De Citit : Editoriale

Cateva carti importante ale anului trecut

| 02 februarie

Astazi, romanii, saptamana viitoare ceilalti.
Anul trecut au aparut o multime de carti, multe dintre ele au ajuns la mine, cateva sute, si dintre ele am citit vreo suta, poate ceva mai mult. M-am gandit sa fac pentru dumneavoastra o selectie foarte stransa cu cartile care merita cu adevarat sa fie citite. Sigur, vor ramane deoparte o multime de alte carti bune sau foarte bune, unele nu le-am primit (nu toate editurile imi trimit exemplare de semnal), pe altele n-am apucat inca sa le citesc. Iata, asadar, ce a ramas dupa ce am cerut o parte a productiei noastre editoriale. Am folosit, va asigur, o sita cu ochiuri foarte mici.
La capitolul fictiune autohtona anul trecut s-au detasat net trei romane: Cecilia Stefanescu cu Intrarea soarelui (Editura Polirom), Ion Iovan, autorul Ultimelor insemnari ale lui Mateiu Caragiale (Editura Curtea Veche) si Filip Florian cu Zilele regelui (Editura Polirom), un roman care a adunat o multime de elogii. Si la capitolul escu romanii stau bine. Eugen Negrici a spart piata cu Iluziile literaturii romane, carte considerata de unii comentatori mai importanta chiar decat Istoria critica… a lui Nicolae Manolescu, iar Iulia Costache a surprins cu un altfel de Eminescu decat cel pe care il stiam de la scoala cu Eminescu, negocierea unei imagini (Editura Cartea Romaneasca).
Ca o bomba au cazut memoriile unui gestionar al comertului socialist, Gheorghe Florescu. Confesiunile unui cafegiu (Editura Humanitas) ale acestui Florescu valoreaza la fel de mult cat raportul Comisiei Tismareanu despre comunismul romanesc. Si au un avantaj in plus, se citesc ca un roman de aventuri. N-am uitat Istoria critica a lui Nicolae Manolescu, dar fiind o carte groasa n-am apucat decat s-o rasfoiesc.