un vegan setat pe legume ciudate) sau pork fricassee, evident, insotite de vreo doua pahare de vin alb genevez (“clasicele” Chasselas sau Gamay), pentru ca numai vinurile traditionale iti vor fi recomandate in restaurante, oamenii fiind foarte mandri de podgoriile lor si pe buna dreptate.

Incarca-ti bateriile la Geneva, macar pe acelea generante de zambet, punctualitate, rabdare si respect (daca nu-ti este familiar conceptul din urma, ti-l explica in vreo 15 limbi toate panourile de langa locurile de joaca pentru copii) si promite-ti ca vei reveni, macar pentru tura de schi la Saleve sau o un drum la Mont Blanc (ajungi usor cu autobuzul la Chamonix si de acolo pe jos, treci granita franceza si tusti in telecabina).

Eu una am lasat o pereche de pantofi intr-o vitrina pe Rue du Berne si trebuie sa-i revad curand, poate se indupleca si vin la mine in dulap.

PS. Din Elvetia e musai sa vii cu ciocolata. Da o tura pe la magazinul fabricii Stettler, unde lucreaza cel mai simpatic ciocolatier filipinez. Citeste mai multe despre aceasta locatie pe Realitatea.net. Afla de pe Cotidianul.ro cat te costa o saptamana la Geneva si ce mai poti face pe-acolo.

PPS. Titlul sensibil e inspirat de o seara inspirata petrecuta in acest oras elevtian, unde statea sa ploua si mirosea a sampon. In general Geneva miroase bine. E genul de oras septic in care iti vine sa-ti pui pirostriile instant, daca esti trecut de 30 de ani.

Multumiri: Jacques Bankir, CEO Baboo, Mihaela Badic, Baboo Regional Sales Manager, Nilufer Gumus, Baboo PR Manager, Isabella Foletti RP-Touristic Press Geneva-Tourism & Convention Bureau, Susanne Rumphorst (ghid Geneva-Tourism), Chocolate Factory Stettler, Lawrence Simmons (Manotel).

linkuri utile:

Geneva Tourist Office | www.geneve-tourisme.ch
Public Transportation | www.tpg.ch
Swiss Federal Railways | www.cff.ch
Geneva International Airport | www.gva.ch
Fly Baboo – www.flybaboo.com

Banci, magazine si masini luxoase, ceasuri superbe, peisaje frumoase si o branza excelenta – astea ar fi elementele nominalizate de toti cei care au trecut fugitiv prin “cel mai mic oras mare din Europa”.
Ei bine, daca ar fi sa aleg un oras in care sa ma mut (macar sezonier) la pensioara (dupa Zurich si Roma), acela ar fi GENEVA, si nu pentru enumerarea de mai sus