De Citit : Editoriale

“Actorul – Holograma. Ar fi o rezolvare…” de Alex Mihaiescu

| 15 October

S-a mai trecut un Festival la Timisoara. Cred ca pentru prima oara a luat premiu o productie straina. Pe un text romanesc. Bravo Afrim. Te asteptam din nou in Green…
greenhours@yahoo.com
In peisajul teatral romanesc- in speta cel din Bucuresti (dar nici provincia nu se lasa mai prejos), intalnim deseori "problema contractuala". Am un spectacol, dar mai am un spectacol si inca o filmare, o deplasare si sunt angajat la teatrul cutare, iar cel mai tare imi place sa fac naveta pentru o colaborare la Timisoara (pare departe, dar exista mereu un vagon cu prize si doua ore din sase peisajul merita pretul exagerat al CFR).
Sa revenim: e dificil sa planifici si sa sustii un program de teatru in situatia data. Atentie, dragi actori – americanii experimenteaza deja cu varianta actorului-holograma si nu dureaza mult pana o testam si in Romania – la ACT sau la Green (sac!) sau in alta parte off… De aici pana la solutia finala nu mai este decat un pas: o baza de date cu doua-trei amprente faciale si veti putea juca mereu oriunde si oricat, iar pentru film se vor putea imprumuta si ochi albastri. Mai mult de atat: varsta nu mai conteaza! Rolul ramane proaspat si peste douaj’ de ani.
Ramane de vazut cum facem cu onorariul. Alter-egoul ar trebui sa primeasca macar un procent din contract transformat in linden dollars, iar daca devine mai celebru decat originalul vom fi nevoiti sa ne mutam cu spectacol, aplauze si afterparty in spatiul virtual. N.B. Daca tot a adus Alex vorba: in pregatire la Teatrul LUNI un spectacol despre realitatea virtuala: CONCRETII, de Vladimir Sorokin – unul dintre trejii dramaturgiei ruse contemporane. Premiera candva prin decembrie… (V.R.)