De Citit : Cărți

Porcarii unguresti

| 23 martie

Si porcariile vietii
George Volceanov, Dictionar de argou maghiar – roman, Editura Niculescu.
Probabil ca o sa ma injurati ca va prezint o asemenea carte. Cine are nevoie de un dictionar de argou maghiar – roman? Poate ungurii. Totusi, zic eu, nu e rau sa ai asa ceva in casa. Nu de alta, da’ daca, sa ne-nchipuim, ajungem in judetul Harghita sau Covasna, n-ar fi rau sa stiu ca lófaszse, o expresie foarte populara printre unguri, inseamna pula-n cur, dar si nimic, in functie de situatie. Vedeti? Macar pentru cuvantul asta si tot merita sa aveti dictionarul prin casa. Las’ ca sunt si alte cuvinte sau expresii care merita atentia noastra. De exemplu egy Kabaré, o chestie pe care n-o mai traduc, ca sa muriti de curiozitate.
50 de mari mituri ale psihologiei populare, carte semnata de patru personalitati ale psihologiei contemporane americane, Editura Trei, traducere din limba engleza de Ilinca Halichias.
Vrand, nevrand, in timpul vietii acumulam tot felul de informatii, unele adevarate, altele false. Nu stiu de ce, dar cele false ni se fixeaza in cap cel putin la fel de bine ca informatiile adevarate, influentandu-ne comportamentul, nu intotdeauna spre binele nostru. Cei patru autori ai cartii de fata incearca sa puna putina ordine intre ce este adevarat si ce nu in miturile psihologice. Astfel, in publicul larg este foarte raspandita credinta ca bolnavii de cancer optimisti traiesc mai mult decat cei pesimisti. Ei bine, nu! Cercetarile au demonstrat ca optimisti sau nu, cancerul isi vede de treaba lui fara sa tina cont de noi.
***
Click pentru alte noutati editoriale.