De Citit : Editoriale

Dragoste si aventuri

| 15 October

Cateodata cititul e pierdere de vreme.
Yasushi Inoue, Dragostea, si moar­tea, si valurile, Editura Huma­nitas, colectia Cartea de pe noptiera, traduce­re din japoneza de Anca Focseneanu. Trei povestiri de dragoste care te cu­ceresc imediat din cauza stilului rafinat si totodata simplu in care sunt scrise. Povestea e aproape banala, iata subiectul celei de a doua povestiri, Gradina de piatra: O pereche isi petrece luna de miere in orasul Kyoto. La un moment dat cei doi contempla o gradina formata din nisip alb, care are in centru mai multe pietre. Aceasta contemplare le schimba viata.
Fred Vargas, Pleaca repede si intoarce-te tarziu, Editura Humanitas, traducere din franceza de Ileana Cantuniari. Roman politist. Comisarul Adamsberg incearca sa afle care este semnificatia cifrei patru desenata invers (in oglinda) pe unele usi ale unor apartamente din Paris. Il ajuta un fost profesor de istorie: in evul mediu cifra patru desenata invers pe o usa ii apara pe locatari de ciuma. Comisarul isi da seama ca un nebun va incerca sa declanseze o epidemie, dar nu are dreptate.
Mario Fortunato, Zilele inocente ale razboiului, Editura Art, traducere din italiana de Doina Condrea Derer. Intr-un sat din apropierea Romei traieste Stefano Portelli, un licentiat in jurisprudenta. Sotia i-a murit la nastere si familia ei hotaraste sa-l recasatoreasca cu cumnata, o pustoaica indragostita de un flacau din sat. O ia de nevasta si ea ii pune coarne. In acelasi timp, un timp de razboi, un englez homosexual lupta ca aviator. Pana la urma destinele lor se intalnesc.