De Citit : Interviuri

Vunk: “Rockul romanesc este in urma cu 10 ani”

| 26 august

Cornel Ilie ne-a povestit despre noul album si noul site ce vor fi lansate de Vunk.
Dupa o tacere de patru ani, rebotezata si reformata trupa Vunk (fosta Vank) anunta un nou album pentru aceasta toamna. A lansat deja un prim single, La orice ora, si ne “ameninta” cu un site nou-nout ce va putea fi accesat incepand din 09.09.09.
Dupa ce a lansat piese de succes, precum Noi o scoatem la capat sau Iubire cu imprumut, trioul condus de Cornel Ilie promite noi hituri, mai rock decat cele de pana acum. Iata ce am mai aflat de la frontmanul trupei Vunk:
Ati “scos-o la capat” dupa o operatie de schimbare de litera. A durut rau?
Hai sa ramanem in acelasi context si sa comparam schimbarea cu o operatie de eliminare a unei pietre la rinichi. Te doare putin, dar stii ca pe urma o sa fii mai sanatos… Cam asta s-a intamplat si cu numele nostru. Si da, si dupa fix 10 ani, am scos-o iar la capat.
Ce formatie sunteti voi fara site?
Intr-adevar, e o neadaptare la nevoia de comunicare cu publicul nostru. Dar avem de curand conturi pe Myspace si pe Facebook, iar pe 09.09.09 se lanseaza oficial site-ul www.vunk.ro, odata cu premiera noului nostru clip la piesa Dau alarma!.
Nu crezi ca noua schimbare de nume va incurca mai degraba itele? Vank, Vunk… Eu, de pilda, incurc tot timpul ordinea cuvintelor din titulatura Zdob si Zdub…
Sunt convins ca va mai dura ceva pana ce lumea se va obisnui cu noua scriere. Dar fonetica ramane aceeasi si asta va grabi implementarea noului brand. Iar apropo de “zdubi”, gandeste vocalele in ordine alfabetica si o sa-ti iasa corect.
Cum reusesti sa compui cantece “cu lipci”?
Suntem o formatie melodioasa, care foloseste mult armoniile si da o atentie foarte mare textelor. Acum, multi artisti scriu versuri doar ca sa puna niste silabe pe note, in loc sa fluiere melodia, dar nu dau deloc suflet melodiei. De-asta pentru noi a fost foarte usor sa intram in sufletele oamenilor, sa se regaseasca in ideile noastre, pentru ca suntem atenti la jocurile de cuvinte. Cu fiecare cantec, trebuie sa creezi o lume, cu personaje, cu decoruri, cu ganduri, cu replici etc… Cheia sta in cuvinte.
Unde te simti mai bine – la un concert unde lumea plateste biletul sau la unul unde intrarea e pe gratis?
Orgoliul artistic este satisfacut in momentul in care vezi ca toata lumea din fata ta a cumparat bilet ca sa te vada si sa te auda.
Spuneai recent ca piata muzicala de la noi e “lipsita de atitudine si de mesaj”. Poti sa fii mai explicit?
In primul rand, trupele pop sau rock romanesti nu mai cauta deloc sa se reinventeze, sa se redescopere, sa experimenteze. Si, in special, in curentul asta poti sa te astepti la atitudine si la cantece cu mesaj, in nici un caz in dance sau house. Dar, din pacate, curentele astea sunt mult mai adaptate la piata de afara, decat cele rock. Rockul romanesc este in urma cu vreo 10 ani. Iar trupele cu notorietate, de frica sa nu-si piarda publicul castigat pana acum, se tem sa iasa dintr-un anumit tipar care le-a adus notorietate. Si, astfel, si atitudinea, si mesajul se dilueaza rapid.
Unde ati gasit asistentele chipese din clipul noului single “La orice ora”?
Am avut noroc cu asistentele, pentru ca le-am gasit cu o zi inainte de filmare. Sunt modele profesioniste.
Unul din versurile noii peise suna cam asa: “Eu pot sa am o lume intreaga la degetul mic/ Dar tie, draga, un alt deget iti dedic”. E o aluzie indecenta?
Poate fi. Dar poate fi si o referire la degetul inelar, degetul logodnei. Depinde in ce perioada a relatiei esti…
Cum se va numi viitorul vostru album si cum va suna?
Ca pe vremuri se va numi albumul, va fi in genul primului nostru disc, Voyeur, ca spirit, si va suna mai rock decat celelalte.

Mai demult spuneai ca David Bowie e in topul preferintelor tale. Ce ai acum pe Ipod?
In mod sigur David Bowie, Depeche Mode, Beatles, Killers, Pink, Robbie Williams.

Priveste aici cel mai recent videoclip al trupei Vunk – La orice ora.